Η Κίνα ξεκαθαρίζει για την Ταϊβάν και διαχωρίζει από την Ουκρανία

Σε τακτική ενημέρωση στις 7 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε ότι η αμερικανική πλευρά, ιδίως η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, θα πρέπει να ακυρώσει τα σχέδια επίσκεψης στην Ταϊβάν, αλλά εάν η αμερικανική πλευρά αρνηθεί, η κινεζική πλευρά θα λάβει δραστικά μέτρα.

Ο Ζάο Λιτζιάν τόνισε πως η Κίνα αντιτίθεται στις επίσημες επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν και ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει κατά νου την αρχή της «μίας Κίνας». Η επίσκεψη της Πελόζι θα εκληφθεί ως παραβίαση του σινο-αμερικανικού ανακοινωθέντος και παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Ο Λιτζιάν συνέχισε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν ενεπλάκησαν και συνέκριναν το ουκρανικό ζήτημα με αυτό της Ταϊβάν. Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε πως τέτοιες συγκρίσεις είναι γεμάτες συνέπειες.

Συνέχισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η Κίνα εισέβαλε στο νησί, εάν η Κίνα θα δεχόταν κυρώσεις όπως η Ρωσία και εάν η Κίνα επρόκειτο να πάρει μαθήματα από την ουκρανική κρίση.

Ο εκπρόσωπος απάντησε: «Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, το ζήτημα της Ταϊβάν, ένα πρόβλημα που έμεινε ημιτελές μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η αποφασιστικότητα και η βούληση για υπεράσπιση της κυριαρχίας είναι ακλόνητα και θα ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα κατά των ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν τον αυτονομισμό».

Ο Λιτζιάν σημείωσε στη συνέχεια ότι οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν σχετίζονται με την επιθυμία της κυβέρνησης της Ταϊβάν να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα.

Αυτή η ενημέρωση διατυπώνει ξεκάθαρα τη θέση της Κίνας για το ζήτημα της Ταϊβάν.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail