Η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία παρά την καταπίεση των Ελλήνων της Μαριούπολης από το Τάγμα Αζόφ

Αν και φαινομενικά φαινόταν ότι οι σύγχρονες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας βαδίζουν σε πρωτοφανή ύψη, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντάται με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι το Δεκέμβριο του περασμένου έτους και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στη Μόσχα στις 18 Φεβρουαρίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε γρήγορα όλες τις προόδους που έγιναν. Η κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας καταδίκασε αμέσως αυτό που αναγνώρισε ως εισβολή και πήρε βιαστικά την απόφαση να στείλει όπλα – κάτι που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλές στους Έλληνες πολίτες, ειδικά καθώς μπορεί να καταλήξουν στα χέρια του τάγματος Azov που καταπίεσε τους εθνοτική ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του MEGA TV, το 66% των Ελλήνων διαφωνεί με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 29% συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (70%) υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά είναι κατά της ανάμειξης και της αποστολής όπλων, ειδικά καθώς η απόφαση ελήφθη χωρίς ο Μητσοτάκης να συμβουλευτεί τον υπουργό Εξωτερικών του, πόσο μάλλον την αντιπολίτευση.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης έρχονται καθώς οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ελλάδα αρνήθηκαν να μεταφέρουν όπλα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που απειλήθηκαν με απόλυση, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Δε θα είμαστε συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής από το έδαφος της χώρας μας. Εμείς οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων, μεταφέροντας πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε πως η χώρα δε θα εμπλακεί σε επικίνδυνα σχέδια».

Από την πλευρά τους, εξαγριωμένα αφεντικά των σιδηροδρόμων της ιδιωτικής εταιρείας είπαν στους εργαζόμενους: «Δε σας νοιάζει τι μεταφέρουν τα τρένα, είναι δουλειά σας». Αυτό πυροδότησε αλληλεγγύη καθώς οι σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι από άλλα μέρη της Ελλάδας αρνήθηκαν να καλύψουν το εργατικό κενό στην Αλεξανδρούπολη και πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι παραδοσιακά ο φιλοαμερικανικός / ατλαντιστής πόλος στην ελληνική πολιτική, αλλά η έλευσή του στην κυβέρνηση στα μέσα του 2019 είδε μια αναζωογονημένη εξωτερική πολιτική υπό τον Δένδια που αναζητούσε μια ισορροπία μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων του κόσμου. Ωστόσο, οι διαφορετικές και ανταγωνιστικές φατρίες εντός του κόμματος είναι καλά τεκμηριωμένες – κυρίως μεταξύ της φανερά υπέρ της Ουάσιγκτον φατρίας και της υπέρ του Παρισιού/Ευρωπαϊκής φατρίας. Ακόμη και το τουρκικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Anadolu Agency αναγνώρισε τον φραξιονισμό στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως ο Μητσοτάκης και η αδελφή του βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη είναι μέρος μιας φιλικής προς την Τουρκία παράταξης, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος.

Παρόλα αυτά, ακόμη και με τη σημαντική πρόοδο στην οικοδόμηση σύγχρονων ρωσοελληνικών σχέσεων, η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία παρείχε τη διέξοδο στη φιλοαμερικανική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει γρήγορα τις προόδους που έγιναν. Από την ελληνική σκοπιά, η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν πάντα καταδικασμένη, ειδικά καθώς η βόρεια Κύπρος παραμένει κατεχόμενη από την Τουρκία. Ωστόσο, για τους πολίτες, είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έχει γίνει αγωγός όπλων για αυτό που θεωρούν ως καταθλιπτικό ενδοορθόδοξο πόλεμο.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται τώρα τον πλήρη αντίκτυπο της πολιτικής της για την Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, όταν ρωτήθηκε ποιο κόμμα θα ψήφιζαν εάν διενεργούνταν γενικές εκλογές, το 27% των ερωτηθέντων επέλεξε το κυβερνών κόμμα, πολύ χαμηλότερα από το 39,85% που επιτεύχθηκε στις εκλογές του 2019. Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης οφείλεται σε ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση, τον πληθωρισμό και την ανεργία, που έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, παρά τον φραξιονισμό στη Νέα Δημοκρατία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως γρήγορα ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είναι πρώην πρεσβευτής στην Ουκρανία και είναι γνωστός στην Ελλάδα ως «αρχιτέκτονας του πραξικοπήματος του Μαϊντάν». Με την ενθάρρυνση του πάρθηκε η απόφαση αποστολής όπλων χωρίς διαβούλευση με τον ελληνικό λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που θα στοιχειώσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές.

Επίσης το Media Freedom Rapid Response (MFRR) δημοσίευσε μια έκθεση στα τέλη Μαρτίου που διαπίστωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και «την ελαχιστοποίηση των επικριτικών και διαφωνούντων φωνών». Αυτό έχει αποδειχτεί χωρίς αμφιβολία, ειδικά καθώς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθησαν να ασβεστώσουν το τάγμα Azov όταν την ίδια στιγμή ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης υποστήριξε αναληθώς πως η νεοναζιστική ομάδα δεν επιτίθεται «στους δικούς της ανθρώπους», δηλ. τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς ουσιαστικά το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασπρίσει μια εγκληματική οργάνωση που τρομοκρατούσε τους 120.000+ Έλληνες της Μαριούπολης από το 2014.

Ο Έλληνας διπλωμάτης αγνοεί το γεγονός ότι μόλις 10 ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, το τάγμα του Αζόφ σκότωσε έναν Έλληνα και πυροβόλησε άλλους δύο μόνο επειδή μιλούσαν ρωσικά. Την ίδια στιγμή, ένας Έλληνας από τη Σαρτάνα στα περίχωρα της Μαριούπολης κατέθεσε πως «οι Ρώσοι δεν κάνουν διακρίσεις, ενώ οι Ουκρανοί έκαναν, μας ανάγκασαν να μιλάμε μόνο ουκρανικά, αν και δεν τα ξέρω καθόλου».

Έλληνας πρόσφυγας από τη Μαριούπολη κατέθεσε πως «Θυμάμαι φεύγοντας από τη Μαριούπολη, Ουκρανοί στρατιώτες μας σταμάτησαν και μας απείλησαν. Ρώσοι στρατιώτες στα τανκς προσπαθούσαν να μας ηρεμήσουν μετά από όλα αυτά». Επίσης, ένας άλλος Έλληνας από τη Μαριούπολη κατέθεσε όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζει να φύγει από την πόλη: «πώς μπορώ να φύγω; Όταν προσπαθείς να φύγεις, κινδυνεύεις να πέσεις σε μια περίπολο των Ουκρανών φασιστών, το τάγμα Azov. Θα με σκότωναν και είναι υπεύθυνοι για όλα».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη μοναδική ευθύνη να διατηρήσει δεσμούς και διασυνδέσεις με τους 120.000+ Έλληνες της Μαριούπολης, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσής της αποφάσισαν αντ' αυτού να ασβεστώσουν το τάγμα Azov, ακόμη και στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δεν βλάπτει τους αμάχους. Το πιο ανησυχητικό είναι πως τα όπλα που μεταφέρει η Ελλάδα θα καταλήξουν στα ίδια χέρια εκείνων που καταπίεσαν τους Έλληνες της Μαριούπολης από το 2014, ειδικά επειδή η πλειοψηφία των Ελλήνων χωρικών ψήφισε να ενωθεί με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, γεγονός που η Αθήνα δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να συμβιβαστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail