Τελευταία προειδοποίηση εφορίας για δηλώσεις ακινήτων - airbnb

Στο "μικροσκόπιο" του φοροελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων στις πλατφόρμες που γίνονται οι κρατήσεις.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσταλούν σημειώματα στους ιδιοκτήτες και εφόσον δεν συμμορφωθούν θα ξεκινήσει ο καταλογισμός των προστίμων.

Όσοι ακόμα δεν έχουν αναρτήσει το ΑΜΑ στις πλατφόρμες, όπου γίνονται οι κρατήσεις ή έχουν κάνει κάποιο λάθος και δεν το έχουν διορθώσει, από τον Σεπτέμβριο θα έλθουν πρόστιμα που φτάνουν και τα 5.000 ευρώ αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα, οι πλατφόρμες που συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ, θα στείλουν τα ενημερωτικά σημειώματα στους παραβάτες και αν δεν συμμορφωθούν, όχι μόνο θα πληρώσουν αλλά θα διαγραφούν από τη σχετική πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του δημοσίου, από το 2018 που για πρώτη φορά έγινε πράξη το μητρώο στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα έσοδα τετραπλασιάστηκαν.

Μετά την παραλαβή των δεδομένων από τις πλατφόρμες ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2) με στόχο να εντοπίσει όσους αποκρύβουν από την Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους.  

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής", είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των "Διαχειριστών" και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Η συμφωνία είναι του 2021 και προβλέπει ότι για να μπορέσει ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ακινήτου να καταχωρίσει το ακίνητό του στις ανωτέρω πλατφόρμες θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά τον αριθμό καταχώρισης του ακινήτου που τηρείται στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

Ακίνητα που θα "ανεβαίνουν" στην πλατφόρμα χωρίς τον σχετικό αριθμό θα απορρίπτονται από το σύστημα αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς τον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται αλλά και τα εισοδήματα που εισπράττει ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα αφορούν τα εξής:

– Παράλειψη εγγραφής στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής".

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής" στην ανάρτηση του "Ακινήτου" στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας  στην ανάρτηση του "Ακινήτου" στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους "Διαχειριστές" για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής".

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση.

Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail