Η Κίνα αναλαμβάνει την Αφρική: «Η δεύτερη ήπειρος της Κίνας»

geralt / Pixabay
Η Κίνα συνεχίζει να εμβαθύνει τη δέσμευσή της στην Αφρική σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατα επιδόθηκε σε μια καταιγίδα διπλωματικών δραστηριοτήτων με αφρικανικές χώρες. Μόνο τον Μάρτιο, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi πραγματοποίησε διμερείς συνομιλίες με τους Αφρικανούς ομολόγους του στην Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Γκάμπια, τον Νίγηρα, τη Σομαλία, την Τανζανία και τη Ζάμπια. Οι συνομιλίες ήρθαν μόλις δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Wang Yi στην Ερυθραία, την Κένυα και τις Κομόρες. Επίσης, τον Μάρτιο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα, κατά την οποία οι δυο τους μίλησαν για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ραμαφόσα επιβεβαίωσε πως υποστηρίζει τις πολιτικές της Κίνας για την Ταϊβάν, το Θιβέτ και άλλα «μείζονα ζητήματα».

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr 

Η Αφρική είναι σημαντική για την Κίνα για διάφορους λόγους. «Το Πεκίνο θεωρούσε από καιρό τις αφρικανικές χώρες ως κατέχουσες κεντρική θέση στις προσπάθειές του να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της Κίνας και να αναθεωρήσει τη διεθνή τάξη», έγραψε η Επιτροπή Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας στην Έκθεσή της για το 2020 προς το Κογκρέσο.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και ειδικά υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα Xi από το 2012, το Πεκίνο έχει ξεκινήσει νέες πρωτοβουλίες για να μετατρέψει την Αφρική σε πεδίο δοκιμής για την εξαγωγή του συστήματος διακυβέρνησής του της κρατικής οικονομικής ανάπτυξης υπό μονοκομματική, αυταρχική διακυβέρνηση.

«Το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επιρροή του στην Αφρική για να αποκτήσει προτιμησιακή πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της Αφρικής, να ανοίξει τις αγορές για κινεζικές εξαγωγές και να επιστρατεύσει την αφρικανική υποστήριξη για τις κινεζικές διπλωματικές προτεραιότητες εντός και εκτός της ηπείρου».

Ενώ η Κίνα εμβαθύνει συνεχώς την εμπλοκή της στην Αφρική, οι ΗΠΑ δεν έχουν πλησιάσει πουθενά τη δέσμευση και την προσοχή υψηλού επιπέδου της Κίνας. Από το 2011, το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Αφρικής βρίσκεται σε πτώση. Αυτή η αδράνεια σημαίνει πως στον αναδυόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας στην Αφρική, η Κίνα είναι πολύ μπροστά.

Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής. Το 2000, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Αφρικής ήταν μόλις 11 δισεκατομμύρια δολάρια . Από το 2020 έως το 2021, το εμπόριο μεταξύ Αφρικής και Κίνας φέρεται να αυξήθηκε κατά 35% -- από 187 δισεκατομμύρια δολάρια σε 254 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου 40 από τις 54 χώρες της Αφρικής συμμετέχουν στο China's Belt and Road Initiative (BRI), το παγκόσμιο έργο υποδομής και οικονομικής ανάπτυξης που ξεκίνησε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) το 2013. Το BRI στοχεύει να οικοδομήσει ένα οικονομικό δίκτυο και ένα δίκτυο υποδομής που θα συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη, την Αφρική και πέραν αυτής, και έχει ήδη ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της Κίνας από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη, κάνοντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Κίνα.

Ενώ η Κίνα αυξάνει τις ετήσιες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις της (ΑΞΕ) στην Αφρική -- οι ροές ΑΞΕ αυξήθηκαν από μόλις 75 εκατομμύρια δολάρια το 2003 σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 -- οι ετήσιες αμερικανικές ροές ΑΞΕ προς την Αφρική κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Οι κινεζικές ροές ΑΞΕ προς την Αφρική έχουν ξεπεράσει αυτές από τις ΗΠΑ από το 2013, καθώς οι ροές ΑΞΕ των ΗΠΑ γενικά μειώνονται από το 2010», σύμφωνα με την Ερευνητική Πρωτοβουλία της Κίνας στην Αφρική στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

"Η Αμερική δεν μπορεί να αγνοήσει την Αφρική. Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και τα συμφέροντα ασφάλειας της Αφρικής είναι αδιαχώριστα από τα δικά μας", δήλωσε πρόσφατα ο στρατηγός Stephen Townsend, Διοικητής της Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αφρικής σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας στις 15 Μαρτίου.

"Οι ανταγωνιστές μας βλέπουν ξεκάθαρα το πλούσιο δυναμικό της Αφρικής. Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να μετατρέψουν τις επενδύσεις ήπιας και σκληρής δύναμης σε πολιτική επιρροή, στρατηγική πρόσβαση και στρατιωτικό πλεονέκτημα. Οι οικονομικές και διπλωματικές δεσμεύσεις της Κίνας της επιτρέπουν να στηρίξει τις απολυταρχίες και να αλλάξει τους διεθνείς κανόνες σε μια υπομονετική προσπάθεια να διεκδικήσουν τη δεύτερη ήπειρό τους».

Ήδη το Μάιο του 2021, ο Τάουνσεντ είχε προειδοποιήσει πως η Κίνα ξεπερνούσε την Αμερική στην Αφρική:

"Οι Κινέζοι ξεπερνούν τις ΗΠΑ σε επιλεγμένες χώρες της Αφρικής. Τα λιμενικά έργα, οι οικονομικές προσπάθειες, οι υποδομές και οι συμφωνίες και τα συμβόλαιά τους θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πρόσβαση στο μέλλον. Αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους και φέρνουν μεγάλα στοιχήματα στην Αφρική", είπε.

Η Επιτροπή Αναθεώρησης Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας έγραψε στην Έκθεσή της για το 2020 στο Κογκρέσο:

"Η Κίνα εξαρτάται από την Αφρική για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και εμπορευμάτων που αποτελούν κρίσιμες εισροές σε αναδυόμενα τεχνολογικά προϊόντα. Το Πεκίνο αύξησε τον έλεγχό του στα αφρικανικά προϊόντα μέσω στρατηγικών άμεσων επενδύσεων σε κοιτάσματα πετρελαίου, ορυχεία και εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς και μέσω πόρων δάνεια που απαιτούν πληρωμές σε είδος εμπορευμάτων. Αυτός ο έλεγχος απειλεί την ικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να έχουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες».

Τον Ιούνιο του 2021, σε μια εξαιρετικά καθυστερημένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, η κυβέρνηση Μπάιντεν μαζί με την G7 ξεκίνησαν μια νέα παγκόσμια πρωτοβουλία υποδομής, το Build Back Better World. Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την πρωτοβουλία:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι εταίροι της G7 συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη νέα τολμηρή παγκόσμια πρωτοβουλία υποδομής Build Back Better World (B3W), μια εταιρική σχέση υποδομής με γνώμονα τις αξίες, υψηλών προδιαγραφών και διαφανή υπό την ηγεσία μεγάλων δημοκρατιών για να συμβάλει στον περιορισμό των αναγκών υποδομής ύψους 40+ τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο...

"Το B3W θα είναι παγκόσμιο σε εμβέλεια, από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έως την Αφρική έως τον Ινδο-Ειρηνικό. Διαφορετικοί εταίροι της G7 θα έχουν διαφορετικούς γεωγραφικούς προσανατολισμούς, αλλά το άθροισμα της πρωτοβουλίας θα καλύπτει χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε όλο τον κόσμο"

Η πρωτοβουλία, ωστόσο, εμφανίζεται πολύ λίγο, πολύ αργά. Μεταξύ 2007 και 2020, η Κίνα επένδυσε 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής στην Αφρική, σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, μια δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ. Αυτό φέρεται να είναι «8 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα συνεισέφεραν οι άλλοι οκτώ κορυφαίοι δανειστές μαζί, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης και των αναπτυξιακών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης». Θα είναι σχεδόν αδύνατο για τις ΗΠΑ ή άλλους να το καλύψουν αυτό, ειδικά με τη σχεδιαζόμενη πρωτοβουλία B3W, επειδή αυτή η πρωτοβουλία δεν επικεντρώνεται σε απτές επενδύσεις που είναι τόσο αναγκαίες. Αντίθετα, οι τέσσερις τομείς εστίασής του είναι το κλίμα, η υγεία και η ασφάλεια υγείας, η ψηφιακή τεχνολογία και η ισότητα των φύλων.

Σύμφωνα με τον Gyude Moore, ανώτερο συνεργάτη πολιτικής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης:

«Πιο ανησυχητικό είναι η προφανής εξαίρεση της σκληρής φυσικής υποδομής από την B3W από τις αρμοδιότητές της... Στην Αφρική, η οποία υστερεί σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ασφαλτοστρωμένων δρόμων και ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό το έλλειμμα πρόκειται να αυξηθεί χωρίς μαζική εισροή επενδύσεων βαρέων υποδομών... Με τους σημερινούς ρυθμούς, το ελάχιστο έλλειμμα του οδικού δικτύου θα είναι 60.000 χλμ μέχρι το 2040 και επιπλέον 30.000 χλμ χάσμα για το σιδηροδρομικό δίκτυο».

Ελλείψει μιας σοβαρής συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας, η Κίνα θα συνεχίσει να καλύπτει αυτό το κενό υποδομής, καθώς συνεχίζει να εδραιώνει την επιρροή της στην Αφρική ενώ οι ΗΠΑ υστερούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail