Η Τουρκία λέει ότι εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία για παραδόσεις πυραύλων

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία για την προμήθεια μιας δεύτερης παρτίδας ενός από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα σχόλια στην κρατική τηλεόραση αργά την Τρίτη από τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της Άγκυρας να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η υπηρεσία και ο επικεφαλής της, İsmail Demir, δέχθηκαν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2017.

Η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα πυραύλων εδάφους-αέρος το 2019.

Όμως ο Ντεμίρ είπε στην κρατική τηλεόραση πως με τη σύμβαση του 2017 πάντα οραματιζόταν η Τουρκία να λαμβάνει δύο συστοιχίες του ρωσικού όπλου.

«Αυτό ήταν πάντα ένα ενιαίο έργο. Δε μιλάμε για τη δημιουργία ενός δεύτερου έργου», είπε ο Demir. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την ίδια απόφαση που πήραμε από την αρχή».

Ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων βοήθησε στη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πλέον πιστεύει πως ο εφοδιασμός της Τουρκίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 —μια ιδέα που προτάθηκε από τον Ερντογάν πέρυσι— θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της αφού αποκλείστηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων.

Ο Ντεμίρ είπε ότι η Τουρκία δεν παρέλαβε την άμεση παράδοση της δεύτερης παρτίδας των ρωσικών S-400 λόγω συμβατικών διαφορών.

«Θα μπορούσαμε να παραλάβουμε τη δεύτερη παρτίδα αμέσως, αλλά μία από τις σημαντικές παραμέτρους του έργου περιελάμβανε ορισμένες τεχνολογικές συνεργασίες και παραμέτρους κοινής παραγωγής», είπε.

«Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα θέματα κράτησαν κάποιο χρόνο, η (παράδοση) του συστήματος εξαπλώθηκε με την πάροδο του χρόνου».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail