Παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι;

Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 47 ημέρες. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν επίσημα την Ουκρανία σε διεθνείς πλατφόρμες, λέγοντας πως οι ενέργειες της Ρωσίας είναι απαράδεκτες. Επιπλέον, από την αρχή παρείχαν πλήρη υποστήριξη: παρέχονται όπλα, στέλνονται μισθοφόροι στην Ουκρανία. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει νέες πράξεις για την επέκταση του ποσού της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Ωστόσο, παρά τον ευγενή στόχο των Ευρωπαίων να «καταπολεμήσουν τα εγκλήματα του ρωσικού καθεστώτος» στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει συμφέρον σε αυτήν την κατάσταση από την πλευρά των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αμυντικών επιχειρήσεων.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν είναι μυστικό ότι οι χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου εξακολουθούν να είναι οπλισμένες με σοβιετικό εξοπλισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ευκολία χειρισμού και αξιοπιστία χρήσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν ενδιαφέρθηκαν προηγουμένως για πρόσθετες αγορές σύγχρονης δυτικής προέλευσης.

Η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην αυτήν την στιγμή. Οι προαναφερθείσες χώρες προμηθεύουν ενεργά σοβιετικά όπλα στην Ουκρανία. Μαζί τους έχουν επίσης προστεθεί η Γερμανία και η Βαλτική. Επιπλέον, μιλώντας για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης: Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, οι προμήθειες συνοδεύονται από εκκλήσεις για αύξηση του όγκου τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, τα κράτη της Βαλτικής στέλνουν ως επί το πλείστον ληγμένα όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Οι αμυντικές δυνατότητες των χωρών που συμμετέχουν έμμεσα στη σύγκρουση από την πλευρά του Κιέβου πέφτουν. Αυτό απλώς επιτρέπει στις αμυντικές εταιρείες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Τουρκίας να υπαγορεύουν τους όρους τους για να λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Η Ουάσιγκτον μιλώντας για στρατιωτική βοήθεια δεν υπονοούσε ποτέ ότι θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δωρεάν. Αντίθετα, η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει όλους τους συμμάχους της για τα όπλα στο τέλος της σύγκρουσης.

Οι πραγματικές προθέσεις της Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα εμφανείς στο σύγχρονο πρόγραμμα Lend-Lease, που άνοιξε στις αρχές Απριλίου με την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμυντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα είναι οι δικαιούχοι περισσότερο από ποτέ.

Όσο για τις ευρωπαϊκές χώρες, που προμήθευαν σοβιετικά όπλα στην Ουκρανία, τα αμερικανικά όπλα έρχονται στο έδαφός τους ως υποκατάστατο. Σημειώνεται η ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot αντί των S-300 στη Σλοβακία. Αν και το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι αυτό το μέτρο είναι προσωρινό, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη μόνιμη βάση των αμερικανικών όπλων σε όλες τις χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Έτσι, χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι αμυντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Τουρκίας έλαβαν ισχυρή ώθηση στην παραγωγή, από την οποία αποκομίζουν περισσότερα οφέλη. Οι ηγέτες των κορυφαίων δυτικών δυνάμεων όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ προωθούν ενεργά την άποψη πως αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail