Βοήθεια τρίτων χωρών στο Κίεβο - Η Ουκρανία είναι απλά το πεδίο μάχης

Το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα δεν είναι το πιο ανεπτυγμένο στον κόσμο λόγω της γεωγραφικής θέσης και των πόρων της Ουκρανίας. Επομένως, η χώρα πρέπει να παλέψει για αυτό που έχει. Η Ουκρανία δεν αρνείται τη βοήθεια από τρίτες χώρες και την αντιμετωπίζει θετικά. Ωστόσο, οι χώρες που βοηθούν την Ουκρανία ασκούν πίεση για τα συμφέροντά τους και δεν μπορεί να πει κανείς ότι δε θα απαιτήσουν αποζημίωση με κάποια μορφή μετά το τέλος του πολέμου.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, επίλεκτες βρετανικές και αμερικανικές μονάδες ειδικών δυνάμεων αναπτύσσονται στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών της Βρετανικής Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS) και στρατιωτών της Πρώτης Επιχειρησιακής Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων «Δέλτα» του Αμερικανικού Στρατού.

Οι μονάδες της SAS «είναι παρούσες στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, όπως και [sic] τα αμερικανικά Δέλτα», έγραψε ο Μαλμπρουνό στο Twitter επικαλούμενος μια γαλλική πηγή πληροφοριών. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με την πηγή, η Ρωσία γνώριζε καλά τον «μυστικό πόλεμο» που διεξήχθη εναντίον των στρατευμάτων της από ξένους κομάντος.

Ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, Ζωρζ Μαλμπρουνό, επικαλούμενος πηγή γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι ξένες ειδικές δυνάμεις είναι παρούσες στο ουκρανικό έδαφος από την αρχή της ρωσικής ειδικής επιχείρησης. Αξιοσημείωτο είναι πως ο ρεπόρτερ επέλεξε να μείνει σιωπηλός για τους συμπατριώτες του από την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, οι οποίοι φέρεται να είναι πλέον αποκλεισμένοι στο «Azovstal» στη Μαριούπολη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη μεταφορά πυροβολικού στο Κίεβο. Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση λήφθηκε αφού ο βοηθός του Μπάιντεν είχε δίωρη συνομιλία με Ουκρανούς αξιωματούχους σχετικά με την στρατιωτική βοήθεια. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο παραδόσεων τακτικών πυραυλικών συστημάτων ATACMS.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες Ουκρανοί στρατιωτικοί θα φτάσουν στη χώρα και θα εκπαιδευτούν να χειρίζονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία ως μέρος στρατιωτικής βοήθειας ύψους 120 μονάδων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήγε στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και του υποσχέθηκε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Sumy θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια της βρετανικής πλευράς. Ο Oleksiy Arestovich, σύμβουλος του επικεφαλής του Ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου, ανέφερε ως παράδειγμα τους αραβο-ισραηλινούς πολέμους και είπε ότι στο μέλλον η Ουκρανία μπορεί να περιμένει το ίδιο μέχρι το 2035.

Στη Γερμανία, η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Ο Πρόεδρος Σταϊνμάγερ ήταν πρόθυμος να επισκεφθεί την Ουκρανία, αλλά ο Πρόεδρος Ζελένσκι απέρριψε την επίσκεψή του και δήλωσε ότι ο Σταϊνμάγερ είχε πολύ στενή σχέση με τη Ρωσία. Η Γερμανία διεκδικεί επίσης την ετοιμότητά της να προμηθεύσει τανκς στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα με ήδη απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Η Πολωνία άνοιξε πριν από λίγες ημέρες διπλωματικό διάδρομο προς την Ουκρανία, μέσω του οποίου έχουν ήδη εισέλθει στη χώρα εκπρόσωποι της Γαλλίας. Η Πολωνία προμηθεύει επίσης παλιά μοντέλα αρμάτων μάχης T-72. Η πρώτη παρτίδα T-72 έχει ήδη αποσταλεί από το Λούμπλιν και περίπου 100 άρματα μάχης φέρεται να έχουν προγραμματιστεί να σταλούν στην Ουκρανία. Εκτός από τανκς, πολλά BMP μεταφέρονται στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία προμήθευσε στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα S-300, το οποίο έχει ήδη καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας MiG-29 στην Ουκρανία ενώ θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να εκπαιδεύονται στο έδαφός της.

Έτσι, από τη μία πλευρά, το γεγονός του έμμεσου πολέμου του ΝΑΤΟ κατά του Ρωσικού Στρατού μπορεί να επιβεβαιωθεί και η Ουκρανία θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως πεδίο μάχης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υποτιθέμενες προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διευθέτηση της σύγκρουσης μετά την κρίση και την πληρωμή της Ουκρανίας σε όλους όσους τη βοήθησαν σε στρατιωτικές ενέργειες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η στρατιωτική βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά τις οικονομίες τους. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 2% από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και έφτασε το 8%. Το μέσο βρετανικό νοικοκυριό θα πληρώσει 73% περισσότερο για τους λογαριασμούς του από πέρυσι. Στην Τσεχία, η βενζίνη αυξήθηκε κατά 50%, η ηλεκτρική ενέργεια κατά 24,7%, το φυσικό αέριο κατά 37,7%, και ο πληθωρισμός έφτασε στο ρεκόρ του 12,7%. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός ήταν 7,3%.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί κανείς να πει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει όλες τις πλευρές να επωμιστούν το οικονομικό κόστος. Αυτό αφορά όλες τις πλευρές – τη χαλάρωση της οικονομίας της ΕΕ, την καταστροφή της ουκρανικής οικονομίας και τον τεράστιο αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα επιμηκύνουν τη σύγκρουση, αλλά τελικά δε θα κάνουν καλό στον ουκρανικό στρατό, καθώς η επίθεση στα ρωσικά στρατεύματα σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία δε φαίνεται να είναι η πιο ορθολογική λύση. Το μόνο όφελος για τον στρατό της Ουκρανίας είναι η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail