Νέο δράμα στον ορίζοντα: Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε αύξηση των τιμών των λιπασμάτων κατά 70%

WFranz / pixabay
Freepen.gr - Το κόστος των λιπασμάτων μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να αυξηθεί κατά 70%, προκύπτει από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ).

«Ο δείκτης τιμών των λιπασμάτων αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ακολουθώντας την περσινή τάση, όταν τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 80% λόγω διακοπών στους περιορισμούς προσφοράς και εμπορίου στην Κίνα. Οι τιμές των λιπασμάτων προβλέπεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 70% το 2022 πριν πέσουν το 2023», αναφέρει το έγγραφο.

Οι κύριοι λόγοι αυτής της δυναμικής ήταν η απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής, οι διακοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και η επέκταση των περιορισμών στις εξαγωγές από την Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος των αζωτούχων λιπασμάτων έχει αυξηθεί περισσότερο από ό,τι μετά την κρίση του 2008.

"Η άνοδος των τιμών που ξεκίνησε πέρυσι αντανακλά επίσης τη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε ως απόκριση στην απότομη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στις περιοριστικές εμπορικές πολιτικές. Στην Ευρώπη, η παραγωγή μειώθηκε απότομα λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου", σημειώνουν οι συγγραφείς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail