Χτύπημα στο δολάριο ΗΠΑ από το Ισραήλ: Υιοθετεί το γουάν της Κίνας για συναλλαγματικά αποθέματα

Collage: the-star.co.ke/
Η αποδολαριοποίηση βρίσκεται στα σκαριά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, οι περισσότερες παγκόσμιες συζητήσεις για αυτό ήταν συχνά εικασίες και ευσεβείς πόθοι. Όμως, από τότε που η ουκρανική κρίση κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο με την επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου στο Ντονμπάς να προλαμβάνεται από τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και τις επακόλουθες κυρώσεις, η αποδολαριοποίηση έχει φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν ωθήθηκε από τη Ρωσία, αλλά από τη χώρα που τυπώνει το δολάριο - τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Με την κατάσχεση ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων εκτός του άμεσου ελέγχου της Ρωσίας, που προβλέπεται να είναι μεταξύ 300 και 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα συνολικά 630 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ και η πολιτική Δύση έχουν υπονομεύσει βαθιά την εμπιστοσύνη των περισσότερων άλλων χωρών στο αμερικανικό νόμισμα. Στην ουσία, η απόληψη αυτών των περιουσιακών στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ ώθησαν άλλες χώρες να αρχίσουν τουλάχιστον να εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης από την επένδυση σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να καταστήσει την ικανότητα της Αμερικής να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της σχεδόν αδύνατη χωρίς να τυπώσει περισσότερα χρήματα. Αυτό, ωστόσο, είναι μια μη λύση, καθώς θα ωθούσε περαιτέρω τον καλπάζοντα πληθωρισμό της Αμερικής, επειδή οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκτυπώσει έως και το εκπληκτικό 80% όλων των δολαρίων ΗΠΑ σε κυκλοφορία σε λιγότερο από 2 χρόνια, με αποτέλεσμα τη λεγόμενη "αύξηση των τιμών λόγω Πούτιν".

Επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα το γεγονός πως οι μεγάλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και τα κράτη-δορυφόροι έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τον οικονομικά πολιορκημένο κύριο τους. Σε μια σοκαριστική κίνηση που δεν είχε ξαναδεί, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποδέχθηκε το κινεζικό γουάν ως πληρωμή για το σαουδαραβικό πετρέλαιο. Αυτό προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πολλούς άλλους να επανεξετάσουν τη θέση τους για το αμερικανικό νόμισμα.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας διαμορφώνει τον κόσμο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, καθώς οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν στρατιωτική προστασία στη Σαουδική Αραβία και σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα τιμούσαν το πετρέλαιο τους αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, οι Σαουδάραβες έπρεπε να αρνηθούν όλα τα άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ. Αυτή η συμφωνία έχει πλέον ουσιαστικά λήξει.

Άλλοι σύμμαχοι και δορυφόροι των ΗΠΑ έχουν επίσης διχαστεί σχετικά με το θέμα, αλλά κυρίως αποφάσισαν να ακολουθήσουν προσεκτικά την προσέγγισή τους στην κατάσταση. Ωστόσο, σε ένα άλλο σημαντικό πλήγμα στην κατάρρευση της κυριαρχίας των ΗΠΑ, το Ισραήλ αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτή την τεκτονική γεωοικονομική και γεωπολιτική αλλαγή υιοθετώντας το γουάν της Κίνας ως ένα από τα αποθεματικά του νομίσματα.

Στις 22 Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει γιουάν ενώ θα μειώσει τα διαθέσιμά της σε δολάρια και ευρώ, σε μια κίνηση «να διαφοροποιήσει τις κατανομές των αποθεματικών της» και «να επιμηκύνει τον επενδυτικό της ορίζοντα».

«Πρέπει να εξετάσουμε την ανάγκη να κερδίσουμε απόδοση στα αποθεματικά που θα καλύψει το κόστος της υποχρέωσης», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Άντριου Άμπιρ, σε συνέντευξή του.

Εκτός από το γιουάν, η τράπεζα θα προσθέσει επίσης το καναδικό και το αυστραλιανό δολάριο, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στις «συνολικές επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές και τη φιλοσοφία της τράπεζας», είπε ο Abir. Προηγουμένως, η τράπεζα κατείχε μόνο δολάρια ΗΠΑ, ευρώ και τη βρετανική λίρα. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μειώσει το μερίδιο του USD στο συναλλαγματικό της αποθεματικό, υπονομεύοντας περαιτέρω αυτό που, μέχρι πρόσφατα, ήταν το ασυναγώνιστο βασικό αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, το γιουάν θα απορροφήσει το 2% των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ και το δολάριο Καναδά και Αυστραλία θα έχουν 3,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας. Οι νέες προσθήκες σημαίνουν ότι το μερίδιο του ευρώ θα μειωθεί από το 30% στο 20%, ενώ το USD θα μειωθεί στο 61%, από 66,5% που κατείχε η τράπεζα πέρυσι. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στο σύνολο των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Με την οικονομία της Κίνας να είναι σε μεγάλο βαθμό παραγωγική και προσανατολισμένη στις εξαγωγές, η χώρα πίεζε εδώ και καιρό το γιουάν να αντικαταστήσει το USD ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η βιαστική απόφαση να εργαλειοποιήσει το USD εναντίον της Ρωσίας φέρνει τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, συμφωνούν πολλοί ειδικοί. Οι κυρώσεις της πολιτικής Δύσης κατά της Ρωσίας ήταν μια κλήση αφύπνισης για τις χώρες που επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους στο USD, όπως είπε προηγουμένως ο οικονομολόγος Aleksandar Tomic στο Business Insider.

«Οι προκλήσεις για το δολάριο έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει γιατί όταν τα πράγματα γίνονται ασταθή, οι ΗΠΑ τείνουν να είναι σταθερές, επομένως το δολάριο παραμένει», είπε ο Τόμιτς.

Αυτό έχει αλλάξει εντελώς τώρα. Τις προηγούμενες δεκαετίες, η προσπάθεια να απαλλαγούμε από το USD είχε αποδειχθεί όχι απλώς επικίνδυνη, αλλά εντελώς θανατηφόρα, όπως μπόρεσε να δει ο κόσμος στην αιματηρή εμπειρία που υπέφεραν χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη. Μόλις οι ανεξάρτητες χώρες σκεφτόντουσαν να εξάγουν τα αγαθά και τους πόρους τους σε νομίσματα διαφορετικά από το USD, θα αναδυθούν ζητήματα «ανθρώπινων δικαιωμάτων» και «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», τα οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι/δορυφόροι τους θα αναγκάζονταν στη συνέχεια να λύσουν με αποφασιστικότητα» μέσω μιας ακόμη «ανθρωπιστικής παρέμβασης». Η προσπάθεια του Σαντάμ Χουσεΐν να πουλήσει το ιρακινό πετρέλαιο σε ευρώ ή η προσπάθεια του Μουαμάρ Καντάφι να δημιουργήσει ένα παναφρικανικό νόμισμα με χρυσό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή και των δύο χωρών στα χέρια της «ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ίδια διαδικασία το 2014, κλιμακώνοντάς την περαιτέρω το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ εξοργίστηκαν. Οι κυρώσεις που ακολούθησαν απέτυχαν να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια τύπου Ιράκ ή Λιβύης κατά της Ρωσίας θα ήταν «προβληματική», τουλάχιστον, ακόμη και στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Δεδομένου του αποθέματος άνω των 6000 θερμοπυρηνικών όπλων του ευρασιατικού γίγαντα, το μεγαλύτερο στον κόσμο, εκτός από τον τεράστιο συμβατικό στρατό της Ρωσίας, τα χέρια της πολιτικής Δύσης είναι δεμένα.

Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία δεκάδες άλλες χώρες εντάσσονται στην προσπάθεια αποδολαριοποίησης είναι ένας γεωπολιτικός εφιάλτης για τις ΗΠΑ. Μετά την ταπεινωτική ήττα του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν, ειδικά τη χαοτική απόδραση από την Καμπούλ, τύπου Σαϊγκόν, ο κόσμος βλέπει ότι οι ΗΠΑ δε διαθέτουν τη συμβατική στρατιωτική προβολή ισχύος που είχαν πριν από 10-15 χρόνια. Έτσι, ο κόσμος αποφάσισε να προχωρήσει και να αρχίσει να απιβιβάζεται από το βυθιζόμενο πλοίο της Pax Americana.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail