Εφιαλτικό σενάριο: Στις 9 Μαΐου, ο Putin θα κηρύξει... πόλεμο στην Ουκρανία; Κλιμάκωση και γενική επιστράτευση

Έντονη ανησυχία προκαλούν στη διεθνή κοινότητα οι πληροφορίες Αμερικανών και δυτικών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, θα κηρύξει επισήμως πόλεμο στην Ουκρανία, στις 9 Μαΐου. Πρόκειται για μια κίνηση που θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει τις εφεδρικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Από: bankingnews.gr

Όπως μεταδίδει το CNN, η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» για τη Ρωσία, αφορά στην ήττα των Ναζί το 1945. Δυτικοί αξιωματούχοι πίστευαν εδώ και καιρό ότι ο Putin θα εκμεταλλευόταν τη συμβολική σημασία της ημέρας για να ανακοινώσει είτε μια νίκη στην Ουκρανία, είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, είτε και τα δύο.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σενάριο, όπου ο Putin ανακοινώνει και επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, στις 9 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει ότι στην Ουκρανία διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποναζιστικοποίηση της χώρας, απορρίπτοντας τα περί «εισβολής» ή «πολέμου».
Putin1.JPG

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την "ειδική επιχείρηση" του» δήλωσε -την περασμένη εβδομάδα- ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ben Wallace. «Έχει στρώσει το έδαφος για να μπορεί να πει "κοιτάξτε, αυτός τώρα είναι ένας πόλεμος κατά των Ναζί και αυτό που χρειάζομαι είναι περισσότερο κόσμο, βασικά χρειάζομαι περισσότερους αναλώσιμους».

Σύμφωνα με το CNN, μια επίσημη κήρυξη πολέμου στις 9 Μαΐου θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει τη λαϊκή στήριξη για την εισβολή. Επίσης, θα μπορούσε να επιτρέψει στον Putin να κινητοποιήσει τις εφεδρικές δυνάμεις και να προχωρήσει σε επιστράτευση. Σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους, η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα επιπλέον δυνάμεις στην Ουκρανία λόγω της αυξανόμενης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή.

Οι διαφορετικές επιλογές του Putin για την 9η Μαΐου

Καθώς έχει απομείνει λιγότερη από μία εβδομάδα έως την «Ημέρα της Νίκης», η Μόσχα ενδεχομένως να κοιτάξει και σε άλλες περιοχές -εκτός του Donbass- για να κάνει ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το CNN, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την προσάρτηση των αποσχισμένων εδαφών του Luhansk και του Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, την άσκηση μεγάλης πίεσης στην Οδησσό στο νότο ή την ανακοίνωση για τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει το Luhansk και το Donetsk «κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου». Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει να ανακηρύξει και να προσαρτήσει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη νοτιανατολική πόλη Kherson.

Ο εκπρόσωπος του State Depertment, Ned Price, δήλωσε τη Δευτέρα (2/5/2022) ότι υπάρχει «καλός λόγος για να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν τα πάντα για να χρησιμοποιήσουν» την 9η Μαΐου για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του, πάντως, o Price πιστεύει ότι «θα ήταν μεγάλη ειρωνεία εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία της "Ημέρας της Νίκης" για να κηρύξει πόλεμο, κάτι που θα της επέτρεπε να αυξήσει τους στρατεύσιμους με τρόπο που δεν μπορεί μέχρι τώρα, με τρόπο που θα ισοδυναμεί με παραδοχή ότι η πολεμική της προσπάθεια αποτυγχάνει».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail