Η Τουρκία κλείνει τον εναέριο χώρο της για αεροπλάνα που μεταφέρουν στρατεύματα από τη Ρωσία στη Συρία

Freepen.gr - Στις 23 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος θα είναι κλειστός για στρατιωτικά και πολιτικά αεροπλάνα που μεταφέρουν στρατεύματα από τη Ρωσία στη Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο σε αεροπλάνο που κατευθυνόταν προς την Ουρουγουάη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα έλαβε την απόφαση μετά από διαβούλευση με τη Μόσχα.

«Κλείσαμε τον εναέριο χώρο στα στρατιωτικά αεροπλάνα της Ρωσίας, ακόμη και σε πολιτικά αεροπλάνα που πηγαίνουν στη Συρία και μεταφέρουν στρατιώτες», είπε ο υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι δόθηκε άδεια για τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο και μετά σταμάτησαν οι πτήσεις αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και προσπάθησε να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του μεταξύ τους πολέμου. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο χώρες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάρτιση κοινής δήλωσης.

Η Άγκυρα μπορεί επίσης να αναζητά ένα ρωσικό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό. Πρόσφατα, αρκετές τουρκικές πηγές ανέφεραν συνομιλίες για την ασφάλεια με τη Δαμασκό, ενώ αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Τσαβούσογλου, άφησαν να εννοηθεί ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη για περιορισμένη προσέγγιση. Ωστόσο, η Δαμασκός απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και δηλώσεις, καλώντας την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της πριν από οποιεσδήποτε πραγματικές συνομιλίες.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για επαναπροσέγγιση με τη Δαμασκό δεν είναι έντιμο. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μπορεί απλώς να προσπαθεί να σημειώσει ένα πολιτικό επίτευγμα πριν από τις εκλογές του 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail