Η τέλεια καταιγίδα έρχεται στην Ελλάδα – Ύφεση το 2023, στασιμοπληθωρισμός, εκτός αγορών και χρηματιστήριο 700 μον.

Ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν την τέλεια καταιγίδα στην Ελλάδα;

Όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αναφέρονται στην τέλεια καταιγίδα…
Τι σημαίνει τέλεια καταιγίδα;

Από: bankingnews.gr

Η τέλεια καταιγίδα είναι μια χρονική συγκυρία όπου πολλά αρνητικά πράγματα υλοποιούνται ταυτόχρονα και διαμορφώνουν μια άκρως αρνητική εικόνα χτυπώντας, οικονομία, αγορές, χρηματιστήρια και ομόλογα.

Η τέλεια καταιγίδα έρχεται στην Ελλάδα…

Ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν την τέλεια καταιγίδα στην Ελλάδα;

1)Το χτύπημα στην ελληνική οικονομία θα το δούμε με ετεροχρονισμό φάσης.
Τι σημαίνει αυτό;

Για το 2022 θα δούμε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,5% σε ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο αλλά πιθανότατα από το α΄ τρίμηνο του 2023 θα δούμε ύφεση στην Ελλάδα και θα είναι ένα ισχυρό οικονομικό σοκ αλλά και πολιτικό σοκ καθώς το 2023 για την Ελλάδα θα είναι έτος εκλογών.
Η πιθανότητα ύφεσης στην Ελλάδα δεν έχει εκτιμηθεί, ούτε έχει αναλυθεί και κανένα οικονομικό μοντέλο δεν την έχει συμπεριλάβει ως πιθανότητα.
Η ύφεση όμως θα έρθει…

2)Η Ελλάδα έχοντας δαπανήσει ή κατά το ορθότερο πετάξει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την πανδημία έχει εξαντλήσει τα πυρομαχικά της.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλη κρίση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει στασιμοπληθωρισμό, ενεργειακή κρίση… θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο…

3)Η Ελλάδα ήδη έχει αποδόσεις στα ομόλογα π.χ. την 10ετία 3,62% έναντι του Γερμανικού 1,02% διαμορφώνοντας ένα spread μια μεταξύ τους διαφορά δηλαδή 2,60% ή 260 μονάδες.
Το βασικό σενάριο είναι ότι το spread θα άνοιγε στις 250 μονάδες βάσης με προοπτική έως 300 μονάδες βάσης.
Σε ένα σενάριο χάους θα δούμε 1,5% το 10ετές γερμανικό ομόλογο και το ελληνικό 10ετές στο 4,20%.
Για όσους θυμούνται, αυτά ήταν τα επιτόκια της Ελλάδος επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ εύκολα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές αποτυχίες του αλλά θα πρέπει να δικαιολογήσει όχι την απόδοση 4,20% αλλά γιατί αδυνατεί να βγει στις αγορές.

4)Προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα μειώσει δραματικά τις εκδόσεις ομολόγων από εδώ και πέρα καθώς ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα να τεθεί εκτός αγορών.
Τι σημαίνει αυτό;
Η Ελλάδα εάν προσπαθήσει να εκδώσει νέο χρέος θα υποστεί ψυχρολουσία, όπως συνέβη στην τελευταία έκδοση που ήταν πλήρως και ολοκληρωτικά αποτυχημένη και είχαμε και την στήριξη της ΕΚΤ που έχει αγοράσει 35 δισεκ. ελληνικά ομόλογα.

5)Θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος και σε περιβάλλον ύφεσης, αποκλείουμε την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Το bankingnews πριν μήνες είχε αναλύσει διεξοδικά γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα – σε investment grade.
Κόντρα στην κεντρική αφήγηση ότι για την Ελλάδα είναι εθνικός στόχος η αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα ή ΒΒΒ- και υψηλότερα ή να αποκτήσει πρόσβαση χωρίς υποστήριξη στα κανονικά προγράμματα της ΕΚΤ… η άποψη μας είναι ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ επιφανείας… εάν βρεθεί στα ραντάρ των κερδοσκόπων θα χτυπηθεί πολύ άσχημα…

6)Το ελληνικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό έχει εκτιναχθεί στα 635 δισεκ. διαθέτουμε το χειρότερο χρέος.
Είμαστε μια υπερδανεισμένη οικονομία, με θνησιγενές οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, αντιπαραγωγικό σύστημα, χαμηλή προσέλκυση επενδύσεων, υψηλή εξάρτηση, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ένα τραπεζικό σύστημα που έχει μεν εξυγιανθεί αλλά λειτουργεί ως παθητικός διαχειριστής σχεδόν 300 δισεκ. στοιχείων ενεργητικού.

7)Το ελληνικό χρηματιστήριο προσεχώς θα βρεθεί στις 780 μονάδες και θεωρούμε ότι η τέλεια καταιγίδα όταν εκδηλωθεί θα ξεφουσκώσει ακόμη περισσότερο το ελληνικό χρηματιστήριο οδηγώντας το στις 700 μονάδες σε βάθος αρκετών μηνών όχι άμεσα.
Λυπούμαστε για αυτό που θα υποστηρίξουμε αλλά ήμασταν το μόνο οικονομικό site στην Ελλάδα που προέβλεψε ορθά ότι οι 970 μονάδες θα είναι το υψηλό έτους και απαξιώσαμε όλες τις εκτιμήσεις για 1200 ή 1300 μονάδες… αυτές οι επιδόσεις δεν υπήρχαν πουθενά.
Οι αναγνώστες του bankingnews θυμούνται τις απόψεις μας για την πορεία του χρηματιστηρίου και των τραπεζικών μετοχών.
Να θυμάστε τα υψηλά έτους για το 2022 τα έχουμε δει αλλά τα χαμηλά έτους για το 2022 δεν τα έχουμε δει…
Να είστε σίγουροι ότι όλα αυτά θα συμβούν.

Συμπέρασμα

Η τέλεια καταιγίδα πλησιάζει στην Ελλάδα.
Ούσα μια αδύναμη, οικονομία που στηρίζεται σε δανεικά και εξωτερικές υποστηρίξεις ή δεκανίκια… η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πάει μακριά.
Γρήγορα τα προβλήματα που χτύπησαν την Ελλάδα στο παρελθόν θα επανεμφανιστούν και η κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να επαναλάβει μια διαχείριση τύπου ΣΥΡΙΖΑ καθώς το μείγμα, ύφεσης, πληθωρισμού και στασιμοπληθωρισμού και ραγδαίας επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών θα θέτει το δίλημμα… ο άχρηστος ΣΥΡΙΖΑ σε τι διαφέρει από την μετριότητα της ΝΔ;
Ο καιρός γαρ εγγύς…
Να θυμάστε... τα χειρότερα είναι εμπρός...

Πέτρος Λεωτσάκος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail