Οικονομική δυσπραγία! Πρωτοφανής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία

Έμειναν απλήρωτοι, λόγω της ακρίβειας, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπέρασε τα 113 δισ. ευρώ

Από: sofokleousin.gr

Τεράστια αύξηση, κατά 73% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, εξέλιξη που αποδίδεται στις παρενέργειες στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος που έφερε η πρωτοφανής ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος τον μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 1,78 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα είχε αυξηθεί κατά 1,03 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις πηγές αύξησης των χρεών προς την εφορία, από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως οφείλεται βασικά στην μη πληρωμή φόρων εισοδήματος ύψους 688,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% σε σχέση με πέρυσι.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον ΦΠΑ επίσης αυξήθηκαν δραματικά αφού από 299,7 εκατ. ευρώ, ήταν απλήρωτα τον Φεβρουάριο του 2021, φέτος το ποσό αυξήθηκε κατά 49% και διαμορφώθηκε σε 446,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τετραπλασιάστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από πρόστιμα τα οποία ανήλθαν σε 291,4 εκατ. ευρώ, από 55,6 εκατ. ευρώ, πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 424%.

Ακόμη, η κατηγορία «άλλοι άμεσοι φόροι» που έμειναν απλήρωτοι εξαπλασιάστηκαν από 1,3 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2021, φέτος αυξήθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 607%.

Το συνολικό υπόλοιπο των χρεών προς την Εφορία, τον Φεβρουάριο έσπασε και το φράγμα των 113 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε σε 113,04 δισ. ευρώ, έναντι 112,96 δισ. ευρώ, που ήταν τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως η αύξηση μεταξύ των δύο μηνών φαίνεται μικρότερη από το 1,78 δισ. ευρώ, που είναι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του Φεβρουαρίου, λόγω των διαγραφών χρεών και του χαρακτηρισμού ορισμένων ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Φταίει η ακρίβεια

Η έκρηξη των χρεών προς την Εφορία αποδίδεται στο κύμα ακρίβειας το οποίο ξεκίνησε με την ανατίμηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου αλλά έχει επεκταθεί πλέον και στα τρόφιμα.

Αποτέλεσμα είναι το εισόδημα των νοικοκυριών να επαρκεί –και με δυσκολία- για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τροφή και θέρμανση, ενώ δεν περισσεύει για την πληρωμή των χρεών προς την Εφορία.

Η εικόνα αυτή θα έχει και συνέχεια στους επόμενους μήνες, καθώς η ακρίβεια διαρκώς ενισχύεται και οι τιμές των αγαθών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, ενώ πρόσθετες ανατιμήσεις προμηνύουν και οι ανατιμήσεις των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών.

xrei_feb22

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail