Η Ινδία συνεχίζει τα ψώνια από τη Μόσχα - Πρώτα πετρέλαιο, τώρα ηλιέλαιο

Freepen.gr - Παρόλο που οι δυτικές χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στο εμπόριο με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ινδία συνεχίζει να συνάπτει συμφωνίες με τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Η τελευταία συμφωνία αφορά 45.000 τόνους ηλιέλαιου που έχει συνάψει η Ινδία με τη Ρωσία. Αυτό είναι προφανώς για να καλυφθεί το έλλειμμα που προκλήθηκε από τη διακοπή της προμήθειας του προϊόντος από την Ουκρανία, η οποία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, ανέφερε δημοσίευμα του Reuters.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ινδία έκανε τη συμφωνία για μια τιμή-ρεκόρ 1,6 lakh ₹ άνα τόνο, η οποία περιλαμβάνει κόστος, ασφάλιση και ναύλο (CIF), σε σύγκριση με τα ₹1,2 lakh νωρίτερα.

Οι προμήθειες πρόκειται να φτάσουν στην Ινδία τον Απρίλιο. «Καθώς η φόρτωση πλοίων δεν είναι δυνατή στην Ουκρανία, οι αγοραστές προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες από τη Ρωσία», δήλωσε ο Pradeep Chowdhry, διευθύνων σύμβουλος της Gemini Edibles & Fats India Pvt. Ltd, η οποία έκλεισε 12.000 τόνους ρωσικού ηλιελαίου για αποστολές Απριλίου, σύμφωνα με την έκθεση του Reuters.

 
Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η Ινδία αγόραζε ηλιέλαιο από την Ουκρανία (70% των εισαγωγών ηλιελαίου), τη Ρωσία (20%) και άλλες χώρες. Η εγχώρια παραγωγή είναι στάσιμη στους 60.000 τόνους περίπου εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019-2020, η συνολική κατανάλωση βρώσιμων ελαίων στην Ινδία ήταν 25 εκατομμύρια τόνοι, με την εγχώρια παραγωγή να ανταποκρίνεται σε 10,53 εκατομμύρια τόνους ζήτησης και τους υπόλοιπους 14,46 εκατομμύρια τόνους να εισάγονται. Αυτό περιελάμβανε 2,5 εκατομμύρια τόνους ηλιέλαιου, εκ των οποίων το 70% προερχόταν από την Ουκρανία και το 20% από τη Ρωσία.

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman είχε πει επίσης ότι η Ινδία εξετάζει άλλα μέρη από όπου θα μπορούσε να εισάγει ηλιέλαιο, αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail