Η διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ είναι ο συντομότερος δρόμος για την ειρήνη στην Ευρώπη

Οι δυτικές χώρες δε φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να αποφύγουν την επέκταση του ΝΑΤΟ. Σε ένα πλαίσιο κρίσης ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη ως άμεση συνέπεια της εισβολής της συμμαχίας στα ρωσικά σύνορα, η κύρια παγκόσμια ατζέντα για το εγγύς μέλλον θα πρέπει να είναι η αναστολή της ανάπτυξης αυτού του στρατιωτικού μπλοκ και η επανάληψη της σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ωστόσο, η Φινλανδία και η Σουηδία εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπάσουν τις ιστορικές τους θέσεις ουδετερότητας προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το οποίο έχει υποστηριχθεί από χώρες όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην ηπειρωτική ασφάλεια.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 14 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Rai1 την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία: «Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα τους δεχτούν καλά, γιατί δεν έχουν προβλήματα με τα πρότυπα». Ο Ντι Μάιο δήλωσε επίσης πως περισσότερα από τα δύο τρίτα του φινλανδικού πληθυσμού υποστηρίζει την ένταξη, κάτι που θεωρεί επαρκή λόγο για να δικαιολογήσει τη λήψη του μέτρου το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε την ίδια μέρα ότι η χώρα της θα υποστήριζε οποιαδήποτε σουηδική ή φινλανδική απόφαση σχετικά με το θέμα της ένταξής τους στη συμμαχία. Η Truss εγγυάται πως δε θα υπάρξει ξένη παρέμβαση για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση που θα ληφθεί, κάτι που πρέπει να ληφθεί κυρίαρχα από Φινλανδούς και Σουηδούς, με βρετανική υποστήριξη σε κάθε περίπτωση: «Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ελεύθερες να επιλέξουν το μέλλον τους χωρίς παρέμβαση - το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίξει ό,τι αποφασίσουν». Παρόλο που ακούγεται σαν ομιλία «σεβασμού της κυριαρχίας», η Τρας το λέει αυτό επειδή οι υποψήφιες χώρες έχουν ήδη δείξει την προθυμία τους να προχωρήσουν στην ένταξη.

Προηγουμένως, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, είχε ήδη δηλώσει ότι η απόφαση της χώρας της για την ένταξη ή όχι του ΝΑΤΟ θα ληφθεί την άνοιξη. Εν τω μεταξύ, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν έχει προγραμματίσει να ξεκινήσουν συζητήσεις για το θέμα στο κοινοβούλιο αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Ομοίως, το θέμα είναι επίσης ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στη Σουηδία, με προσδοκίες ένταξης τους επόμενους μήνες.

Τα μέσα ενημέρωσης παίζουν επίσης τον ρόλο τους σε αυτό το θέμα. Οι φιλοδυτικές εφημερίδες εντός και εκτός του σκανδιναβικού κόσμου σχολιάζουν το θέμα της ένταξης με πολύ θετικό τρόπο, κάτι που αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την πρόθεση να προωθηθεί μια ευνοϊκή άποψη για το μέτρο στην κοινή γνώμη. Το σουηδικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Expressen, για παράδειγμα, ανέφερε πως η Φινλανδία είχε επισημοποιήσει μια πρόσκληση στη Σουηδία για τις δύο χώρες να υποβάλουν από κοινού αίτηση για ένταξη το συντομότερο δυνατό, ενώ οι βρετανικοί Times ισχυρίστηκαν ότι και τα δύο κράτη σχεδιάζουν να επισημοποιήσουν την ένταξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Αυτή η «βεβαιότητα» που προσπαθούν να μεταφέρουν τέτοιοι φιλοΝΑΤΟϊκοί πολιτικοί και κανάλια μέσων ενημέρωσης στους αναγνώστες και τους ακροατές τους είναι μια πολύ κοινή τακτική για την προώθηση απόψεων ευνοϊκών για συγκεκριμένους στόχους. Στόχος είναι να φαίνεται πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί ήδη κάτι πραγματικό και επικείμενο, για το οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο να συζητηθεί, δημιουργώντας έτσι ένα είδος «παραίτησης» στην κοινή γνώμη: αν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε την ένταξη με κάποιο τρόπο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το σενάριο, παράλληλα με την ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία των ίδιων πρακτορείων μέσων ενημέρωσης, είναι δυνατόν να κατανοήσουμε πώς και γιατί οι ψήφοι υπέρ του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις μεταξύ Φινλανδών και Σουηδών.

Ο επίσημος λόγος στην Ευρώπη είναι ότι η Ουκρανία δέχθηκε «εισβολή» από τη Ρωσία επειδή ήταν «ευάλωτη» και χωρίς την «προστασία» που εγγυάται το ΝΑΤΟ. Φινλανδοί και Σουηδοί πολιτικοί εξαπατώνται επίσης από αυτή την αφήγηση και αρχίζουν να υποστηρίζουν τις χώρες τους να γίνουν μέλη της συμμαχίας λόγω μιας πραγματικής «απελπισίας» για ασφάλεια - με τον ίδιο τρόπο όπως οι τοπικοί πληθυσμοί, οι οποίοι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πιο κατακριτέα στάση είναι αυτή των ίδιων των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να αγωνιστούν για τη μη διεύρυνση της συμμαχίας, αντί να διακινδυνεύσουν την εμφάνιση νέων συγκρούσεων.

Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργούν ανεύθυνα όταν ενθαρρύνουν την επέκταση της συμμαχίας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης. Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αυτό που παρακίνησε τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν η έλλειψη ουδετερότητας από την πλευρά του Κιέβου. Ο ρωσικός στόχος είναι ακριβώς να γίνει το Κίεβο ένα ουδέτερο έθνος και είναι σωστό να πούμε πως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τη Μόσχα είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα ουδέτερα κράτη που θα χωρίζουν το ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον από το έδαφος του ΝΑΤΟ.

Η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή σταθερότητα, υπό αυτή την έννοια, είναι ότι νέες χώρες εισέρχονται στη συμμαχία εκείνη την στιγμή, καθώς αυτό θα ήταν το υψηλό σημείο για την αύξηση των εντάσεων με τη Ρωσία, με κίνδυνο κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης που αυτήν την στιγμή περιορίζεται στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail