Η Ινδία εξέθεσε ευγενικά την αντιρωσική προκλητικότητα που της έστησε η Ιαπωνία

Ένα σκάνδαλο ξέσπασε ξαφνικά εντός του Quad νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αφού η Ινδία αρνήθηκε να επιτρέψει σε ένα αεροπλάνο από τις «Δυνάμεις Αυτοάμυνας» (SDF) της Ιαπωνίας να παραλάβει ανθρωπιστικές προμήθειες στη χώρα που προορίζονταν για την Πολωνία και τη Ρουμανία. Το Νέο Δελχί διευκρίνισε γρήγορα, ωστόσο, ότι «έχουμε μεταφέρει την έγκρισή μας για την παραλαβή τέτοιων προμηθειών από την Ινδία χρησιμοποιώντας εμπορικά αεροσκάφη». Η Hindu σημείωσε πως η χρήση πολιτικών αεροσκαφών προτιμάται προφανώς από την Ινδία σε σχέση με στρατιωτικά όπως το αεροπλάνο των SDF που στάλθηκε αρχικά σε αυτήν την αποστολή, καθώς το κράτος της Νότιας Ασίας εφαρμόζει πολύ περήφανα μια πολιτική ουδετερότητας αρχών. Συνεχίζει να το κάνει παρά την τεράστια αμερικανική πίεση να καταδικάσει δημόσια τη Ρωσία για τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι το σκάνδαλο έχει πλέον ξεκαθαρίσει, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε ακριβώς γιατί συνέβη και τι μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία και η Ιαπωνία έχουν εξαιρετικές σχέσεις και συνεργάζονται στενά διμερώς και μέσω του Quad μαζί με την Αμερική και την Αυστραλία. Οδηγούνται επίσημα από την επιδίωξη αμοιβαία επωφελών αποτελεσμάτων που υποτίθεται ότι δεν στρέφονται εναντίον τρίτου μέρους, παρόλο που οι περισσότεροι παρατηρητές υποψιάζονται πως οι κοινές ανησυχίες για την άνοδο του κοινού Κινέζου γείτονά τους έπαιξαν ρόλο στο να έρθουν πιο κοντά την τελευταία δεκαετία στον επιταχυνόμενο ρυθμό που ανέπτυξαν έκτοτε οι σχέσεις τους. Είτε συμβαίνει αυτό είτε όχι, δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι δύο στρατηγικοί εταίροι εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές έναντι της Ρωσίας: η Ινδία ακολουθεί πολιτική ουδετερότητας αρχών, ενώ η Ιαπωνία συμμορφώθηκε ευσυνείδητα με τις απαιτήσεις του Αμερικανού κυρίου της να επιβάλει κυρώσεις σε αυτήν την Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη, παρόλο που αρνήθηκε να παραιτηθεί από το ενεργειακό του έργο Σαχαλίν με το πρόσχημα πως κάτι τέτοιο θα βοηθούσε κάπως τη Μόσχα.

Ωστόσο, η ιαπωνική ηγεσία φαίνεται να πιστεύει ότι τα εθνικά της συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα με την ανάληψη πιο εξέχοντος ρόλου στην αντιρωσική εκστρατεία του Αμερικανού αρχηγού τους, στον βαθμό που είναι ρεαλιστικά δυνατό, δεδομένων των περιορισμών του Τόκιο από αυτή την άποψη. Έχοντας αυτό κατά νου, φαίνεται πως σχεδίασε να οδηγήσει την Ινδία σε μια αντιρωσική πρόκληση στέλνοντας το αεροπλάνο της SDF για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή καθ' οδόν προς τους γείτονες του ΝΑΤΟ της Ουκρανίας στην Κεντρική Ευρώπη. Αν το Νέο Δελχί είχε εγκρίνει την προσγείωσή του, τότε η οπτική θα ήταν τέτοια που η Μόσχα θα μπορούσε να αναρωτιόταν γιατί ο ειδικός και προνομιούχος στρατηγικός εταίρος της επέτρεψε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο από μια πρόσφατα χαρακτηρισμένη μη φιλική χώρα (η νομική κατηγορία της οποίας αναφέρεται σε κράτη όπως η Ιαπωνία και αυτές στην ΕΕ που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία) να εκτελέσει αυτήν την ανθρωπιστική αποστολή όταν θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί πολιτικό.

Οι στρατηγοί της Ινδίας έχουν σοφία και γνωρίζουν πολύ καλά τους Ρώσους de facto συμμάχους τους, γι' αυτό και δεν επρόκειτο να εμπλακούν σε αυτήν την πρόκληση από τον συνάδελφό τους στο Quad. Γι' αυτό αρνήθηκαν να επιτρέψουν την προσγείωση του αεροπλάνου των SDF, καθώς η Ιαπωνία θα έπρεπε να το γνωρίζει καλύτερα στέλνοντας ένα πολιτικό αεροσκάφος για την εκτέλεση αυτής της ανθρωπιστικής αποστολής. Η απόφαση του Τόκιο να στείλει στρατιωτικό υποδηλώνει πως σκόπευε να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-Ινδίας σε περίπτωση που το Νέο Δελχί δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει πόσο άβολα θα φαινόταν η οπτική από την οπτική γωνία της Μόσχας αν επέτρεπε να πραγματοποιηθεί αυτή η προσγείωση. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάμιξη της Ιαπωνίας στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας με έναν από τους κορυφαίους εταίρους της οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να ήταν κατόπιν εντολής των ΗΠΑ. Άλλωστε, η Αμερική δεν θέλει τίποτα άλλο από το να καταστρέψει την ιδιαίτερη και προνομιακή στρατηγική τους συνεργασία.

Μπορεί να είναι άβολο για την Ινδία να αποδεχθεί ότι ένας εταίρος τόσο αξιόπιστος όσο η Ιαπωνία προσπάθησε απλώς να παρέμβει στις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα καθώς φαίνεται πως της δίνεται η σειρά των γεγονότων που μόλις συνέβησαν και ο τρόπος με τον οποίο Θα είχαν ερμηνευθεί αναμενόμενα από τη ρωσική προοπτική εάν το Νέο Δελχί είχε εξουσιοδοτήσει τις SDF να αποβιβαστούν στο έδαφός του για την εκτέλεση αυτής της ανθρωπιστικής αποστολής στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Αυτά τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ της Κεντρικής Ευρώπης τυγχάνει επίσης να φιλοξενούν στοιχεία της αποκαλούμενης «ασπίδας πυραυλικής άμυνας» των ΗΠΑ που η Ρωσία θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, ιδιαίτερα σε σχέση με το λανθάνον δυναμικό τους να διαβρώσουν σταδιακά τις δυνατότητές της για πυρηνικό δεύτερο πλήγμα και ως εκ τούτου να μετατοπιστεί η στρατηγική ισορροπία προς όφελος των ΗΠΑ.

Κοιτάζοντας το μέλλον, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι περισσότερες τέτοιες πονηρές προκλήσεις κατά της Ρωσο-Ινδικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ενδέχεται να εξαπολύσουν εναντίον του Νέου Δελχί εκείνες τις χώρες που είχε προηγουμένως εμπιστευθεί. Οι ΗΠΑ διεξάγουν ήδη μια ολοένα και πιο έντονη εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου εναντίον τους, ενώ η Ιαπωνία απλώς προσπάθησε να την εξαπατήσει ώστε να κάνει κάτι που θα περιέπλεκε τους δεσμούς της με τη Ρωσία αν είχε πετύχει αυτή η συνωμοσία. Η Αυστραλία είναι το τελευταίο μέλος του Quad του οποίου οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση ανάμειξης κατά της Ινδίας, επομένως θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά σε περίπτωση που αποφασίσουν να κάνουν μια τέτοια προσπάθεια για να δηλώσουν πίστη στον Αμερικανό άρχοντά τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail