Ο Ζελένσκι δεν έπαιξε καθαρά με Ελλάδα και Κύπρο: Όσα επίτηδες “ξέχασε” να πει ο Ουκρανός πρόεδρος

FILE PHOTO: H Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος κατά την Ειδική της Συνεδρία την οποία προσφώνησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Φωτογραφία ΒΟΥΛΗ, ΚΥΠΕ
Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τη σκόπιμη-συνειδητή αποφυγή αναφοράς στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στη συνεχιζόμενη κατοχή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από: hellasjournal.com / Του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή

Η Ελλάδα και η Κύπρος, χωρίς ενδοιασμούς καταδίκασαν την Ρωσική εισβολή ευθυγραμμιζόμενες με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις αλλά και με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία (η Αθήνα δυστυχώς δεν περιορίσθηκε μόνο σε ανθρωπιστική βοήθεια).

  •     Η Κύπρος ως θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, δεν μπορούσε να έχει άλλη επιλογή, παρά να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι όμως προτίμησε την σιωπή!

«Κανένας δεν θα ξεχάσει ότι για μια βδομάδα ψάχναμε να βρούμε ένα 6χρονο παιδί, που εντοπίστηκε τελικά νεκρό», είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος (τραγικό δίχως άλλο, όπως εξίσου τραγικό είναι τα παιδιά στην Κύπρο που ψάχνουμε χωρίς αποτέλεσμα από το 1974), κάνοντας ακόμα αυστηρές συστάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της Κύπρου στις σχέσεις της με την Ρωσία:

«Να κλείσουν όλα τα κυπριακά λιμάνια για Ρώσους, να σταματήσει η χορήγηση “χρυσών διαβατηρίων” σε Ρώσους, να σταματήσουν οι διπλές υπηκοότητες και να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», είπε, και  ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά τον μονόλογο Ζελένσκι τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής που έκανε αναφορά σε όσα επίτηδες «ξέχασε» να πει ο Ουκρανός πρόεδρος:

«Για την Κύπρο, ανέφερε η κυρία Αννίτα Δημητρίου, «οι εικόνες του πολέμου ξυπνούν οδυνηρές μνήμες. Για 48 χρόνια, ζούμε δίπλα από 50 χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα, ενώ επιχειρείται, η δημιουργία και νέων τετελεσμένων και αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για τη στήριξή μας στον Ουκρανικό λαό…..».

  •     Μόνο που όλα αυτά δεν τα άκουσε ο Ουκρανός πρόεδρος! Διότι κατά μια περίεργη σύμπτωση εκείνη ακριβώς την ώρα έπεσε η σύνδεση!  Να Θυμίσω ότι προηγήθηκαν τριάντα τουλάχιστον παρόμοιες παρεμβάσεις του Ζελένσκι χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα!

Ουκρανία και Τουρκία διατηρούν άριστες σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Και ασφαλώς ο ουκρανός πρόεδρος δεν θέλει να διασαλευτούν οι σχέσεις του με την Άγκυρα! Τώρα πως γίνεται ο Ερντογάν να είναι φίλος και με τον Ζελένσκι και με τον Πούτιν, είναι μια άλλη ιστορία που χρίζει ειδικής μελέτης και ανάλυσης. Κι ακόμη περισσότερο απορίας άξιον είναι πως η διεθνής κοινότητα αναθέτει ρόλο ειρηνοποιού σε ένα κατά συνθήκη εισβολέα … Εδώ πραγματικά η επιστήμη ψηλώνει ψηλά τα χέρια της!

Συμπέρασμα: Λευκωσία και Αθήνα επέλεξαν να δώσουν βήμα σε ένα πρόεδρο του οποίου η χώρα βρίσκεται στη δίνη ενός ανελέητου καταστροφικού πολέμου. Έως εδώ καμιά απολύτως αντίρρηση. Στο παρακάτω είναι που υπάρχουν οι ενστάσεις μας. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε αυτά που ήθελε να πει, χωρίς κανένα απολύτως αντίλογο.

Κι όταν η Αννίτα Δημητρίου επέλεξε να του θυμίσει ότι και η Κύπρος είναι θύμα μιας βάναυσης εισβολής και συνεχισμένης κατοχής, ο «άνθρωπος του λαού» έγινε καπνός! Αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αιφνιδιάζοντας τους πάντες επέλεξε να παρουσιάσει ένα μέλος του νεοναζιστικού τάγματος ΑΖΟΡ που μας παρέδωσε μαθήματα πατριωτισμού! Η επιστήμη ξανασηκώνει ψηλά τα χέρια της!

Υστερόγραφο:
Στο ίδιο έργο θεατές! Μασημένα λόγια, ακόμα και για τον αγωγό EastMed, ακούσαμε τις προάλλες από τους ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Απάντηση σε κείνους που βιάστηκαν να πιστέψουν πως ισραηλινοί και αμερικάνοι μπορούν να γίνουν ειλικρινείς φίλοι μας. Τέλος στον μήνα του μέλιτος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λοιπόν. Η Τουρκία δεν θα πάψει ποτέ να είναι η παραχαϊδεμένη των αμερικανών. Κι εμείς ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Τα F16  πού θα πάρει η Άγκυρα είναι μόνο η αρχή.

Ερώτηση: Γιατί δεν ζητούν από την Τουρκία να παραχωρήσει τους υπερσύχρονους S-400 στους Ουκρανούς και ζητούν από την Ελλάδα να δώσει τους υποδεέστερους τεχνολογικά S-300;

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail