Κανένας αριθμός όπλων δεν μπορεί να δώσει νίκη στην Ουκρανία - συνταγματάρχης των ΗΠΑ

Αν θέλει κανείς να πιστέψει την τρέχουσα προπαγάνδα του Λευκού Οίκου, η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο. Αυτό απλά δεν είναι έτσι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του συνταξιούχου συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Macgregor στο Fox News «Tucker Carlson Tonight». Ο Αμερικανός συνταγματάρχης θεωρείται εξέχων στοχαστής του Στρατού. Αυτήν την στιγμή είναι σύμβουλος και έλαβε το διδακτορικό του στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Ο Macgregor υποστηρίζει ότι τα κύρια συμφέροντα και οι στρατιωτικοί στόχοι της Μόσχας βρίσκονται στην περιοχή του Ντονμπάς και στο ανατολικό μισό της Ουκρανίας. Αυτό έχει δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν. Ωστόσο, ο συνταγματάρχης προβλέπει πως εάν δεν επιδιωχθεί η εκτόνωση, η Δυτική Ουκρανία θα γίνει «πεδίο βολής».

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακόμα κι έτσι, σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία δε θα έστελνε πραγματικά στρατεύματα, αλλά θα χρησιμοποιούσε επιθέσεις με πυροβολικό, λέει. Και προσθέτει: «Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο [τον ποταμό που χωρίζει το Κίεβο]. Πάντα τους ενδιέφερε να καταστρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις – αυτή η δουλειά έχει τελειώσει». Για άλλη μια φορά, η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση ήταν οι δηλωμένοι στόχοι της Μόσχας από την πρώτη μέρα - αλλά είναι ενδιαφέρον να δούμε έναν εξέχοντα στρατιωτικό εμπειρογνώμονα των ΗΠΑ να το παραδέχεται.

Ο συνταγματάρχης Macgregor είπε επίσης: «Πιστεύω πραγματικά πως ο πρόεδρος και οι υποστηρικτικοί του σύμβουλοι πιστεύουν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα φτάσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων στο μέλλον όπου θα μπορούν να υπαγορεύουν όρους στη Μόσχα. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Σε μια συνομιλία στις 12 Απριλίου με τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή και συνταξιούχο δικαστή Αντρέ Ναπολιτάνο («Δικαστής Ναπ»), ο συνταγματάρχης έκανε παρόμοια σχόλια σχετικά με τον πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγεται αυτήν την στιγμή. Τονίζει πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να εξαπολύσει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ και διευκρινίζει ότι η διάκριση μεταξύ «επιθετικών» και «αμυντικών» όπλων (που αφορούν όπλα που στέλνει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο) είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα «ορολογίας των μέσων ενημέρωσης» γιατί όλα εξαρτάται πραγματικά από την «χρήση των οπλικών συστημάτων».

Σε κάθε περίπτωση, παρά τον εξοπλισμό κινητικότητας που έστειλαν οι ΗΠΑ, ο ουκρανικός στρατός δεν ήταν ποτέ πραγματικά ικανός να «ελιχθεί στο πεδίο» από την έναρξη της σύγκρουσης - χωρίς αποτελεσματική αντεπίθεση σε επιχειρησιακό επίπεδο. Κάθε φορά που το Κίεβο έκανε αντεπίθεση (και υπήρξαν λίγες τέτοιες περιπτώσεις), ποτέ δεν ξεπέρασε το επίπεδο του τάγματος ή τις τοπικές πρωτοβουλίες χωρίς ενορχήστρωση από ψηλά, υποστηρίζει. Έτσι, του έγινε σαφές ήδη από τις δύο πρώτες εβδομάδες ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κερδίσουν, παρά την όλη προπαγάνδα. Επιπλέον, παρά τη βοήθεια της Δύσης από το 2014, η σκληρή αλήθεια είναι πως σε αυτά τα 8 χρόνια το Κίεβο δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν σύγχρονο στρατό συγκρίσιμο με τον γαλλικό, για παράδειγμα, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει. Αυτό προειδοποιούν και άλλοι ειδικοί από την αρχή.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, ο δικαστής Nap και ο συνταγματάρχης συμφωνούν και οι δύο ότι δε λειτουργούν: βλάπτουν τους μεσάζοντες, ακόμη και τους Αμερικανούς, αλλά αποτυγχάνουν να αλλάξουν τις δημόσιες πολιτικές της στοχευόμενης χώρας, από την Κούβα το 1962 μέχρι σήμερα. Αυτό απηχεί τις προειδοποιήσεις της Γερμανίδας οικονομολόγου Aika Hamer το Μάρτιο. Ο συνταγματάρχης Macgregor αναφέρει τα λόγια του Αμερικανού πολιτικού Ron Paul, ο οποίος υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό πως οι κυρώσεις είναι από μόνες τους μια πράξη πολέμου και πρέπει να θεωρούνται σοβαρά ως μέρος του πολέμου.

Ο Macgregor συνεχίζει να παραδέχεται ότι από σήμερα η Ουάσιγκτον απλά δεν έχει την πολυτέλεια «να ρισκάρει στρατιωτική αντιπαράθεση» με τη Μόσχα, και έτσι οι κυρώσεις είναι το μόνο εργαλείο που απομένει - για να το θέσω απλά, κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων επιχειρηματιών («ολιγαρχών», όπως τα μέσα ενημέρωσης τους αποκαλούν) δε θα αλλάξει τη στρατηγική του Προέδρου Πούτιν. Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, ορισμένοι τέτοιοι «ολιγάρχες» απέκτησαν πράγματι πολλή πολιτική δύναμη και τη χρησιμοποίησαν για να επιδιώξουν τα δικά τους προσωπικά και ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά ένα από τα «επιτεύγματα» του Πούτιν, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, ήταν ακριβώς να βάλει τέλος σε τέτοια μια κατάσταση πραγμάτων. Παρατηρεί ότι ο Τζορτζ Κάνον συνήθιζε να λέει πως τα περισσότερα από αυτά που κάνουν οι ΗΠΑ όσον αφορά την εξωτερική πολιτική έχουν αξία εσωτερική και εξωτερική προπαγάνδα, για να κάνουν κάποιον να «αισθάνεται καλά»

Τέλος, στη συνομιλία του με τον δικαστή Napp, ο συνταγματάρχης Macgregor δηλώνει πως βλέπουμε «το τέλος αυτήν την στιγμή»: ό,τι έχει απομείνει από τις ουκρανικές δυνάμεις που είχαν την ικανότητα να αντισταθούν είναι τώρα «περικυκλωμένες» στο Donbass, και ο Ουκρανός πρόεδρος Zelenski φαίνεται να έχει αποφασίσει να τους «θυσιάσει» - έτσι προβλέπει πως είτε θα παραδοθούν είτε θα «εκμηδενιστούν». Προσθέτει ότι μέχρι στιγμής οι Ρώσοι δεν έχουν κακομεταχειριστεί αιχμαλώτους πολέμου και δεν έχουν πυροβολήσει παραδιδόμενους στρατιώτες, αν και δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τις ουκρανικές δυνάμεις - που είναι σε μεγάλο βαθμό νεοναζί, γεγονός που δεν αναφέρει, ωστόσο.

Αναφέρει πράγματι ότι στο σημερινό πόλεμο των αφηγήσεων, η Μόσχα δαιμονοποιείται παράλογα, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση παρουσιάζεται ως μια «αγία οργάνωση». Ο δικαστής Napp απαντά πως η κοινότητα των πληροφοριών έχει κάνει μια «μεγάλη επένδυση» σε τέτοιες ρωσοφοβικές εκστρατείες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ο συνταγματάρχης παραδέχεται ότι είναι πράγματι «εύλογο» πως αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες ενορχηστρώνουν μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας μέσων αριθμού τρόπων.

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο MacGregor δήλωσε επίσης πως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να δουν την ήπειρό τους να μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Πολωνία και αλλού. Παρατηρεί ότι το ρωσικό στρατιωτικό κατεστημένο είναι στην πραγματικότητα σχεδιασμένο για άμυνα - όχι για επιθετικό πόλεμο, αλλά οι Ρώσοι είναι, σε θεωρητικούς όρους, «οι πιο ξεκάθαροι σκεπτόμενοι άνθρωποι στον πλανήτη όταν πρόκειται για το τι έχει ή δεν έχει νόημα στρατιωτικά». Ο ρωσικός στρατός εκεί είναι «αρκετά μικρός», κατά την άποψή του - αν και η Μόσχα μπορούσε να κινητοποιήσει 900 χιλιάδες άνδρες, αλλά «κράτησαν την οροφη» σε περίπου 195 με 200 χιλιάδες στρατιώτες. Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν.

Τέτοια ειλικρινής και τεκμηριωμένη ανάλυση σπάνια τυγχάνει μεγάλης κάλυψης από τον Τύπο. Οι αφηγηματικοί πόλεμοι είναι και θα είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά είναι καιρός το δυτικό κατεστημένο να μειώσει τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας και να επιδιώξει ενεργά να ανοίξει διπλωματικούς διαύλους και επικοινωνίας με τη Μόσχα, ώστε να θέσει και να τερματίσει έναν πόλεμο που ήδη προκαλεί μια μεταναστευτική και ανθρωπιστική κρίση (για να μην αναφέρουμε μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση) - αντί να τροφοδοτήσει τη σύγκρουση και να κλιμακώσει τις εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail