Είναι καιρός οι ΗΠΑ να σταματήσουν να πιέζουν την Ινδία να απομακρυνθεί από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ πιέζουν συνεχώς την Ινδία να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία από την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, αυτές οι επιθετικές προσπάθειες ήταν αντιπαραγωγικές αφού έστρεψαν αποφασιστικά το λαϊκό αίσθημα σε αυτό το κράτος της Νότιας Ασίας εναντίον της Αμερικής, καθώς ο λαός της εξοργίστηκε που ο φθίνων μονοπολικός ηγεμόνας τόλμησε να ασεβήσει τόσο πολύ δημόσια απέναντι στην ανερχόμενη Μεγάλη Δύναμη τους. Πέρα από αυτή την εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ως ασήμαντη, η πραγματική ουσία των ινδοαμερικανικών σχέσεων παραμένει ισχυρή όπως αποδεικνύεται από τις συνομιλίες 2+2 της Δευτέρας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και η βιντεοκλήση μεταξύ των δύο ηγετών τους που έγινε ταυτόχρονα.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να επεκτείνουν συνολικά τη νέα στρατιωτική-στρατηγική τους συνεργασία για την επιδίωξη των κοινών τους συμφερόντων, τα οποία περιλαμβάνουν επίσημα τη σύγκλιση των γεωοικονομικών τους οραμάτων στον Ινδο-Ειρηνικό κατά τον 21ο αιώνα, αλλά και ανεπίσημα τις ανησυχίες τους για την άνοδο της Κίνας. Αυτά τα ζητήματα τους απασχολούν πολύ περισσότερο από τους δεσμούς του ενός ή του άλλου με οποιοδήποτε τρίτο μέρος, όπως η Ινδία με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το παράδειγμα για τις ΗΠΑ αυτήν την στιγμή. Η ουδετερότητα των αρχών του Νέου Δελχί προς την ουκρανική σύγκρουση καθοδηγείται από την επιθυμία του να διατηρήσει την ισορροπία επιρροής σε ολόκληρη την Ευρασία, ιδιαίτερα μεταξύ της Ινδίας, της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και σε σχέση με τον αναμφισβήτητο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ και σε αυτή τη γεωστρατηγική εξίσωση.

Έχοντας αυτό υπόψη, η μεγάλη στρατηγική της Ινδίας στοχεύει να επιτύχει τα ακόλουθα:

* Διασφάλιση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας προσελκύοντας περισσότερες διεθνείς επενδύσεις.

* Να διαφοροποιήσει σταδιακά τις στρατιωτικο-τεχνικές συνεργασίες της, προκειμένου να μειωθεί οποιαδήποτε αντιληπτή εξάρτηση.

* Να αποτρέψει την υπό τις ΗΠΑ «απομόνωση» της Ρωσίας που κινδυνεύει να την καταστήσει δυσανάλογα εξαρτημένη από την Κίνα.

* Να συγκεντρώσει από κοινού ένα νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων («Neo-NAM») με τη Ρωσία στην Αφρο-Ευρασία.

* Να διευκολύνει τις προσπάθειες της Αμερικής να «περιορίσει» την Κίνα χωρίς να προκαλέσει μια περιφερειακή σύγκρουση.

* Να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με την Κίνα χωρίς να παραχωρήσει πολλά σε ευαίσθητα θέματα αμοιβαίας διαμάχης.

Οι ΗΠΑ μπορούν πράγματι να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, αν και μόνο εάν μετριάσουν την πολιτική τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες. Το δολάριο είναι επίσης πολύ σταθερό και εξακολουθεί να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Οι ινδοαμερικανικοί οικονομικοί δεσμοί είναι πολλά υποσχόμενοι και θα γίνουν πολύ πιο σημαντικοί μετά τη μελλοντική σύναψη ενός συμφώνου ελεύθερου εμπορίου, τα οποία όλα θα ικανοποιήσουν τον πρώτο μεγάλο στρατηγικό στόχο του Νέου Δελχί. Η νέα στρατιωτική-στρατηγική συνεργασία τους βοηθά επίσης αυτό το κράτος της Νότιας Ασίας να διαφοροποιηθεί σταδιακά από την αντιληπτή εξάρτησή του από τη Ρωσία για τέτοιο εξοπλισμό, χωρίς ωστόσο να το κάνει απότομα με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Ενώ και οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις διαφωνούν για τη Ρωσία, είναι αντικειμενικά προς το συμφέρον των ΗΠΑ για την Ινδία να αποτρέψει τη δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα, μεταξύ άλλων με την προώθηση τουκινήματος των Neo-NAM.

Αν οι ΗΠΑ συνειδητοποιούσαν τελικά τη ματαιότητα και την αντιπαραγωγικότητα της πίεσης της Ινδίας να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, το Νέο Δελχί θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να διευκολύνει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να «περιορίσει» την Κίνα, αν και φυσικά σύμφωνα με το σχέδιό του να το κάνει χωρίς να προκαλέσει μια περιφερειακή σύγκρουση. Αυτό θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα αμφοτέρων ειδικά της Ινδίας όσον αφορά την σταθεροποίηση των σχέσεων με την Κίνα, αποκαθιστώντας αυτό που οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πιστεύουν ότι είναι η στρατηγική ισορροπία μεταξύ τους, αξιοποιώντας τους ξεχωριστούς δεσμούς της χώρας τους με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Μένει να φανεί εάν η αμερικανική πολιτική έναντι της Ινδίας θα ωριμάσει και θα διδαχθεί από τα λάθη των δύο τελευταίων μηνών, αλλά εάν το κάνει, τότε θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της ισορροπίας επιρροής στην Ευρασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail