Πως η αλλαγή ιδιοκτησίας στο Twitter θα μπορούσε να έχει καταλυτική επιρροή στο ποιος θα είναι ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Elon Musk θέλει να μετατρέψει το Twitter σε μία Πλατεία Ελεύθερης Έκφρασης

Θα μπορούσαν οι πρόσφατες εξελίξεις και η αλλαγή ιδιοκτησίας του Twitter να επηρεάσουν σε καταλυτικό βαθμό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών όποτε και εάν γίνουν; Η απάντηση είναι ναι, χωρίς πολύ σκέψη.

Από:  kourdistoportocali.com / Βασίλης Μπόνιος

Ο Elon Musk θέλει να μετατρέψει το Twitter σε μία Πλατεία (Συντάγματος) Ελεύθερης Έκφρασης. Θέλει να αυξήσει κατά πολύ τους χρήστες του αλλά και το σύνολο των λέξεων κάθε τιτιβίσματος.

Τα παραπάνω αποτελούν μία προφανή πρόκληση για τα κομματικά επιτελεία καθώς αυτόματα το “ελληνικό” twitter μετατρέπεται στο ισχυρότερο μέσο επιρροής και στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω και σε μεγάλη απόσταση πάσης φύσεως ΜΜΕ καθώς και τις εξαρτήσεις τους.

Εάν τελικά οριστικά και τελεσίδικα το Twitter περάσει στα χέρια του Musk και ο τελευταίος κάνει πράξη την απόλυτη ελευθερία λόγου όπως υποστηρίζει τα κομματικά επιτελεία θα βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα.

Πάμε να δούμε τις τελευταίες εξελίξεις της εξαγοράς όπως τις περιγράφει η The Wall Street Journal και συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι Cara Lompardo, Meghan Bobrowsky, Georgia Wells με τη συνδρομή των Dana Cimilluca και Liz Hoffman.

Η συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας δραματικής ερωτοτροπίας και μια change of heart στο Twitter, όπου πολλά στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αρχικά αντιτάχθηκαν στην προσέγγιση εξαγοράς του κ. Musk. Η συμφωνία έχει πολώσει τους υπαλλήλους, τους χρήστες και τις ρυθμιστικές αρχές του Twitter σχετικά με τους γίγαντες της τεχνολογίας εξουσίας που ασκούν στον καθορισμό των παραμέτρων του λόγου στο Διαδίκτυο και του τρόπου με τον οποίο αυτές οι εταιρείες επιβάλλουν τους κανόνες τους.

Οι δύο πλευρές εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να καταλήξουν σε μια συμφωνία στην οποία ο κ. Musk σκοπεύει να κάνει ιδιωτικό το Twitter σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Η εξαγορά, εάν πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές μιας εταιρείας τεχνολογίας και πιθανότατα θα επηρεάσει την κατεύθυνση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά ότι μια συμφωνία ήταν κοντά, ο κ. Musk έγραψε στο Twitter δηλώνοντας ότι θέλει η πλατφόρμα να είναι ένας προορισμός για εκτεταμένες συζητήσεις και διαφωνίες.

«Ελπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου», έγραψε.

Ο κ. Musk δήλωσε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ότι θέλει να κάνει το Twitter καλύτερη εμπειρία χρήστη, εν μέρει προσθέτοντας νέες δυνατότητες και καταπολεμώντας τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Το Twitter αντιμετωπίζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις και έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης μετά από μια μάχη με τον ακτιβιστή-επενδυτή Elliott Management Corp. πριν από περίπου δύο χρόνια. Το Twitter, ένα χρόνο πριν, είχε ανακοινώσει ότι στόχευε τουλάχιστον να διπλασιάσει τα έσοδά του στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 και να φτάσει τουλάχιστον τα 315 εκατομμύρια τους λεγόμενους καθημερινούς ενεργούς χρήστες με δυνατότητα δημιουργίας εσόδων εκείνη την εποχή.

Για να επιτύχει αυτόν τον τελευταίο στόχο, η εταιρεία θα πρέπει να αυξήσει απότομα την ανάπτυξη των χρηστών της, η οποία ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό τα περισσότερα από τα τελευταία χρόνια.

Σε μια γενική συνάντηση εργαζομένων το απόγευμα της Δευτέρας, ο διευθύνων σύμβουλος Parag Agrawal είπε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί απολύσεις και ότι οι προτεραιότητες της εταιρείας δεν αλλάζουν πριν κλείσει η συμφωνία, σύμφωνα με ένα άτομο που άκουσε τις παρατηρήσεις. Ο κ. Agrawal είπε ότι από τη στιγμή που ο κ. Musk αναλάβει, «δεν ξέρουμε ποια κατεύθυνση μπορεί να πάει η εταιρεία».

Ο κ. Agrawal είπε ότι ο κ. Μusk συμφώνησε να μετατρέψει τις μετοχές των εργαζομένων σε μετρητά μόλις κλείσει η συμφωνία και να τις εξοφλήσει στο υπάρχον πρόγραμμα κατοχύρωσης.

Ο Bret Taylor, ο ανεξάρτητος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, είπε ότι η συμφωνία αντανακλά το καλύτερο αποτέλεσμα για τους μετόχους.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αναμενόταν να απορρίψει την προσφορά, την οποία έκανε ο κ. Μusk στις 14 Απριλίου χωρίς να πει πώς θα την πλήρωνε. Μια μέρα μετά την αυτόκλητη προσφορά, το Twitter υιοθέτησε το λεγόμενο χάπι poison, σχεδιασμένο να κάνει πιο δύσκολο για τον κ. Musk να φτάσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% της εταιρείας.

Το Twitter άλλαξε τη στάση του αφότου ο κ. Μusk παρουσίασε λεπτομερώς στοιχεία του σχεδίου χρηματοδότησής του για την εξαγορά. Στις 21 Απριλίου, είπε ότι είχε στη διάθεσή του 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Οι μετοχές του Twitter αυξήθηκαν απότομα και τα στελέχη της εταιρείας άνοιξαν την πόρτα στις διαπραγματεύσεις.
Οι μετοχές του Twitter αυξήθηκαν 5,7% τη Δευτέρα και έκλεισαν στα 51,70 δολάρια η κάθε μία. Η μετοχή είχε μια αναιμική απόδοση σε μια εποχή τεράστιων αποδόσεων για τις εταιρείες τεχνολογίας. Οι μετοχές της εκτινάχθηκαν την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης το 2013 για να κλείσουν στα 44,90 δολάρια, οκτώ χρόνια αργότερα, όταν ο κ. Μusk έκανε την προσέγγισή του.

Αλλά από τότε που ο κ. Μusk αποκάλυψε ότι κατείχε ένα μερίδιο περίπου 9% στην εταιρεία στις αρχές Απριλίου, οι μετοχές του Twitter έχουν ανέβει κατά 32%. Αυτό έχει ωθήσει το Twitter υψηλότερα σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας άλλες εταιρείες τεχνολογίας και την ευρύτερη αγορά.

Η στροφή από την πλευρά του Twitter έρχεται αφότου ο κ. Μusk συναντήθηκε κατ’ ιδίαν την Παρασκευή με αρκετούς μετόχους της εταιρείας για να εξυμνήσει τις αρετές της πρότασής του, ενώ επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να λάβει μια απόφαση «ναι ή όχι», είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ο κ. Musk, με πάνω από 82 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitter, χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την πλατφόρμα για να εκφράζει τις απόψεις του για τα πάντα, από τα διαστημικά ταξίδια μέχρι τα κρυπτονομίσματα. Τον Ιανουάριο, άρχισε να αγοράζει μετοχές του Twitter και έγινε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής με μερίδιο άνω του 9% μέχρι τον Απρίλιο.

Έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το Twitter για να κλιμακώσει μια σύγκρουση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού η υπηρεσία άνοιξε έρευνα για ορισμένες από τις πρόσφατες πωλήσεις μετοχών του και συχνά κατακεραυνώνει τους επικριτές του στο κοινωνικό δίκτυο.

Η ιδιωτικοποίηση του Twitter θα επιτρέψει στον κ. Μusk να κάνει αλλαγές χωρίς τον έλεγχο που συνήθως οι δημόσιες εταιρείες τελούν υπό τον έλεγχο των μετόχων τους. Είπε επίσης ότι θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους μετόχους.

Το Twitter, στις αρχές Απριλίου, κάλεσε τον κ. Μusk να συμμετάσχει στο διοικητικό του συμβούλιο — κάτι που θα τον εμπόδιζε να κατέχει περισσότερο από το 14,9% των μετοχών της εταιρείας. Ο κ. Μusk αρχικά συμφώνησε και στη συνέχεια απέρριψε την πρόταση.

Οι αλλαγές που προτείνει ο κ. Μusk για την πλατφόρμα περιλαμβάνουν την άμβλυνση της στάσης του σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου, τη δημιουργία μιας δυνατότητας επεξεργασίας για tweets, τη δημιουργία του αλγόριθμου ανοιχτού κώδικα του Twitter- που θα επέτρεπε σε άτομα εκτός της εταιρείας να το δουν και να προτείνουν αλλαγές – όπως και να βασίζεται λιγότερο στη διαφήμιση και περισσότερο στις συνδρομές.

Ο κ. Μusk, ένας αυτοαποκαλούμενος θιασώτης της «απόλυτης της ελευθερίας του λόγου», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε συνέδριο του TED ότι βλέπει το Twitter ως «ντε φάκτο πλατεία της πόλης-de facto town square».

Το Twitter θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό όταν αποφασίζει να καταργήσει τα tweets ή να απαγορεύσει οριστικά τους λογαριασμούς των χρηστών, είπε ο κ. Μusk, επισημαίνοντας τις προσωρινές αναστολές ως καλύτερη λύση

Ο κ. Μusk υποστήριξε επίσης την ιδέα να περικοπεί το προσωπικό, να κλείσει το κτίριο της έδρας της εταιρείας στο San Francisco και να μην δοθεί μισθός στο διοικητικό συμβούλιο. Το τελευταίο θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μόνο, είπε.

Οι άλλες προτεινόμενες αλλαγές του για το Twitter περιλαμβάνουν την προσπάθεια να σταματήσει τα spam και scam bots και να επιτρέψει μεγαλύτερα tweets. Το τρέχον όριο είναι 280 χαρακτήρες.

Την Πέμπτη, το Twitter έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Η εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζει πλέον να πραγματοποιήσει κλήση με αναλυτές εκείνη την ημέρα.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail