Η δυναμική της κλιμάκωσης: «Στεκόμαστε με την Ουκρανία»

Hubert2T / pixabay
Η δυναμική της κλιμάκωσης: «Στεκόμαστε με την Ουκρανία»

Ο άξονας Ρωσίας-Κίνας διαθέτει τρόφιμα, ενέργεια, τεχνολογία και τους περισσότερους από τους βασικούς πόρους του κόσμου. Η ιστορία διδάσκει ότι αυτά τα στοιχεία κάνουν τους νικητές στους πολέμους

Alastair Crooke - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς στη Δύση ξημερώνει ότι ενώ οι κυρώσεις θεωρούνται ικανές να γονατίσουν τις χώρες, η πραγματικότητα είναι πως τέτοια συνθηκολόγηση δεν έχει συμβεί ποτέ (δηλαδή Κούβα, Βόρεια Κορέα, Ιράν). Και, στην περίπτωση της Ρωσίας, είναι δυνατόν να πούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η ομάδα Μπάιντεν δεν έχει ακόμη κατανοήσει πλήρως τους λόγους. Ένα σημείο είναι πως επέλεξαν ακριβώς τη λάθος οικονομία για να προσπαθήσουν να την γκρεμίσουν μέσω κυρώσεων (η Ρωσία έχει ελάχιστες γραμμές ανεφοδιασμού στο εξωτερικό και πολλά πολύτιμα εμπορεύματα). Τα στελέχη του Μπάιντεν, επίσης, δεν έχουν κατανοήσει ποτέ τις πλήρεις συνέπειες του νομισματικού jujitsu του Πούτιν που συνδέει το ρούβλι με τον χρυσό και το ρούβλι με την ενέργεια.

Συμφωνούν με το νομισματικό jujitsu του Πούτιν ως μια ακόμη ακαταμάχητη επίθεση έναντι του «αδιαπέραστου» αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου. Έτσι, επιλέγουν να το αγνοήσουν και υποθέτουν πως αν οι Ευρωπαίοι έκαναν λιγότερα ζεστά ντους, φορούσαν περισσότερα μάλλινα μπλουζάκια, εγκατέλειπαν τη ρωσική ενέργεια και «σταθούν με την Ουκρανία», η οικονομική κατάρρευση τελικά θα πραγματοποιηθεί. Αλληλούια!

Ο άλλος λόγος για τον οποίο η Δύση παρερμηνεύει το στρατηγικό δυναμικό των κυρώσεων είναι ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Κίνας κατά της δυτικής ηγεμονίας αφομοιώνεται από τους λαούς της ως υπαρξιακός. Για αυτούς, δεν είναι μόνο να κάνουν λιγότερα ζεστά ντους (όπως για τους Ευρωπαίους), αλλά και την ίδια τους την επιβίωση – και κατά συνέπεια το όριο πόνου τους είναι πολύ, πολύ υψηλότερο από αυτό της Δύσης. Η Δύση δεν πρόκειται να ξεγελάσει τους αμφισβητίες της τόσο γελοία εύκολα.

Στο τέλος, ο άξονας Ρωσίας-Κίνας διαθέτει τρόφιμα, ενέργεια, τεχνολογία και τους περισσότερους από τους βασικούς πόρους του κόσμου. Η ιστορία διδάσκει ότι αυτά τα στοιχεία κάνουν τους νικητές στους πολέμους.

Το στρατηγικό πρόβλημα όμως είναι διπλό: Πρώτον, το παράθυρο για αποκλιμάκωση του Σχεδίου Β μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας στην Ουκρανία έχει παρέλθει. Είναι όλα ή τίποτα τώρα (εκτός αν η Ουάσιγκτον αναδιπλωθεί). Και δεύτερον, αν και σε ελαφρώς διαφορετικό πλαίσιο, τόσο η Ευρώπη όσο και η Ομάδα Μπάιντεν έχουν επιλέξει να πάρουν το ποντάρισμα στα ύψη:

Η πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο όραμα αντιμετωπίζει ταπείνωση και περιφρόνηση, αν «νικούσε» ο Πούτιν, έχει επικρατήσει. Και στον δεσμό Ομπάμα-Κλίντον-Deep State, είναι αδιανόητο ότι ο Πούτιν και η Ρωσία εξακολουθούν να θεωρούνται ως ο συγγραφέας του Russiagate για πολλούς Αμερικανούς, να επικρατούν.

Η λογική αυτού του γρίφου είναι αδυσώπητη - Κλιμάκωση.

Για τον Μπάιντεν, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής συνεχίζουν να πέφτουν, η καταστροφή φαίνεται στα μεσοπρόθεσμα του Νοεμβρίου. Η συναίνεση μεταξύ των μυημένων των ΗΠΑ είναι πως οι Δημοκρατικοί πρόκειται να χάσουν 60-80 έδρες στο Κογκρέσο και μια μικρή χούφτα (4 ή 5 έδρες) στη Γερουσία επίσης. Εάν αυτό συνέβαινε, δε θα ήταν απλώς μια προσωπική ταπείνωση, αλλά θα σήμαινε διοικητική παράλυση για τους Δημοκρατικούς μέχρι το πλασματικό τέλος της θητείας του Μπάιντεν.

Η μόνη δυνατή διέξοδος από αυτόν τον κατακλυσμό που πλησιάζει θα ήταν να τραβήξει ο Μπάιντεν ένα λαγό από το «καπέλο» της Ουκρανίας (ένα που, τουλάχιστον, θα αποσπούσε την προσοχή από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό). Οι Neo-cons και το Deep State (αλλά όχι το Πεντάγωνο) είναι όλα υπέρ αυτού. Η βιομηχανία όπλων φυσικά λατρεύει τα όπλα του Μπάιντεν για το ξέπλυμα στην Ουκρανία (με την τεράστια «διαρροή» με κάποιο τρόπο να εξαφανίζεται στο «μαύρο»). Πολλοί στο DC κερδίζουν από αυτό το καλά χρηματοδοτούμενο boondoggle.

Γιατί βλέπουμε τέτοια ευφορία για ένα τέτοιο φαινομενικά απερίσκεπτο σχέδιο κλιμάκωσης; Λοιπόν, οι στρατηγοί θεωρούν ότι εάν η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών κινηθεί δικομματικά στην κλιμάκωση – γίνει συνένοχος σε «περισσότερο πόλεμο», όπως ήταν – υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί δυνατό να αναχαιτιστούν οι απώλειες των Δημοκρατικών στο μεσοπρόθεσμο και να αμβλυνθεί μια εκστρατεία της αντιπολίτευσης που επικεντρώθηκε σε μια κακοδιαχειριζόμενη οικονομία.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Μπάιντεν με αυτή την κλιμάκωση; Λοιπόν, η φιγούρα των όπλων δεν είναι παράξενη (άλλο ένα τσιτάτο) και οι Ειδικές Δυνάμεις βρίσκονται ήδη στο θέατρο, έτοιμες να ανάψουν ένα φιτίλι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση. Επιπλέον, η επίμαχη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων φαίνεται να έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι απολαμβάνει ευρωπαϊκής υποστήριξης, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των Βαλτικών (φυσικά) και από τους Γερμανούς «Πράσινους». (Spoiler Alert! Πρώτον, φυσικά, για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα ήταν απαραίτητος ο έλεγχος του εναέριου χώρου – στον οποίο η Ρωσία κυριαρχεί ήδη και στον οποίο εφαρμόζει πλήρη ηλεκτρομαγνητικό αποκλεισμό).

Θα ήταν αρκετό αυτό; Οι σκοτεινές φωνές δε συμβουλεύουν. Θέλουν «μπότες στο έδαφος». Μιλούν ακόμη και για τακτικά πυρηνικά. Υποστηρίζουν πως ο Μπάιντεν δεν έχει τίποτα να χάσει με το να «προχωρήσει», ειδικά αν το GOP πειστεί να γίνει συνένοχος. Πράγματι, μπορεί απλώς να τον σώσει από την ατιμία, προτρέπουν. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ επισημαίνουν ήδη ότι η προμήθεια όπλων δε θα «γυρίσει» τον πόλεμο. Ένας «χαμένος πόλεμος» πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία για το Νοέμβριο.
Θυμηθείτε ότι η Χίλαρι (Κλίντον) ήταν η αλχημίστρια που συνένωσε τη νεοσυντηρητική πτέρυγα της δεκαετίας του 1980 με τους Νεοφιλελεύθερους της δεκαετίας του 1990 για να δημιουργήσει μια παρεμβατική ευρεία σκηνή που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλα τα γούστα: οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να φανταστούν τους εαυτούς τους να ασκούν οικονομική ισχύ με παγκόσμιο σημαντικό τρόπο για πρώτη φορά, ενώ οι Νεοσυντηρητικοί επανήλθαν στην επιμονή τους στη βίαιη στρατιωτική επέμβαση ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Οι τελευταίοι λένε ότι ο οικονομικός πόλεμος αποτυγχάνει.

Από τη σκοπιά των Neo-cons, επαναφέρει την στρατιωτική δράση σταθερά στο τραπέζι και με ένα νέο «μέτωπο» να ανοίγει: Οι Neo-cons σήμερα αμφισβητούν ακριβώς την αρχή ότι μια πυρηνική ανταλλαγή με τη Ρωσία πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Και από αυτή την απομάκρυνση από την απαγόρευση ενεργειών που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πυρηνικό εναλλάκτη, λένε πως ο περιορισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε τέτοια βάση είναι περιττός και στρατηγικό λάθος – υποστηρίζοντας ότι κατά την άποψή τους, ο Πούτιν είναι απίθανο να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα.

Πώς μπορεί αυτή η επεμβατική ελίτ των Νεο-συν-φιλελεύθερων εποικοδομημάτων να ασκήσει τέτοια επιρροή όταν η ευρύτερη αμερικανική πολιτική τάξη ιστορικά ήταν «αντιπολεμική»; Λοιπόν, οι Neo-cons είναι οι αρχετυπικοί χαμαιλέοντες. Αγαπημένοι από την πολεμική βιομηχανία, με τακτική δυνατή παρουσία στα δίκτυα, εναλλάσσονται μέσα και έξω από την εξουσία, με τα «γεράκια της Κίνας» να φωλιάζουν στους διαδρόμους του Τραμπ, ενώ τα «Ρωσικά γεράκια» μεταναστεύουν για να κατοικήσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Μπάιντεν.

Είναι ήδη «ψημένη» η κλιμάκωση; Μπορεί να υπάρχει ακόμη μια εικονομαχική «μύγα στο γάλα»: Ο κ. Τραμπ! – μέσω της συμβολικής πράξης του να εγκρίνει τον J.D. Vance για τις προκριματικές εκλογές της Γερουσίας του GOP στο Οχάιο, ενάντια στις επιθυμίες του κατεστημένου GOP.

Ο Βανς είναι ένας (μεταξύ πολλών) εκπρόσωπος της λαϊκιστικής παράδοσης της Αμερικής που αναζητά αξίωμα στην επερχόμενη «ανατροπή» του Κογκρέσου. Αλλά το σημαντικό εδώ είναι ότι ο Βανς αμφισβήτησε τη βιασύνη για κλιμάκωση στην Ουκρανία. Πολλοί άλλοι επίδοξοι λαϊκιστές διεκδικητές μεταξύ της νέας συγκομιδής του GOP από ενδιαφέροντες γερουσιαστές και γερουσιαστές που βρίσκονται σε αναμονή έχουν ήδη υποκύψει στην πίεση του παλιού κατεστημένου του GOP να υποστηρίξουν τον πόλεμο.

Το GOP είναι διχασμένο ως προς την Ουκρανία στο ανώτερο αντιπροσωπευτικό της επίπεδο, αλλά η λαϊκή βάση παραδοσιακά είναι σκεπτικιστική για τους ξένους πολέμους. Με αυτή την πολιτική υποστήριξη, ο Τραμπ ωθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να αντιταχθεί στην κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ο Ross Douthat στους NY Times επιβεβαιώνει ότι η υποστήριξη του Vance συνδέεται πιο στενά με τις πηγές της δημοτικότητας του Τραμπ το 2016, καθώς εξόρυξε το αντιπολεμικό συναίσθημα μεταξύ των αξιοθρήνητων, των οποίων η εστίαση είναι περισσότερο στη φροντίδα για την ευημερία της χώρας τους.

Λίγο μετά την έγκριση, ο Τραμπ εξέδωσε μια δήλωση:

«Δεν έχει νόημα η Ρωσία και η Ουκρανία να μην κάθονται και να επεξεργάζονται κάποιου είδους συμφωνία. Αν δεν το κάνουν σύντομα, δεν θα μείνει τίποτα άλλο εκτός από θάνατο, καταστροφή και σφαγή. Αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν έπρεπε ποτέ να γίνει, αλλά έγινε. Η λύση δεν μπορεί ποτέ να είναι τόσο καλή όσο θα ήταν πριν από την έναρξη των πυροβολισμών, αλλά υπάρχει λύση και θα πρέπει να το καταλάβουμε τώρα –όχι αργότερα– όταν όλοι θα είναι ΝΕΚΡΟΙ!», είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ ουσιαστικά διαλύει το πιθανό βασικό σφάλμα για τις επερχόμενες εκλογές (ακόμα και αν ορισμένοι στρατιώτες του GOP - πολλοί από τους οποίους χρηματοδοτούνται από το Military Industrial Complex (MIC) - ευνοούν μια πιο ισχυρή στρατιωτική ανάμειξη).

Ο Τραμπ, επίσης, έχει πάντα ένα ένστικτο για το σφαγιάρι του αντιπάλου: Ο Μπάιντεν μπορεί να ελκύεται πολύ από το επιχείρημα της κλιμάκωσης, αλλά είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητος στη σκέψη πως οι σακούλες με σορούς θα έρχονται στις ΗΠΑ πριν τον Νοέμβριο και θα γίνει η κληρονομιά του. Εξ ου και η υπερβολή του Τραμπ ότι αργά ή γρήγορα, όλοι στην Ουκρανία «θα είναι ΝΕΚΡΟΙ!».

Και πάλι, ο φόβος μεταξύ των Δημοκρατικών με στρατιωτική κατανόηση είναι ότι η δυτική αεροπορική μεταφορά όπλων στα σύνορα της Ουκρανίας δε θα αλλάξει την πορεία του πολέμου και πως η Ρωσία θα επικρατούσε, ακόμη και αν το ΝΑΤΟ εμπλακεί. Ή, με άλλα λόγια, θα συμβεί το «αδιανόητο»: η Δύση θα χάσει από τη Ρωσία. Υποστηρίζουν ότι η ομάδα Μπάιντεν δεν έχει πολλές επιλογές: Καλύτερα να στοιχηματίσει στην κλιμάκωση παρά να ρισκάρει να χάσει τα πάντα με μια καταστροφή στην Ουκρανία (ιδιαίτερα μετά το Αφγανιστάν).

Η κλιμάκωση της αποφυγής παρουσιάζει μια τέτοια πρόκληση για την αμερικανική ιεραποστολική ψυχή της παγκόσμιας ηγεσίας που η ορμή για αυτήν μπορεί να μην ξεπεραστεί μόνο μέσω της έμφυτης προσοχής του Μπάιντεν. Η Washington Post αναφέρει ήδη ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει τις νέες ρωσικές προειδοποιήσεις ενάντια στην παροχή πιο προηγμένων όπλων και νέας εκπαίδευσης στις ουκρανικές δυνάμεις – σε αυτό που φαίνεται να είναι ένας υπολογισμένος κίνδυνος να μην κλιμακώσει η Μόσχα τον πόλεμο».

Οι ελίτ της ΕΕ, αντίθετα, δεν πείθονται απλώς (η Ουγγαρία και μια φατρία στη Γερμανία) από τη λογική της κλιμάκωσης, αλλά ειλικρινά είναι μεθυσμένες από αυτήν. Στη Διάσκεψη του Μονάχου το Φεβρουάριο, ήταν σαν οι ηγέτες της ΕΕ να σκόπευαν να υπερθεματίσουν ο ένας τον άλλον με τον ενθουσιασμό τους για πόλεμο: ο Josep Borrell επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για μια στρατιωτική λύση στην Ουκρανία: «Ναι, κανονικά οι πόλεμοι κερδίζονται ή χάνονται στο πεδίο της μάχης», είπε κατά την άφιξή του για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την προηγούμενη δήλωσή του πως «αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης».

Η ευφορία τους επικεντρώνεται στην πεποίθηση ότι η ΕΕ –για πρώτη φορά– ασκεί την οικονομική της ισχύ με παγκόσμιο σημαντικό τρόπο, και, ταυτόχρονα, επιτρέπει και εξοπλίζει έναν πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας (μέσω της φαντασίας της ΕΕ ως πραγματικής Καρολίγγια αυτοκρατορία, στην πραγματικότητα κερδίζοντας στο πεδίο της μάχης!).

Η ευφορία των ελίτ της ΕΕ –τόσο εντελώς αποσυνδεδεμένη από τις εθνικές ταυτότητες και τα τοπικά συμφέροντα, και μάλλον πιστή σε ένα κοσμοπολίτικο όραμα στο οποίο άνδρες και γυναίκες συνεπακόλουθων δικτύωνται ατελείωτα μεταξύ τους και απολαμβάνουν την έγκριση των ομοτίμων τους– ανοίγει βαθιά πόλωση μέσα στις δικές τους κοινωνίες.

Η ανησυχία δημιουργείται μεταξύ εκείνων που δε θεωρούν τον πατριωτισμό, ή τον σκεπτικισμό προς τη σημερινή ρωσοφοβία, ως αναγκαστικά «gauche». Ανησυχούν ότι οι ελίτ της ΕΕ που οριοθετούνται από την αντίληψη, που υποστηρίζουν κυρώσεις στη Ρωσία και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ με μια πυρηνική δύναμη, θα φέρουν καταστροφή στην Ευρώπη.

Οι ευρωελίτ βρίσκονται σε μια σταυροφορία – έχουν επενδύσει πάρα πολύ στη συναισθηματική φόρτιση και την ευφορία του «σκοπού» της Ουκρανίας, ώστε να έχουν ακόμη σκεφτεί ένα Σχέδιο «Β».

Και ακόμη κι αν εξεταζόταν ένα Σχέδιο «Β», η ΕΕ έχει μικρότερη όπισθεν από ό,τι οι ΗΠΑ. Διαρθρωτικά, η ΕΕ είναι ανίκανη για αυτομεταρρύθμιση ή για ριζική αλλαγή πορείας και η ευρύτερη Ευρώπη δεν έχει πλέον τα «σκάφη» μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί αποφασιστική πολιτική αλλαγή.

Προσδεθείτε!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail