Ο Άσαντ είχε συμφωνήσει να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ και να εγκαταλείψει το Ιράν

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο για Συροϊσραηλινή Ειρήνη, μεταξύ των ετών 2009 και 2011, που προέβλεπε από την πλευρά του την εγκατάλειψη του Ιράν με αντάλλαγμα να επιστραφούν στη Συρία τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Από: tribune.gr

Αυτά αποκαλύπτει ο Αμερικανός διπλωμάτης Φρέντρικ Χοφ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο με τίτλο «Φτάνοντας στα ύψη».

Το «Reaching the Heights» του Χοφ αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες των μυστικών συνομιλιών μεταξύ της Δαμασκού και της Ιερουσαλήμ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2009 και 2011, σύμφωνα με την εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Ο Χοφ ήταν μεταξύ των πρώτων αξιωματούχων που πρότειναν την υιοθέτηση της συνοριακής γραμμής της 4ης Ιουνίου 1967 για την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Χοφ είχε ξεκινήσει τη διαμεσολάβησή του για την ειρήνη κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η μεσολάβησή του διέφερε από άλλες και βασίζονταν στο «γη για ειρήνη», που σημαίνει ότι το Ισραήλ θα επέστρεφε τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, με αντάλλαγμα η Δαμασκός να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Η ειρηνευτική διαδικασία ξεκίνησε από τη Μαδρίτη το 1991 και το 1993 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έλαβε μια υπόσχεση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν ότι το Ισραήλ θα αποχωρούσε πλήρως από το Γκολάν με αντάλλαγμα τη δημιουργία ειρηνικών σχέσεων και τη λήψη διευθετήσεων ασφαλείας. Αυτό ήταν γνωστό ως «κατάθεση του Ράμπιν».

Η προσέγγιση του Χοφ βασίστηκε σε μια διαφορετική ανταλλαγή: την αποκατάσταση της γης με αντάλλαγμα τη στρατηγική τοποθέτηση και την εγκατάλειψη από τη Συρία του Ιράν, ανέφερε το Asharq Al-Awsat.

Τον Μάιο του 2010, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Αλ Άσαντ στη Δαμασκό και ο τελευταίος ήταν ανοικτός σε μια ειρηνευτική συμφωνία που ανταποκρινόταν όλες τις ισραηλινές απαιτήσεις σε αντάλλαγμα την πλήρη απόσυρση των Ισραηλινών από το Γκολάν.

Το 2011, ο Χοφ και ο Αλ Άσαντ συναντήθηκαν στη Δαμασκό και ο τελευταίος συμφώνησε σε «συγκεκριμένες αναφορές» που κάλυπταν ζητήματα γης και ασφάλειας, οι οποίες συνεπάγονταν τον τερματισμό συριακών δραστηριοτήτων και σχέσεων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, σύμφωνα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ.

Ο Χοφ παρουσίασε το σχέδιο συμφωνίας στον Άσαντ στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για την επιθυμία του για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ και τη δημιουργία φιλικών επίσημων σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον.

Ο Άσαντ αντέδρασε θετικά στην πρότασή του, έγραψε ο Χοφ στο βιβλίο του.

Καθώς η Συρία βυθίστηκε σε πόλεμο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε επίσημα την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν τον Μάρτιο του 2019, καταργώντας τις προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η συμφωνία μεταξύ Αλ Άσαντ και Ισραήλ είναι ακόμη σε εξέλιξη στα άρθρα της που συνεπάγονται ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, τερματίζοντας την κατάσταση πολέμου μεταξύ Συρίας και Ισραήλ και επιπλέον, κανένα μέρος δεν θα μεταφέρει όπλα ή στρατιωτικό εξοπλισμό στη Χεζμπολάχ το Λίβανο ή να επιτρέψει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων από τα εδάφη του, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail