Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Έφτασε το 70%

GuidesGlobal / pixabay
Η έκρηξη κατά 70% αποδίδεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας
 
 
Freepen.gr - Οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 69,97% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί εν μέσω ανόδου των τιμών της ενέργειας στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και λόγω της κατάρρευσης της λίρας στα τέλη του περασμένου έτους.

Το ποσοστό, που δημοσίευσε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, ξεπέρασε την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για 68% και αντιπροσωπεύει την πιο απότομη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,25%. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 89% από πέρυσι και το κόστος μεταφοράς κατά 105,86%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός ήταν 52,37%.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως το αυξανόμενο κόστος ζωής –που τροφοδοτείται από τις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων που αποδίδονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία– θα αρχίσει να επιβραδύνεται μετά τον Μάιο.

Η Τουρκία εισάγει το 93% του πετρελαίου και το 99% του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και άλλων γεωπολιτικών παραγόντων έχουν οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ πέρυσι, αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το Νοέμβριο –η τρίτη μείωση από το Σεπτέμβριο– και σηματοδότησε πως θα μείωνε ξανά τα επιτόκια το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail