Η Κίνα προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν υψηλό τίμημα εάν συνεχίσουν να βαδίζουν σε λάθος δρόμο στην Ταϊβάν

Chinese Foreign Ministry Spokesperson Wang Wenbin ΕΡΑ-ΕFE/WU ΗΟΝG
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν ένα «αφόρητο τίμημα» εάν συνεχίσουν σε λάθος δρόμο για το θέμα της Ταϊβάν, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Γουένμπιν, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το θέμα.

"Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι λέξεων γύρω από την αρχή "μία Κίνα". Αλλά θα ήθελα να υπενθυμίσω στην αμερικανική πλευρά ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο, ακόμη και εντός των ΗΠΑ, που θα μπορούσε να σώσει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την ήττα», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ΗΠΑ αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για το ζήτημα της Ταϊβάν, διαβρώνοντας και ξεπλένοντας την αρχή της «μίας Κίνας». Επιπλέον, έχει υποκινήσει και υποστηρίξει κρυφά και απροκάλυπτα αυτονομιστική δραστηριότητα, με στόχο την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ακολουθούν το λάθος μονοπάτι, αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τις κινεζοαμερικανικές σχέσεις, αλλά θα αναγκάσει επίσης τις ΗΠΑ να πληρώσουν ένα αφόρητα υψηλό τίμημα στο τέλος», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον Wang Wenbin, η Κίνα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, τις πλήρεις δυνατότητες και είναι έτοιμη να περιορίσει αποφασιστικά τις αυτονομιστικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», και να περιορίσει αποφασιστικά την εξωτερική παρέμβαση και να υπερασπιστεί απερίσπαστα την κρατική κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητα.

«Προτείνω στις ΗΠΑ να ακούσουν ένα παλιό γνωστό κινέζικο τραγούδι που θυμίζει πως όταν έρχεται ένας φίλος τον συναντούν με καλό κρασί και όταν έρχεται ένα τσακάλι τον συναντούν με κυνηγετικά όπλα», κατέληξε.

Την Τρίτη, η ομάδα Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους μετά τον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια (Αυστραλία, Ινδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία) ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη.

Τη Δευτέρα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να προστατεύσουν την Ταϊβάν με στρατιωτική δύναμη, εάν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η θέση της Ουάσιγκτον παραμένει αμετάβλητη και ότι η δήλωση Μπάιντεν επιβεβαίωσε την υποχρέωση «να παρέχει στρατιωτικά μέσα αυτοάμυνας στην Ταϊβάν». Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αποφασιστική διαμαρτυρία ως απάντηση στη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail