Μπορεί η Ρωσία να αντέξει οικονομικά έναν μακροχρόνιο πόλεμο παρά τις κυρώσεις;

Η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά να διεξάγει έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις που αποσκοπούν στον ακρωτηριασμό της ικανότητάς της να στηρίξει την πολεμική της εκστρατεία, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Από: capital.gr - Forbes

Η εισβολή της Ρωσίας έχει ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σιτηρών που εξάγει, παρέχοντάς της ένα σημαντικό έκτακτο εισόδημα για να χρηματοδοτήσει την "ειδική στρατιωτική επιχείρησή" της - η οποία εισέρχεται τώρα σε νέα φάση, καθώς η Μόσχα επικεντρώνεται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, αφού απέτυχε να διασπάσει την άμυνα της Ουκρανίας στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η αύξηση των απωλειών και η ανάγκη για εναλλαγή νέων στρατευμάτων στη σύγκρουση μπορεί να αποδειχθούν πιο πιεστικές προκλήσεις από το οικονομικό κόστος.

"Αυτός ο τύπος πολέμου μπορεί να χρηματοδοτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με ρούβλια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να ρίχνουν στρατεύματα και βαρύ πυροβολικό στην Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια γενικότερη κατάρρευση της οικονομίας", δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσινγκτον.

Ο Johan Norberg, υψηλόβαθμος αναλυτής στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών, δήλωσε: "Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν αυτόν τον πόλεμο βραχυπρόθεσμα, διότι ο ρωσικός στρατός πολεμά με άρματα μάχης που είχε ήδη κατασκευάσει και στρατιώτες που είχε ήδη εκπαιδεύσει".

Οι κυρώσεις αναμένεται να συρρικνώσουν την οικονομία κατά περισσότερο από 11% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας στην πραγματικότητα αυξάνονται. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στις 5 Απριλίου ότι η Μόσχα αναμένει να κερδίσει 9,6 δισ. δολάρια σε πρόσθετα έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας μόνο τον Απρίλιο χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες παραμένουν γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ωστόσο, ότι η περίφημη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας έχει δεχθεί ένα τεράστιο και δαπανηρό πλήγμα.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει χάσει περίπου το 15-20% της πολεμικής της ισχύος κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής Άμυνας. Αυτό περιλαμβάνει από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα πυροβολικού, μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μέχρι πυραύλους εδάφους και βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χαμένα τανκς

Σύμφωνα με το Oryx, έναν στρατιωτικό ιστότοπο που καταγράφει τις απώλειες των δύο πλευρών με βάση επαληθεύσιμα οπτικά αποδεικτικά στοιχεία, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 2.770 είδη στρατιωτικού εξοπλισμού μέχρι την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 476 αρμάτων μάχης που είχαν καταστραφεί, υποστεί ζημιές, εγκαταλειφθεί ή αρπαχθεί από ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτό, δήλωσε ο Yohann Michel του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), είναι περισσότερο από τη συνολική δύναμη αρμάτων δύο μελών του ΝΑΤΟ, της Γαλλίας (222) και της Βρετανίας (227).

Η Ρωσία, η οποία διέθετε περίπου 3.000 άρματα μάχης πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του IISS, δεν πρόκειται να ξεμείνει από άρματα. Αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι ορισμένα από αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά, σε κακή κατάσταση ή να κρατούνται για ανταλλακτικά, οπότε ο πραγματικός αριθμός που είναι διαθέσιμος για μάχη είναι μικρότερος.

Ο Mathieu Boulegue, ειδικός για τον ρωσικό στρατό στο Chatham House, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει μέχρι στιγμής συγκρατήσει τον πιο σύγχρονο οπλισμό της, τον οποίο δεν επιθυμεί να χάσει, και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αφθονία πιο αναλώσιμου υλικού της σοβιετικής εποχής.

Ο ίδιος είπε ότι μπορεί να χρειαστούν "τουλάχιστον μία ή δύο δεκαετίες" για να ανακατασκευαστούν τα επίπεδα του εξοπλισμού στο επίπεδο που ήταν πριν από τον πόλεμο - ένα έργο που περιπλέκεται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων σχεδιασμού και καινοτομίας, της διαφθοράς, της υπερχρεωμένης κατάστασης των αμυντικών εταιρειών και της έλλειψης πρόσβασης στη δυτική τεχνολογία λόγω των κυρώσεων.

Αμυντικές δαπάνες

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν τόσο λόγω του πολέμου με την Ουκρανία όσο και λόγω της επακόλουθης απότομης αύξησης της έντασης με το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Richard Connolly, συνεργάτης του RUSI στο Λονδίνο και διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Eastern Advisory Group.

Ο ίδιος είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά από το σημερινό επίπεδο του περίπου 4%, ενδεχομένως και να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Ο Connolly δήλωσε ότι οι απλοί Ρώσοι πολίτες θα νιώσουν τον αντίκτυπο, αλλά το κράτος θα μπορούσε άνετα να πληρώσει για την πολεμική προσπάθεια, ακόμη και αν η οικονομία της χώρας βυθιστεί σε ύφεση. Αν χρειαστεί, θα μπορούσε να επιτάξει πόρους όπως τα καύσιμα από εταιρείες κρατικής ιδιοκτησίας.

Το πιο πιεστικό ερώτημα, είπε, είναι το επίπεδο των απωλειών και η δυσκολία να διατηρηθεί ένας πόλεμος που περιλαμβάνει έως και 150.000 στρατιώτες ταυτόχρονα.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής μόνο 1.351 στρατιώτες ως νεκρούς και 3.825 τραυματίες, αν και η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο στρατός της και τα αερομεταφερόμενα στρατεύματά της έχουν συνδυασμένη δύναμη περίπου 325.000 ατόμων.

Τελικά, είπε ο Connolly, ίσως χρειαστεί να λάβει την πολιτικά μη δημοφιλής απόφαση να καταφύγει στις εφεδρείες της, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IISS, αριθμούν 2 εκατ. άνδρες κάτω των 50 ετών με στρατιωτική θητεία τα τελευταία πέντε χρόνια.

"Αν έχεις 150.000 δεσμευμένους στην Ουκρανία, έχεις τον μισό αποτελεσματικό στρατό σου αυτή τη στιγμή σε πολεμικές επιχειρήσεις, πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες", δήλωσε ο Connolly.

"Επομένως, θα χρειαστεί να τους αντικαταστήσει, θα χρειαστεί να τους εναλλάξει. Βασικά, θα χρησιμοποιήσουν ολόκληρο τον στρατό τους αν ο πόλεμος συνεχιστεί για πολύ περισσότερο", σημείωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail