Φόβοι για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις λόγω ακρίβειας!

Ο μισθός δεν φτάνει και τα νοικοκυριά, προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες, παραμελούν δάνεια, ρυθμίσεις και φόρους

Από: newsbreak.gr

Σε εφιάλτη για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί η ακρίβεια σε καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, πρώτες ύλες και κυρίως οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μπροστά στην «καταιγίδα» των υποχρεώσεων και με τους μισθούς να «ροκανίζονται» καθημερινά από τις ανατιμήσεις, οι πολίτες εδώ και αρκετούς μήνες βάζουν προτεραιότητες στην τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών τους.

Φαίνεται πως ψηλά στη λίστα των νοικοκυριών βρίσκεται η πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, που καταφθάνουν υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν έναν μισθό, εξανεμίζοντας κάθε δυνατότητα καταβολής δόσεων σε δάνεια, ρυθμίσεις χρεών ή πληρωμή φόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι καταναλωτές προσφεύγουν σε διευθέτηση των οφειλών τους προς τους παρόχους ενέργειας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν τυχόν διακοπές στο ρεύμα.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πληθωριστική καταιγίδα όχι μόνο δεν θα κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να καλούνται από τα τέλη Ιουνίου να αποπληρώσουν σε έως και 92 δόσεις τα ποσά που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει σημάνει «συναγερμός» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο ανησυχεί για τα έσοδα των επόμενων μηνών, καθώς αρχίζει μια νέα «φοροκαταιγίδα» έως το τέλος του έτους, αφού, πέραν των λογαριασμών ρεύματος, θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Με τις απλήρωτες υποχρεώσεις να μαζεύονται «βουνό» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πολλαπλασιάζονται οι φόβοι για ένα μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει τις διαδικασίες για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχες ανησυχίες αποτυπώνονται και στις τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος απλήρωτων δανείων, που θα απαιτήσουν νέες ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail