Τα βιοεργαστήρια της Ουκρανίας: απειλή ή αβάσιμη ανησυχία της Ρωσίας;

Collage: theamericanconservative.com
Αν και ο βιολογικός πόλεμος απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πολλών διεθνών συνθηκών, η παρουσία «εγκαταστάσεων βιολογικής έρευνας» που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τις περιγράφει επίσημα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για πιθανή χρήση αυτών των απαγορευμένων παθογόνων. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν αυτά τα βιοεργαστήρια αποτελούν απειλή για τη Ρωσία ή ρωσική παραπληροφόρηση.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα του 1972 (BWC) απαγόρευσε την ανάπτυξη, παραγωγή, απόκτηση, μεταφορά, αποθήκευση και χρήση βιολογικών όπλων. Έτσι, οποιαδήποτε κατάχρηση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων και παθογόνων παραγόντων θεωρείται παγκοσμίως έγκλημα πολέμου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του πρωτότυπα έγγραφα από αυτές τις «βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις», η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παράσχει χρηματοδότηση για εργαστήρια στις πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Λβοφ και Χάρκοβο που λειτουργούν επίσημα από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Έγγραφα που έχουν ήδη ερευνηθεί δείχνουν ότι τουλάχιστον 32 εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε αυτές τις «ερευνητικές εγκαταστάσεις», αν και η πραγματική χρηματοδότηση υποπτεύεται πως κυμαίνεται από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Έγγραφο με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2015 φέρεται να επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Πενταγώνου στη «χρηματοδότηση έργων βιοόπλων» σε τουλάχιστον 30 εργαστήρια σε όλη την Ουκρανία.

Η ύπαρξη πραγματικών εγκαταστάσεων βιολογικής έρευνας δεν είναι από μόνη της ανησυχητική, καθώς οι περισσότερες χώρες λειτουργούν τέτοια εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένων και άλλων χωρών, ιδίως εκείνων που είναι γνωστές ως πιθανά εστίες επιδημίας. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις αυτές διαχειρίζονται αποκλειστικά τα επίσημα δημόσια ιδρύματα υγείας διαφόρων χωρών και διεθνών οργανισμών.

Στην Ουκρανία, ωστόσο, οι ισχυριζόμενες «εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας» διοικούνται από τον στρατό (επίσημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) και χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο. Από όσο γνωρίζουμε, η δημόσια υγεία δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία των ενόπλων δυνάμεων, γιατί αυτό το καθήκον υποβιβάζεται στις αρχές δημόσιας υγείας. Έτσι, τα ευρήματα θα πρέπει να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για όλους τους γείτονες της Ουκρανίας και όχι μόνο για τη Ρωσία, καθώς μπορούν να εκτεθούν άμεσα σε οποιαδήποτε διαρροή παθογόνου.

Να σημειωθεί ότι για πάνω από δύο χρόνια, ο πλανήτης έχει υποφέρει τρομερά λόγω της πανδημίας του COVID-19. Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου μελλοντικών πανδημιών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς οι επιπτώσεις των ταυτόχρονων υγειονομικών κρίσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνευ προηγουμένου καταστροφή.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ανένδοτοι πως οι «βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις» χρησιμοποιήθηκαν μόνο για «ερευνητικούς και αμυντικούς σκοπούς» και ότι η Ρωσία «εμπλέκεται στην παραπληροφόρηση». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι "εξέφρασαν την ανησυχία" ότι η Ρωσία "θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα βιολογικά υλικά για να προκαλέσει βλάβη σε αμάχους". Είναι λογικό πως τέτοιες δηλώσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές γιατί εάν τα "βιολογικά υλικά" δεν αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους όταν βρίσκονται στα χέρια των ΗΠΑ ή της Ουκρανίας, δε θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο για τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες;

Αυτό υποδηλώνει πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν είναι ειλικρινείς στην αποκάλυψη του πραγματικού σκοπού αυτών των «βιολογικών ερευνητικών εγκαταστάσεων». Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν ανειλικρινείς σχετικά με τον σκοπό αυτών των εργαστηρίων, είναι παρόλα αυτά ανησυχητικό και επικίνδυνο το γεγονός ότι αυτά τα βιοεργαστήρια τοποθετούνται τόσο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Δίνεται μια ισχυρή εντύπωση ότι όποια έρευνα και αν γίνεται στα βιοεργαστήρια, είναι τουλάχιστον εν μέρει με στόχο να είναι εχθρική προς τη Ρωσία.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με πάγια πρακτική, όταν έργα στον τομέα της υγειονομικής και επιδημιολογικής έρευνας διεξάγονται σε άλλες χώρες, οι πραγματικές ερευνητικές εγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται μέσω των εθνικών υγειονομικών αρχών των αντίστοιχων χωρών ή από άλλο ενδιαφερόμενο μέρος ή οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, τα δημόσια ιδρύματα υγείας υποχρεούνται να ενημερώνουν το κοινό για την έρευνα που διεξάγεται σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τις ουκρανικές «βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με την έγκριτη Βουλγάρα ερευνήτρια δημοσιογράφο Dilyana Gaytandzhieva, οι ουκρανικές εγκαταστάσεις ήταν εκτός ορίων, ακόμη και για τις ουκρανικές αρχές, εκτός και αν αποκτηθεί ειδική άδεια από τις ΗΠΑ. Η Gaytandzhieva σημείωσε ότι «η Ουκρανία απέρριψε προτάσεις για δημόσιο έλεγχο των βιοεργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο».

"Ενώ οι εργολάβοι του Πενταγώνου είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα βιοεργαστήρια που εμπλέκονται στο πρόγραμμα DTRA, απαγορεύτηκε σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αυτή η πρόσβαση με το πρόσχημα πως αυτά τα βιοεργαστήρια λειτουργούσαν με ιδιαίτερα επικίνδυνα παθογόνα. Σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε, το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας αρνήθηκε τους εμπειρογνώμονες από το Πρόσβαση του επιστημονικού περιοδικού «Problems of innovation and Investment Development» στα βιοεργαστήρια που χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο. Το υπουργείο απέρριψε την πρόταση του επιστημονικού περιοδικού και δεν επέτρεψε σε ανεξάρτητη ομάδα δημόσιου ελέγχου εμπειρογνωμόνων να επιβλέπει αυτά τα βιοεργαστήρια», ισχυρίζεται η Gaytandzhieva.

Ακόμη και στην περίπτωση που αυτές οι «βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις» είναι τόσο αβλαβείς όσο ισχυρίζονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, δεν αναιρεί το γεγονός ότι απαγορεύεται σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να επισκέπτονται και να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αρνούνται να αποχαρακτηρίσουν και να παράσχουν σχετικές πληροφορίες για τη φύση αυτών των «βιολογικών ερευνητικών εγκαταστάσεων», οι οποίες υπολογίζεται πως αριθμούν τουλάχιστον 336 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί κανείς απλώς να μην σκεφτεί ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμπλακούν σε μια μεγάλη συγκάλυψη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail