Σε πλήρη εγρήγορση από Έβρο έως Καστελόριζο για τουρκικές προβοκάτσιες: Σαρώνουν γη, θάλασσα και αέρα

Πολεμικό Ναυτικό, Ειδικές Δυνάμεις και Πολεμική Αεροπορία πρωταγωνιστούν αυτές τις ημέρες στο Αρχιπέλαγος διότι οι ασκήσεις που γίνονται δεν είναι λίγες, στέλνοντας μηνύματα αποτροπής. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
«Ψάχνονται»για θερμό επεισόδιο και το έναυσμα το έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τα όσα είπε για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.
 
 Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί όπως φαίνεται να «καταπιεί» το πικρό για κείνον ποτήρι του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα όσα ειπώθηκαν, τόσο στο τετ α τετ με τον Τζο Μπάϊντεν, όσο και στο Κογκρέσο.

Στο Ελληνικό Επιτελείο βλέπουν και αναλύουν όλες εκείνες τις κινήσεις που γίνονται στο πεδίο από την Τουρκία και οι Αξιωματικοί είναι πεπεισμένοι πως το επόμενο διάστημα θα είναι και κρίσιμο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Άγκυρα ήδη δείχνει με κάθε τρόπο ότι επιδιώκει να ξετυλίξει ξανά όλο το «πακέτο» των αναθεωρητικών της θέσεων, που έχουν να κάνουν με το FIR, τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, το παράνομο και πέρα από κάθε λογική Τουρκό- Λιβυκό μνημόνιο, το μεταναστευτικό, κ.ο.κ.

Και το στρατιωτικό Επιτελείο δείχνει ακριβώς για τους παραπάνω λόγους ότι βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα αν κι αυτή συμπίπτει απ’ ότι έχει φανεί με το ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων που βγάζει εκτός στρατοπέδων πολλές μονάδες.

Πάντως δεν είναι καθόλου παράλογο, σε στρατιωτικό επίπεδο να εξετάζεται πολύ σοβαρά, λόγω της κλιμάκωσης των προκλήσεων ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιας προβοκάτσιας, για την οποία μελετώνται μια σειρά από σενάρια αντιμετώπισης.

Μια τέτοια κίνηση ήταν η προ ημερών προκλητική ενέργεια των Τούρκων αεροπόρων, να κινηθούν μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα στον ουρανό του Αιγαίου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των επικίνδυνων και αντί-αεροπορικών συμπεριφορών από τους Τούρκους πιλότους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν με τον τρόπο που κινούνται ότι αναζητούν το δευτερόλεπτο ευκαιρίας για να γίνει το λάθος, το οποίο ουδείς μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγήσει.

Επιπλέον τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στο ανατολικό Αιγαίο με τις ορδές των μεταναστών μαρτυρούν ότι η γείτονα έχει θέσει και ασύμμετρα «όπλα» σε πλήρη ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθεί αυτό το «κάτι» που αναζητά για να ανάψει η σπίθα της έντασης.

Μέχρι στιγμής το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τα στελέχη του ανταπεξέρχονται σε αυτές τις προκλήσεις αν κι όπως φαίνεται η πίεση είναι μεγάλη και σε αυτή την περίπτωση συνδράμουν οι Αμφίβιες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ξεκινούν τον δικό τους πλου, έχει καταγραφεί ότι μειώνονται οι ροές.

Ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων και «Καταιγίδα»

Αλλά η περίοδος αυτή που η Τουρκία ξεκινά να πιέζει στο πεδίο, βρίσκει ένα μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλήρη εγρήγορση. Στα νησιά, η ετήσια αξιολόγηση που γίνεται έχει βγάλει εκτός εγκαταστάσεων σημαντικά τμήματα του Στρατού Ξηράς και κυρίως του SOF των νησιών οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε γωνιά και πέτρα του Αν. Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή ο στόλος έχει αναπτυχθεί σε πολλά σημεία του Αρχιπελάγους ενώ τα γυμνάσια του, έχουν εστιάζει στο νοτιοανατολικό τμήμα, εκεί δηλαδή που πολλές φορές χτυπά κόκκινο η προκλητικότητα της Τουρκίας.

Και η άσκηση «Καταιγίδα» του Αρχηγείου Στόλου έρχεται σε μια κρίσιμη για τα Ελληνοτουρκικά στιγμή, διότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί και θυμίζουν στους Τούρκους το στραπάτσο του 2020.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail