Οι ιδιωτικές εταιρείες της Κίνας βλέπουν τη Ρωσία ως χώρα των ευκαιριών, για αρπαγές εν μέσω της φυγής της Δύσης

Από ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι καθαριστικά τροφίμων και προϊόντα οικιακής χρήσης, μικρότερες ιδιωτικές εταιρείες στην Κίνα αναζητούν τρόπους να επωφεληθούν από το «κενό» που αφήνει η μαζική έξοδος δυτικών εμπορικών σημάτων υψηλού προφίλ από τη ρωσική αγορά.

Luna Sun - South China Morning Post / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά οι προοπτικές για τις κρατικές εταιρείες και τις τράπεζες είναι λίγο πιο θολές.

Οι δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία οδήγησαν εταιρείες όπως η Ford, η Coca-Cola και άλλες εμβληματικές μάρκες να κατευθύνονται προς την έξοδο από τη Ρωσία. Αυτό έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τις κινεζικές εταιρείες, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με την παροχή βοήθειας για την παράκαμψη των διαφόρων απαγορεύσεων και περιορισμών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Αφού είδε αρκετές εταιρείες αυτοκινήτων να εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά, ο Li Dan αποφάσισε να επεκτείνει την εταιρεία της στη Μόσχα για να κατασκευάζει και να πουλά επίσης ανταλλακτικά αυτοκινήτων για αμερικανικές και ευρωπαϊκές μάρκες.

Για χρόνια, κατασκεύαζε και πουλούσε αποκλειστικά ανταλλακτικά για ρωσικά αυτοκίνητα, αλλά αφού η Ford και η Volkswagen ήταν μεταξύ εκείνων που αποχώρησαν από την αγορά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Audi, η Ducati, η Skoda και η Porsche μπορεί σύντομα να χρειαστεί να επισκευάσουν τα αυτοκίνητά τους στη χώρα.

«Τα αυτοκίνητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία θα χρειαστούν επισκευή κάποια στιγμή και αυτό θα είναι πρόβλημα στο μέλλον», είπε ο Λι. «Όσοι έμποροι εισάγουν απευθείας αυτοκίνητα ή ανταλλακτικά από την αγορά των ΗΠΑ ή της ΕΕ – θα πρέπει να αναζητήσουν πιο σταθερή συνεργασία από την Κίνα από εδώ και πέρα ​​λόγω των κυρώσεων».

Αυτό θα δώσει μια ευκαιρία για τις κινεζικές μάρκες να εισχωρήσουν στη ρωσική αγορά, και ορισμένες έχουν ήδη ξεκινήσει, πρόσθεσε.

Λίγο αφότου πολλές δυτικές μάρκες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, ο Li έλαβε μια προώθηση για να αγοράσει ένα όχημα από τη Haval, η οποία ανήκει στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motors και ειδικεύεται σε crossover και SUV.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία έχει ήδη προτρέψει τους Κινέζους εμπόρους στη Μόσχα να εκμεταλλευτούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την κρίση και να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις τους για να «καλύψουν το κενό στη ρωσική αγορά», σύμφωνα με ανάρτηση της Ένωσης Προώθησης Πολιτισμού της Ρωσίας "Κομφούκιος" στον επίσημο λογαριασμό στο WeChat.

«Κάτω από την περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση, οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, ή ακόμα και περικοπές, στις αλυσίδες πληρωμών και εφοδιασμού», είπε ο Zhang Hanhui κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους τοπικών επιχειρήσεων νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Τώρα είναι ακριβώς η στιγμή που οι ιδιωτικές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίζουν ρόλο», πρόσθεσε ο πρέσβης. «Η χώρα εξομαλύνει όλα τα είδη καναλιών, ειδικά στον τομέα των πληρωμών και των logistics, και χτίζει νέες πλατφόρμες».

Ο Wang Chuanbao, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινέζων από το εξωτερικό στη Μόσχα, είπε επίσης στην Post πως το κενό που αφήνουν οι δυτικές εταιρείες στη Ρωσία έχει οδηγήσει σε ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, δημιουργώντας αναμφίβολα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

«Αλλά οι κυρώσεις αυτήν τη φορά είναι πιο αυστηρές και επεκτατικές», πρόσθεσε ο Wang. «Οι Κινέζοι έμποροι πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο εξετάζοντας προσεκτικά τρόπους για να γεμίσουν αυτές τις τρύπες στη βιομηχανία και να εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά της Ρωσίας.

«Θα βοηθήσουμε ενεργά τις εισερχόμενες κινεζικές εταιρείες στη μελέτη και τη συνεργασία με τη ρωσική αγορά, καθώς και θα διερευνήσουμε τρόπους συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του BRI».

Ο Liu Yunpeng, ένας κινέζος εισαγωγέας τροφίμων με έδρα τη Ρωσία, είδε επίσης μια καλή επένδυση για την επιχείρησή του εν μέσω των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του ρωσικού ρουβλίου.

Λόγω των κυρώσεων, πολλές γνωστές δυτικές μάρκες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία, αφήνοντας μια τεράστια αγορά να γεμίσει από κινεζικές μάρκες, είπε ο Liu.

«Η εταιρεία μου εισάγει κινέζικα τρόφιμα και baijiu [κινέζικο ποτό] στη Ρωσία από το 2014 και καθώς η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας συνεχίζει να εμβαθύνεται, έχω αισθανθεί πλήρως τις επεκτατικές δυνατότητες των κινεζικών τροφίμων στη Ρωσία», είπε.

Για τους Κινέζους επιχειρηματίες, το βυθιζόμενο ρούβλι και η άνοδος του πληθωρισμού έως και 30% οδήγησαν επίσης σε συρρίκνωση πωλήσεων και εσόδων, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και απαιτήσεις από τους Ρώσους υπαλλήλους για αύξηση των αμοιβών.

Επιπλέον, καθώς η Δύση έχει αποκόψει επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, πολλές συναλλαγές δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν με δολάρια ΗΠΑ και ευρώ, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Ωστόσο, για τον Λι, του οποίου οι πελάτες ήταν απρόθυμοι να στραφούν στο κινεζικό γουάν, η μετατόπιση από το δολάριο ΗΠΑ δημιούργησε μια απροσδόκητη ευκαιρία.

«Προτρέπαμε τους πελάτες μας να πληρώσουν με [το γιουάν] για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των ασταθών συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά δε συνέβη ποτέ επειδή οι πελάτες δεν ήθελαν να μπουν στον κόπο να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς», πρόσθεσε ο Λι.

«Όμως, καθώς στις τράπεζες των πελατών μας επιβλήθηκαν κυρώσεις, βρήκαν τράπεζες που υποστηρίζουν τις συναλλαγές [γουάν] αμέσως και οι επιχειρήσεις μας επέστρεψαν στο φυσιολογικό σε περίπου μία εβδομάδα».

Ωστόσο, αυτοί οι τύποι ευκαιριών στην αγορά που προκύπτουν από την απόσυρση των δυτικών εμπορικών σημάτων φαίνεται να περιορίζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις (SOE) στην Κίνα θα παραμείνουν επιφυλακτικές όσον αφορά την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε ο Zhuang Bo, κινέζος οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρεία Loomis, Sayles & Company.

«Οι κινεζικές εταιρείες σε ορισμένους εξειδικευμένους τομείς θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από την έξοδο της ΕΕ και των ΗΠΑ από τις ρωσικές αγορές, όπως σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και εξαρτήματα υποδομής», δήλωσε ο Zhuang.

«Οι κυρώσεις είναι εδώ για να μείνουν, αλλά τα μεγάλα έργα υποδομής πρέπει να συνεχιστούν. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών σίγουρα θα αυξηθεί σε μέγεθος τα επόμενα δύο χρόνια και ο ρυθμός θα ανέβει επίσης».

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας για 12 συναπτά έτη και το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, αυξημένο κατά 35,9 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.


Ενώ η δυτική πίεση έχει αυξηθεί ώστε η Κίνα να λάβει ξεκάθαρη θέση κατά της Μόσχας, η Κίνα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που λέει ότι «δεν έχει όρια».

«Οποιαδήποτε κινεζική τράπεζα με διεθνή δραστηριότητα θα ήταν απρόθυμη να εγκρίνει αιτήσεις λογαριασμών από Ρώσους, ειδικά λογαριασμούς πολλαπλών νομισμάτων. Είναι πιθανό ορισμένες μικρές τράπεζες που έχουν μόνο εγχώριες δραστηριότητες να αναπτύξουν μια λύση ως «ειδικές» τράπεζες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία», είπε.

«Οι εταιρείες δεν επιδιώκουν ενεργά να παραβιάσουν τις κυρώσεις», είπε ο Zhuang. «Αντίθετα, προσπαθούν να βρουν κρυφούς τρόπους να εργαστούν στα παρασκήνια».

Οι μικρότερες και ιδιόκτητες εταιρείες με πιο ευέλικτους τρόπους πληρωμής και logistics είναι αυτές που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά το παράθυρο ευκαιρίας, πρόσθεσε ο Zhuang.

Όταν ρωτήθηκε για το ρόλο που διαδραματίζουν οι κινεζικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στην οικονομία και το εμπόριο με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος», χωρίς να διευκρινίσει τη συνάντηση του πρέσβη στη Μόσχα.

"Συνολικά, βρισκόμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης και δεν θα υπάρξει κάτι που να αλλάξει το παιχνίδι βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Zhuang.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail