Η επόμενη μέρα του Πολεμικού Ναυτικού - Γιγαντώνεται η δύναμη αποτροπής - Οι επόμενες κινήσεις στην «σκακιέρα»

Κατασκευασμένα στα μέσα της δεκαετίας του 80’ στα ναυπηγεία Van der Giessen-de- Noord του Alblasserdam τα «Alkmaar» αποκτώνται από το Πολεμικό Ναυτικό αφού θεωρούνται πολύτιμα σε ναυτικές επιχειρήσεις σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο.

Από: newpost.gr

Η αυτοψία προχώρησε και απομένουν μόνο τυπικές διαδικασίες προκειμένου έως τα τέλη του 2022 τέσσερα Αμερικανικά περιπολικά «Island» να ενταχθούν στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου. Είχε προηγηθεί το «πράσινο» φως από τις ΗΠΑ έπειτα από το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για παραχώρηση των «Island» μέσω EDA (Excess Defence Articles) δηλαδή από τα αποθέματα στρατιωτικού υλικού των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Αρχικά οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει να παραδώσουν στην Ελλάδα και στο ΠΝ τρία περιπολικά «Island» τα οποία επιχειρούν τα τελευταία χρόνια στον Περσικό Κόλπο με βάση το Μπαχρέιν. Όμως τελικά αποφασίστηκε να παραχωρηθεί ακόμη ένα και έτσι να γίνουν τέσσερα τα περιπολικά τα οποία θα ενισχύσουν τον Ελληνικό Στόλο.

Τα αρμόδια Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού επιφορτίστηκαν με τον εξονυχιστικό έλεγχο των πλοίων τα οποία από το φθινόπωρο αναμένεται σταδιακά να πλεύσουν προς το Αιγαίο. Η αυτοψία έδειξε ότι τα «Island» βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, συντηρημένα και ετοιμοπόλεμα. Πρόκειται για τέσσερα από τα συνολικά 49 περιπολικά τα οποία άρχισαν να κατασκευάζονται το 1985 με 37 από αυτά να παραμένουν σε υπηρεσία. Πλοία ιδανικά για να αντικαταστήσουν τα υπερήλικα παράκτια περιπολικά κλάσης «Αντωνίου» και «Nasty» τα οποία για δεκαετίες αποτελούν τα «μάτια» του Στόλου στην πρώτη γραμμή αποτροπής στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με αυτονομία που αγγίζει τα 3.300 μίλια και ταχύτητα που ξεπερνά τους 29 κόμβους τα «Island» αναμένεται να δώσουν «ανάσες» στις αυξημένες ανάγκες επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας τόσο εξαιτίας του μεταναστευτικού όσο και σε ρόλο παρακολούθησης των κινήσεων του Τουρκικού στόλου. Επιπλέον αποτελούν οπλισμένες Μονάδες αφού διαθέτουν πυροβόλο MK38 25 mm καθώς και δύο «πενηντάρια».

Την ίδια ώρα με γρήγορο ρυθμό προχωρά και το ζήτημα της απόκτησης των Ολλανδικών μεταχειρισμένων ναρκοθηρευτικών «Αlkmaar» με τα Στελέχη του Στόλου να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το πρώτο θα βρίσκεται στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2022. Η συμφωνία με το Royal Netherlands Navy (Koninklijke Marine) προβλέπει συνολικά την απόκτηση έξι ναρκοθηρευτικών. Τα πλοία σύμφωνα με την εκτίμηση των Στελεχών του ΠΝ βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση χωρίς να έχουν υποστεί σοβαρή καταπόνηση. Άλλωστε το Ολλανδικό ναυτικό φημίζεται τόσο για το επίπεδο των πληρωμάτων του όσο και για την συντήρηση των Μονάδων τους.

Κατασκευασμένα στα μέσα της δεκαετίας του 80’ στα ναυπηγεία Van der Giessen-de- Noord του Alblasserdam τα «Alkmaar» αποκτώνται από το Πολεμικό Ναυτικό αφού θεωρούνται πολύτιμα σε ναυτικές επιχειρήσεις σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Έχουν εκτόπισμα 520 τόνους και μήκος 51 μέτρα. Το 2003 εκσυγχρονίστηκαν με καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα των εταιριών Atlas και Thales ενώ διαθέτουν sonar 2022 MK III, σύστημα εντοπισμού ναρκών καθώς και βαθυσκάφος Rov Double Eagle MK IIIMod 1.

Η απώλεια του «Καλλιστώ» τον Οκτώβριο του 2020 σήμανε συναγερμό για το Πολεμικό Ναυτικό αφού ο Στόλος έμεινε με μόλις τρία ναρκοθηρευτικά, ένα «Hunt» Βρετανικής κατασκευής και δύο Αμερικανικά «Osprey». Kαι με δεδομένο ότι τα ναρκοθηρευτικά είναι πλέον δυσεύρετα παγκοσμίως το Πολεμικό Ναυτικό κινήθηκε ταχύτατα εκδηλώνοντας προς τους Ολλανδούς το ενδιαφέρον του. Τα έξι «Alkmaar» θα κοστίσουν περίπου 20 εκ ευρώ με τα ανταλλακτικά να περιλαμβάνονται στο τελικό ποσό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail