Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμο πόνο αλλά μακροπρόθεσμο κέρδος

Collage: dailysabah.com/
«Το SWIFT είναι το χρηματοοικονομικό πυρηνικό όπλο», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να διασχίζουν τα σύνορα της Ουκρανίας. «Το γεγονός παραμένει ότι όταν έχεις ένα πυρηνικό όπλο στα χέρια σου, σκέφτεσαι πριν το χρησιμοποιήσεις. Ορισμένες χώρες μέλη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, τις λαμβάνουμε υπόψη […] Δεν είμαστε απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα όπλα, ανεξαιρέτως, εναντίον της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - http://infobrics.org/post/35286/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αφαίρεση της Ρωσίας από το SWIFT, το εξέχον σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών και πληρωμών στον κόσμο, και άλλους δυτικούς χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς όπως η Mastercard και η Visa είναι τεράστιο πλήγμα για τη ρωσική οικονομία και την καθημερινή ζωή των μέσων πολιτών. Ωστόσο, η περιγραφή του SWIFT ως «πυρηνικού όπλου» είναι λανθασμένη αναλογία, καθώς υποδηλώνει πλήρη καταστροφή και υποταγή, όπως συνέβη στην Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μερική απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT δεν έχει οδηγήσει στη συνθηκολόγηση και παραίτηση της χώρας από τους δεδηλωμένους στόχους της για αποναζισμό και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Αντίθετα, ανάγκασε τη Ρωσία να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμο πόνο και απογοήτευση. Υπενθυμίζεται ότι η Sberbank και η Gazprombank εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση του SWIFT επειδή διαχειρίζονται τις περισσότερες από τις πληρωμές που σχετίζονται με τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου - το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από τη Ρωσία.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή)

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Josep Borrell αναγνώρισε στις 27 Φεβρουαρίου ότι «[οι δυτικές χώρες] δεν μπορούν να μπλοκάρουν τα αποθέματα των ρωσικών τραπεζών που βρίσκονται στη Μόσχα ή στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία τοποθετεί τα αποθέματά της όλο και περισσότερο σε χώρες όπου δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε». Υποστήριξε πως μόνο το 50% περίπου των αποθεμάτων της Ρωσίας θα μπορούσε να αποκλειστεί, ένα σημαντικό ποσό, αλλά όχι σε «πυρηνικές» διαστάσεις.

Την 1η Μαρτίου, η Wall Street Journal έγραψε: «Για τις τράπεζες που έχουν αποκοπεί από το SWIFT, μπορεί να υπάρχουν επιλογές. Η Ρωσία, για παράδειγμα, έχει το δικό της σύστημα πληρωμών. Ενώ αυτή τη στιγμή έχει συνδεδεμένες μόνο 23 ξένες τράπεζες, το 20% των εσωτερικών συναλλαγών πραγματοποιείται ήδη μέσω αυτής, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Fitch.

Σύμφωνα με τη διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina: «Έχουμε το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που μπορεί να αντικαταστήσει το SWIFT εντός της Ρωσίας και επιτρέπει τη σύνδεση ξένων συμμετεχόντων».

Το άρθρο της Wall Street Journal κατέληξε στο συμπέρασμα πως: «Το Πεκίνο έχει επίσης το δικό του σύστημα πληρωμών, με μεγαλύτερη απορρόφηση από τις διεθνείς τράπεζες από τη Ρωσία. Ορισμένοι επικριτές ανησυχούν ότι η απαγόρευση των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία και την Κίνα σε μια σύμπραξη, διαβρώνοντας την υπεροχή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που εκφράζεται σε δολάρια».

Μόνο λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι οι ρωσικές τράπεζες σχεδίαζαν να εκδώσουν κάρτες χρησιμοποιώντας το σύστημα UnionPay της Κίνας, με την Sberbank και την Alfa-Bank να λένε πως εργάζονται για τη διάθεση καρτών UnionPay. Μόλις μια μέρα πριν, η Visa και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Η Rosbank, η Tinkoff Bank και η Credit Bank of Moscow (MKB) εργάζονται επίσης για την απελευθέρωση καρτών UnionPay, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι η Ρωσία ωθείται στην οικονομική αγκαλιά της Κίνας με την απαγόρευση χρήσης των SWIFT, Mastercard και Visa, επιπλέον της πληθώρας άλλων κυρώσεων.

Αν και οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν αναμφίβολα μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και άγχους, οι επιπτώσεις ενός τέτοιου οικονομικού πολέμου θα δουν τη Ρωσία πιο ανεξάρτητη από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα καθώς προσπαθεί να διαφοροποιηθεί – είτε μέσω του δικού της συστήματος, είτε μέσω της Κίνας ή/και άλλων αναδυόμενων συστημάτων όπως το RuPay της Ινδίας.

Στην πραγματικότητα, παρά τη βραχυπρόθεσμη ζημιά που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία, τελικά το υψηλότερο τίμημα των κυρώσεων θα μπορούσε να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φαινομενικά έχει υποτιμήσει με ακατανόητο τρόπο τα προβλήματα στα οποία θα ήταν εκτεθειμένη και πώς η Ρωσία θα μπορούσε να κουμπώσει στα ανατολικά συστήματα με σχετικά γρήγορο τρόπο.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στα τέλη του 2021 από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των 400 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα επιμένουν πως η επιβίωσή τους απειλείται λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Αυτός ο αριθμός θα ήταν σίγουρα ακόμη υψηλότερος στην επόμενη δημοσκόπηση, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη από τότε. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο για άλλα μέλη της ΕΕ καθώς η Γερμανία έχει τουλάχιστον πρόσβαση στον αγωγό Nord Stream 1.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι απρόσβλητες από τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Πάτρικ Ντε Χάαν, ειδικός στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, τόνισε στις 4 Μαρτίου ότι παρόλο που ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι φυσικού αερίου ήταν 3,781 δολάρια, έγραψε στο Twitter στις 28 Φεβρουαρίου πως η μέση τιμή του φυσικού αερίου σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ θα φτάσει τα 5 δολάρια το γαλόνι τις επόμενες δύο εβδομάδες». Το Σαν Φρανσίσκο στις 3 Μαρτίου έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη με μέση τιμή φυσικού αερίου άνω των 5 $ ανά γαλόνι, μια αύξηση άνω του 30% σε ένα χρόνο.

Οι τρέχουσες πολιτικές και ιδεολογικές διαιρέσεις στις ΗΠΑ θα επιδεινωθούν τώρα περαιτέρω από το οικονομικό σοκ που θα ακολουθήσει και είναι πιθανό το αμερικανικό κοινό να χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του για την Ουκρανία. Αυτός ο οικονομικός πόλεμος θα αποδειχθεί μόνο ότι θα αποδυναμώσει το δυτικό φιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα, καθώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια θα αποσυνδεθούν από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα μετακινηθούν προς την Ανατολή - ειδικά όταν παραδοσιακά ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αυξάνοντας έτσι τη σημασία του Ντουμπάι για τους Ρώσους επενδυτές, σύμφωνα με έναν ειδικό. Σίγουρα και άλλα οικονομικά κέντρα στην Ανατολή θα επωφεληθούν από την απομάκρυνση της Ελβετίας από την ουδετερότητα, καθώς και από την αποσύνδεση των Ρώσων από το SWIFT, τη Mastercard και τη Visa.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail