Οι προσπάθειες πρόκλησης τεχνητής χρεοκοπίας της Ρωσίας θα αποτύχουν

Όταν μια χώρα χρεοκοπεί, εγκαταλείπει (ή αγνοεί, ανάλογα με την άποψη) τις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της. Άμεση συνέπεια για τη χώρα είναι η μείωση του συνολικού χρέους της και η μείωση ή και η διακοπή των πληρωμών για τους τόκους αυτού του χρέους. Στη συνέχεια, ένας οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας το λαμβάνει υπόψη στις διαβαθμίσεις του κεφαλαίου, των τόκων, των εξωγενών και διαδικαστικών αθετήσεων και της αδυναμίας συμμόρφωσης με τους όρους των ομολόγων ή άλλων χρεογράφων. Με λίγα λόγια, η εν λόγω χώρα γίνεται γεωοικονομική παρία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή ακριβώς είναι η μοίρα που θέλει να εξασφαλίσει η πολιτική Δύση για τη Ρωσία. Παγώνοντας (ή ακριβέστερα, κλέβοντας) τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα εκτός του άμεσου ελέγχου της Ρωσίας, η πολιτική Δύση προσπαθεί να αφαιμάξει τη Ρωσία και να την εξαναγκάσει σε χρεοκοπία, η οποία στη συνέχεια θα απομονώσει τη χώρα και θα έκανε τις συναλλαγές με τη Ρωσία όχι μόνο δύσκολες, αλλά σχεδόν αδύνατες. Αυτό το γεωπολιτικό εργαλείο είναι το στήριγμα των μη κινητικών τμημάτων του δυτικού υβριδικού πολέμου εναντίον του κόσμου για περισσότερο από μισό αιώνα τώρα. Και μπορεί να λειτουργήσει εναντίον χωρών μικρού έως μεσαίου μεγέθους.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι κανένα από αυτά. Εκτός από ενεργειακή υπερδύναμη που είναι καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου, πετρελαίου, μετάλλων και μη μετάλλων σπάνιων γαιών, λιπασμάτων, τροφίμων και πολλών άλλων προϊόντων που είναι απολύτως απαραίτητα για τον κόσμο, η Ρωσία είναι επίσης μια βιομηχανική δύναμη που παράγει βαριά μηχανήματα, χημικά προϊόντα, εργαλεία κατασκευής κ.λπ. Η προσπάθεια απομόνωσης μιας χώρας χωρίς την οποία ο κόσμος ουσιαστικά σταματάει είναι απλώς αδύνατη.

Άλλες χώρες που στοχοποιούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις βρίσκουν τρόπους να τις παρακάμψουν, επειδή υπάρχουν άλλες χώρες που χρειάζονται τα προϊόντα τους. Αυτό ισχύει για τη Βενεζουέλα, το Ιράν, την Κούβα, τη Συρία, ακόμη και τη Βόρεια Κορέα, η οποία έφερε το μεγαλύτερο βάρος των δυτικών κυρώσεων μέχρι πριν από δύο μήνες. Εάν αυτές οι σχετικά μικρές ή μεσαίου μεγέθους χώρες μπορούν να βρουν λύσεις και πρόθυμους πελάτες, γιατί να πιστεύει κανείς ότι η Ρωσία δεν μπορεί; Μάλλον σχιζοφρενικά, η ίδια η πολιτική Δύση προσπαθεί να βρει τρόπους να παρακάμψει τις δικές της κυρώσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τη Δύση να προσπαθεί να κάνει τη ζωή της Ρωσίας όσο το δυνατόν πιο δύσκολη. Με την επιβολή κυρώσεων και το πάγωμα των συναλλαγματικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, η Δύση προσπαθεί να μετατρέψει τη Ρωσία σε ένα αποτυχημένο κράτος ή τουλάχιστον να την κάνει να μοιάζει με τέτοιο. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλοι χρηματοπιστωτικοί γίγαντες (τόσο ιδιωτικοί όσο και κρατικοί) συντόνισαν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν αυτό σχεδόν αδύνατο ή τουλάχιστον de facto χωρίς νόημα.

"Η πραγματική χρεοκοπία δε συζητείται. Η οικονομική θέση της Ρωσίας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι πολύ σταθερή, τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ρωσίας υπερβαίνουν το σύνολο του κρατικού εξωτερικού χρέους. Δε θα υπήρχαν προβλήματα με τους διακανονισμούς εάν υπήρχε τουλάχιστον κάποια ορθολογική πολιτική από τους δυτικούς εταίρους μας», δήλωσε ο Andrey Kostin, πρόεδρος της VTB Bank.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Φεβρουαρίου 2022, το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ρωσίας ανερχόταν σε 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους για εξωτερικά ομολογιακά δάνεια - 38,97 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, η Ρωσία έχει 15 ενεργά ομολογιακά δάνεια με διάρκεια από το 2022 έως το 2047.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε πως η χώρα θα πληρώσει το χρέος της σε ξένο νόμισμα μόνο εάν τα συναλλαγματικά αποθέματά της ξεπαγώσουν. Σε περίπτωση άρνησης ή έλλειψης ανταπόκρισης από τις πράκτορες τράπεζες, η Ρωσία θα προχωρούσε στη συνέχεια στην πληρωμή και εξυπηρέτηση των συναλλαγματικών της υποχρεώσεων σε ρούβλια.

Είναι σαφές πως οποιαδήποτε πραγματική χρεοκοπία από τη Ρωσία θα ήταν απλώς αδύνατη, ακόμη και με τα συναλλαγματικά της αποθέματα παγωμένα ή ακόμα και κλεμμένα. Στην πραγματικότητα, η άρνηση της Δύσης να δώσει στη Ρωσία τα δικά της χρήματα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως πραγματική χρεοκοπία από την πολιτική Δύση. Και δεδομένης της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ της Δύσης και των υποτελών της, η χρεοκοπία τους φαίνεται πολύ πιο πιθανή από ό,τι έκανε ποτέ η Ρωσία, ακόμη και κατά τη δεκαετία του 1990, όταν η Ρωσία αντιμετώπιζε το σοκ της σοβιετικής κατάρρευσης.

Ένα άλλο προφανές ερώτημα επίσης προκύπτει. Γιατί να πληρώσει η Ρωσία το εξωτερικό της χρέος στους δυτικούς πιστωτές όταν αυτοί οι ίδιοι πιστωτές παρακρατούν παράνομα τα χρήματα της Ρωσίας; Με το παγωμένο ποσό του συναλλάγματος να κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ρωσίας να είναι περίπου 550-600 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτοί οι ίδιοι πιστωτές έχουν πολλά να χάσουν. Και αυτό ακόμη και χωρίς η Ρωσία να αποφασίσει να εθνικοποιήσει ή απλώς να δημεύσει δυτικές επενδύσεις στη Ρωσία, κάτι που είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο. Η Ρωσία αποφάσισε ακόμα να μην το κάνει αυτό, γιατί θέλει να διατηρήσει το κράτος δικαίου, σε αντίθεση με την πολιτική Δύση, η οποία έχει υιοθετήσει μια ad hoc προσέγγιση κλοπής περιουσιακών στοιχείων, η οποία αντίκειται στη δική της νομοθεσία.

Τα μεγάλα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν μάλλον ήσυχα σχετικά με αυτή την υποτιθέμενη χρεοκοπία, η οποία μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη σιωπηλή διαφωνία τους με τον τρόπο που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει πολιτικοποιηθεί. Αυτό ισχύει, ακόμη και για ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, η οποία έχει δηλώσει πως τα προβλήματα χρέους της Ρωσίας είναι τεχνικά και δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την υποκείμενη πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης.

"Κατά την άποψή μας, αυτό αντανακλά την τεχνική φύση των ζητημάτων εξυπηρέτησης του χρέους της Ρωσίας, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι πολύ μακριά από την υποκείμενη πιστωτική δυναμική", δήλωσε ο αναλυτής της Goldman, Φαρούκ Σούσα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η βαθμολογία της Ρωσίας θα είχε ακόμη βελτιωθεί, εάν δεν υπήρχαν τα γεγονότα στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις από τη Δύση, επειδή οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων ενίσχυσαν το εμπορικό της ισοζύγιο. Προφανώς, η Ρωσία έχει ακόμα τα ίδια εμπορεύματα σε αφθονία και θα τα έχει στο άμεσο μέλλον.

Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο για ανεξάρτητες χώρες σε όλο τον κόσμο να θεωρήσουν ακόμη και αυτή την υποτιθέμενη χρεοκοπία ως πραγματική, ακόμη και στην περίπτωση που τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επρόκειτο να διακηρύξουν κάτι τέτοιο. Στο τέλος, είναι πολύ πιο πιθανό να βλάψουν τη φήμη τους. Ο κόσμος δεν είναι βιώσιμος χωρίς τα τρόφιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα εμπορεύματα της Ρωσίας, επειδή η εκτύπωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ άχρηστου χαρτονομίσματος δεν μπορεί να θρέψει τους πεινασμένους, να μεταφέρει καύσιμα ή να βοηθήσει στην παραγωγή πραγματικών αγαθών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail