Το σχέδιο της Δύσης για σοβαρή απομόνωση της Ρωσίας αποτυγχάνει

Ο δυτικός κόσμος προσπάθησε να «απομονώσει» και να «ακυρώσει» τη Ρωσία, αλλά προφανώς αυτό το σχέδιο απέτυχε και η Μόσχα παραμένει απολύτως ενσωματωμένη στους μεγάλους εμπορικούς και στρατηγικούς εταίρους της. Η Κίνα και η Ινδία παραμένουν πρόθυμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία ευρέως, αυξάνοντας τα τρέχοντα επίπεδα διμερούς εμπορίου. Αυτό δείχνει πώς η τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη δεν μπορεί να επιλυθεί με καταναγκαστικά μέσα.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε στις 19 Απριλίου ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο διεθνές σενάριο. Το μήνυμα έρχεται σε επίσημη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα μεταξύ του Κινέζου αναπληρωτή MOFA Le Yucheng και του Ρώσου πρεσβευτή στο Πεκίνο Αντρέι Ντενίσοφ. Το έγγραφο λέει:

«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα, όπως πάντα, θα ενισχύσει τον στρατηγικό συντονισμό με τη Ρωσία για να επιτύχει αμοιβαία συνεργασία, να προστατεύσει από κοινού τα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών και να προωθήσει την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων και μιας κοινότητας. με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα (...) Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έφτασε τα 38,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αύξηση σχεδόν 30%, [πράγμα που] καταδεικνύει πλήρως τη μεγάλη ανθεκτικότητα… συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Αργότερα, σχολιάζοντας τη δήλωση, ο Πρέσβης Ντενίσοφ δήλωσε: «Η Ρωσία θεωρεί πάντα την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα ως διπλωματική προτεραιότητά της και είναι έτοιμη να εμβαθύνει περαιτέρω τον διμερή ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό και την ολόπλευρη πρακτική συνεργασία προς την κατεύθυνση που έθεσαν οι δύο αρχηγοί κρατών. …) [Περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση των δεσμών Ρωσίας-Κίνας] θα ωφελούν συνεχώς τους δύο λαούς».

Αν και είναι γνωστό ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας έναν σημαντικό άξονα οικονομικής και διπλωματικής συνεργασίας, το σημερινό μήνυμα είναι τεράστιας σημασίας, καθώς λειτουργεί ως απάντηση στην πρόσφατη πίεση των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνομιλίας «προειδοποίησε» για τις πιθανές «συνέπειες» που θα υποστεί το Πεκίνο αν δεν τερματιστεί άμεσα η οικονομική του υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Όπως ήταν φυσικό, ο Σι αγνόησε τις απειλές του Μπάιντεν και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διατήρησε την στάση απόλυτης ουδετερότητας σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η μη ανάμειξη πολιτικών και οικονομικών θεμάτων είναι βασικό σημείο της παράδοσης της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό ακριβώς εφαρμόζεται τώρα. Το Πεκίνο αρνείται να διατηρήσει θέσεις για οποιοδήποτε πολιτικό γεγονός εκτός του στρατηγικού του περιβάλλοντος, γι' αυτό και κρατά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκτός ατζέντας στις διμερείς σχέσεις Πεκίνου-Μόσχας, συνεχίζοντας να έχει σχέδια βελτίωσης της συνεργασίας, ανεξάρτητα από τέτοια εξωοικονομικά ζητήματα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Κινέζοι που δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με τους Ρώσους, αγνοώντας τις δυτικές απόπειρες «ακύρωσης». Προφανώς, η Ινδία πρόκειται να ανακοινώσει το υψηλότερο επίπεδο εμπορικής συνεργασίας με τη Ρωσία στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλέστηκαν οι Economic Times στις 19 Απριλίου, κρατικές εταιρείες στο Νέο Δελχί σχεδιάζουν να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη διαθεσιμότητα και τις χαμηλές τιμές του εμπορεύματος.

Η ινδική στάση ακούγεται απολύτως ρεαλιστική και όχι ιδεολογική: αντιμέτωποι με το σενάριο σύγκρουσης, οι Ινδοί επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη διαθεσιμότητα ρωσικού πετρελαίου, η οποία προκύπτει ως συνέπεια των κυρώσεων που εφαρμόζει η Δύση για να αποτρέψει την είσοδό του στην ευρωπαϊκή αγορά. Με μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες και πτώση των τιμών, είναι προς το συμφέρον της Ινδίας να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ρωσικά βαρέλια και αυτό είναι που πρόκειται να γίνει.

Προφανώς, αυτό δεν περίμενε η Δύση από τους Ινδούς. Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν πάντα να κάνουν την στρατιωτική τους συνεργασία με την Ινδία - με επίκεντρο τη δημιουργία ενός "αντικινεζικού άξονα" - ένα είδος ιεραρχικής σχέσης, στην οποία οι Ινδοί θα υπακούουν αυτόματα και θα ευθυγραμμίζονται με κάθε απόφαση που παίρνουν οι Αμερικανοί. Ωστόσο, παρά την πίεση προς αυτή την κατεύθυνση και τις συνεχείς απειλές των ΗΠΑ για διακοπή των σχέσεων με το Νέο Δελχί, η Ινδία παραμένει πεπεισμένη ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά της πάνω από όλα, καθιστώντας σαφές πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία όσον αφορά τόσο το στρατιωτικό εμπόριο όσο και την ενεργειακή εταιρική σχέση.

Είναι αδύνατο να δούμε τέτοιες ειδήσεις και να συνεχίσουμε να πιστεύουμε το αφήγημα των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι «η Ρωσία είναι απομονωμένη». Η Μόσχα έχει χάσει ένα μέρος του παγκόσμιου εμπορίου και ακόμη και τότε, όχι εντελώς, καθώς οι δυτικές χώρες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να διακόψουν πλήρως τις σχέσεις με τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, όχι μόνο έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας καταναλωτικής αγοράς στις αναδυόμενες χώρες, αλλά έχει επίσης ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα και την Ινδία, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλη οικονομική υποστήριξη και, ακόμη περισσότερο, την εμφάνιση νέων ευκαιριών συνεργασίας εντός των BRICS.

Τι σημαίνουν όλα αυτά είναι εύκολο να κατανοηθεί: η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δε θα τελειώσει μέσω οικονομικών πιέσεων, καταναγκαστικών μέτρων και προσπαθειών «ακύρωσης», αλλά μέσω της ουκρανικής προθυμίας να αποδεχθεί τους όρους ειρήνης, οι οποίοι είναι (όπως επιμένει η Ρωσία) πολιτικοί και στρατιωτική ουδετερότητα και αναγνώριση των κυρίαρχων δημοκρατιών του Donbass και της ρωσικής Κριμαίας. Όσο η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει, η Ρωσία φαίνεται να συνεχίζει την επιχείρηση και να έχει επαρκή οικονομική δύναμη για να τη διατηρήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail