Σε ποιους μιλάει ο Ζελένσκι;

photo: https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2510
Ο Ζελένσκι είναι αρχηγός ενός κράτους που πολεμά ενάντια σε μια εισβολή. Η Ουκρανία καταστρέφεται και ο λαός της παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Βρέθηκε στην εξουσία κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις, πολιτεύτηκε με δεδομένο τρόπο και τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει επακριβώς αν οι επιλογές του, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, συνιστούν «υπεράσπιση της πατρίδας» ή «θυσία της Ουκρανίας» στο βωμό ξένων συμφερόντων και επιδιώξεων. 

Από: Δρόμος της Αριστεράς - Τάσος Βαρούνης

Από την πρώτη στιγμή -με προφίλ και εικόνα αριστοτεχνικά κατασκευασμένα σε αντίστιξη με τον «βλοσυρό», «σκληρό» και «πολεμοχαρή» Πούτιν- θέλησε να παρουσιαστεί ως ο εκπρόσωπος ενός περήφανου και αντιστεκόμενου λαού. Αλλά όχι μόνο. Βρήκε παντού στη Δύση «ανοιχτές πόρτες» και συμπάθειες και -φυτευτός ή μη- πήρε το ρόλο του υπερασπιστή της ειρήνης, απευθύνθηκε στον «πολιτισμένο κόσμο», στους ηγέτες, τις κοινωνίες του, τις… εταιρείες του. Μίλησε για τη διεθνή σκηνή και την παγκόσμια οικονομία… που τώρα ξεκίνησε την κατιούσα, θυμήθηκε αρκετές ιστορικές στιγμές, για να ξεχάσει όμως περισσότερες. Από τη θέση του θύματος, όρισε τη Ρωσία και τις ορέξεις της ως το μέγα –και πυρηνικό– κίνδυνο για την ανθρωπότητα συνολικά, προδιαγράφοντας μάλιστα και άλλους τέτοιους «μπαμπούλες». 

Κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες για έλλειψη πολεμικής αποφασιστικότητας, νουθετώντας τις στο όνομα της παγκόσμιας ασφάλειας και ευχαριστώντας βεβαίως τις πιο πρόθυμες. Κι όπως συμβαίνει σε κάθε μάχη, έριξε στο μέτωπο μπόλικα ιδεώδη και αξίες: «Ελευθερία», «δημοκρατία», το «καλό ενάντια στο κακό». Για να καταλήξει -σαν έτοιμος από καιρό- στην αναγνώριση της σημαντικότερης αντιπολεμικής δύναμης της εποχής μας: «Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης», δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας από το ΝΑΤΟ άμεση εμπλοκή στον πόλεμο αλλά και ενίσχυση της βοήθειάς του προς την Ουκρανία. Κανείς δεν γνωρίζει πώς η ιστορία –και ο λαός της δικιάς του χώρας- θα κρίνει τον Ζελένσκι, τη στάση που κρατά ή το ρόλο που υποδύεται. Είναι σίγουρο ότι αυτός και το επιτελείο που τον στηρίζει και τον καθοδηγεί προετοιμάζονται για την μεταπολεμική κατάσταση στην Ουκρανία με ανοιχτά διάφορα σενάρια. Ενιαία, τεμαχισμένη, σε ζώνες, με ειδικά καθεστώτα κ.ο.κ., η χώρα θα στηρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στη Δύση, εξ ου και η μονομερής απεύθυνσή του προς αυτή.

ΑΝ ΚΑΤΙ έχει περισσότερη αξία είναι το ότι «εμείς», η ελληνική βουλή, υποτακτική όσο δεν πάει, θα τον υποδεχτεί για να ακούσει και να συμμεριστεί όχι το δράμα του ουκρανικού λαού αλλά τον δίχως όριο ευρωατλαντισμό και την αντιρωσική υστερία της Δύσης. Πρέπει πάση θυσία, ταχύτερα και χωρίς πολλές συστολές να συστρατευτούμε σε αυτό το ευρύ, επιθετικό μέτωπο της σύγχρονης ΝΑΤΟφροσύνης, φορτώνοντας την «υποχρεωτική» συμμετοχή μας με όσο το δυνατόν περισσότερους συμβολισμούς που θα καθιστούν ανεπίτρεπτη μια πιο ουδέτερη και πιο… ελληνική στάση. Υπό το βάρος του «ηγέτη Ζελένσκι», πρέπει να στηρίξουμε κυρώσεις που θα βαθύνουν κι άλλο την διαρκή μας κρίση και αποστολές που θα μπλέξουν περαιτέρω τη χώρα σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Το ερώτημα λοιπόν του τίτλου επεκτείνεται: Γιατί ο Ζελένσκι έχει πάρει σβάρνα τα κοινοβούλια; Εξ ονόματος τίνος πράγματος μιλά;


Αποσπάσματα από ομιλίες του Ζελένσκι στα κοινοβούλια διαφόρων χωρών

  • Σας ζητάμε να αποτρέψετε αυτήν την καταστροφή όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Ας επιτρέψουμε την επιβίωση των κοινωνιών μας. (Ιαπωνία)
  • Θέλουμε τη βοήθεια του πολιτισμένου κόσμου, σας ευχαριστούμε θερμά για όση βοήθεια μας έχετε προσφέρει. Σας παρακαλώ, αυξήστε τις πιέσεις στη Ρωσία, αυξήστε τις κυρώσεις, διασφαλίστε τους ουρανούς της Ουκρανίας. (Μ. Βρετανία)
  • Οι γαλλικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Οι Renault, Auchan, Leroy Merlin και άλλοι, πρέπει να πάψουν να είναι οι χορηγοί της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Μπορείτε να κάνετε τη Ρωσία να επιδιώξει την ειρήνη ενόψει ενός πολέμου ενάντια στην αδελφότητα, την ελευθερία, την ισότητα, όλα όσα έχουν κάνει την Ευρώπη ενωμένη. (Γαλλία)
  • Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του… η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν. Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού. (Ισραήλ)
  • Θυμάστε την αερογέφυρα του Βερολίνου. Όταν αυτό έγινε δεν έπεφταν βόμβες από τον ουρανό. Τώρα, στη χώρα μου δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αερογέφυρα, γιατί μόνο ρωσικές βόμβες και ρουκέτες πέφτουν από τον ουρανό. Αυτό θέλω να σας πω, αγαπητέ καγκελάριε Σολτς: ρίξτε το τείχος. (Γερμανία)
  • Ο απώτερος στόχος του Πούτιν δεν είναι η Ουκρανία, αλλά η Ευρώπη, είναι ο έλεγχος της πολιτικής σας, των αξιών σας. Η Ουκρανία είναι μόνο η πύλη εισόδου του ρωσικού στρατού στην Ευρώπη. Δεχτήκατε πάνω από 70.000 πρόσφυγες, πολλοί είναι παιδιά, το πρώτο παιδί που δραπέτευσε από τον πόλεμο γεννήθηκε στην Ιταλία. Μοιραστήκατε τον πόνο μας. Αλλά τώρα η Ιταλία ας δεσμεύσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και ας κλείσει τα λιμάνια της. (Ιταλία)
  • Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς. Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται. (Ελβετία)
  • Αλλά το πιο τρομερό, αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν κάνουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει, μερικές από τις χώρες του κόσμου που ανυπομονούσαν για έναν παρόμοιο πόλεμο εναντίον των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι πιθανά και για αυτούς. Η μοίρα της παγκόσμιας ασφάλειας αποφασίζεται τώρα. (Αυστραλία)
  • Πιστεύω ότι η ειρήνη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια (της Αμβέρσας), από τις συμφωνίες με την Ρωσία, από τα ρωσικά πλοία στα λιμάνια, περισσότερη αξία επίσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, άρα βοηθήστε μας. (Βέλγιο)
  • Βασικά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι όλοι πρέπει να κάνετε περισσότερα για να σταματήσετε τη Ρωσία. Κάνοντας αυτό και βοηθώντας την Ουκρανία, θα προστατέψετε και την Ευρώπη από τη ρωσική απειλή. Καταστρέφουν τα πάντα. (Καναδάς)
  • Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν, θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001. Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια. Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης. (ΗΠΑ)
  • Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO. (Μήνυμα προς το ΝΑΤΟ)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail