Ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας στην Τουρκία;

Η γεωπολιτική αναταραχή Πούτιν και τα παιχνίδια Ερντογάν με το ΝΑΤΟ, φέρνουν την τουρκική αντιπολίτευση στο προσκήνιο. Έξι κόμματα υπογράφουν ιστορική συμφωνία με στόχο να φύγει ο Ερντογάν, ενώ εθνικιστική αντιπολίτευση και συμπολίτευση βάζουν θέμα «ρωσικού επεκτατισμού»

Από: antinews.gr

Ακσενέρ: «Ματριόσκα» του Πούτιν ο Ενρτογάν

Βολές κατά της πολιτικής του Τούρκου προέδρου εξαπολύει η αντιπολίτευση αλλά και ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Μουσταφά Νεστιτζί, μετά τα τελευταία κόλπα του Ερντογάν, ο οποίος αρνείται να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ παίζει με τη σύμβαση του Μοντρέ, που περιορίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων μέσω Βοσπόρου και Δαρδανελίων εν καιρώ πολέμου.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αλεξέι Γερκόφ, εξέφρασε την εκτίμηση της Μόσχας προς την Άγκυρα, για την τήρηση της σύμβασης, λέγοντας πως ο ίδιος βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Έξαλλη, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi parti) Μεράλ Ακσενέρ, αποκάλεσε τον Ερντογάν "κούκλα ματριόσκα", για να δείξει ότι τον θεωρεί μαριονέτα του Πούτιν. Η κ. Ακσενέρ υπογράμμισε ότι οι S-400, ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου, και ο... τουρισμός συνιστούν τη μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι όταν ο Ερντογάν φώναζε υπέρ του ΝΑΤΟ ήταν ισότιμος πρόεδρος, αλλά τώρα θέλει να υποβαθμιστεί σε «ματριόσκα»

Βλέπουν ρωσική απειλή σε... τουρκικές επαρχίες

Κι επειδή οι θεωρίες γύρω από τον «ρωσικό επεκτατισμό» που κυκλοφορούν στην Τουρκία, και όχι μόνον, αγγίζουν ευαίσθητες χορδές των εθνικιστικών κύκλων της χώρας, η Ακσενέρ βρήκε την αφορμή να επιτεθεί, στον Ερντογάν, ο οποίος φλερτάρει με τον Πούτιν, λέγοντας: «Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι στο μυαλό του Πούτιν για τα εδάφη του, δεν περιλαμβάνει τις πόλεις Καρς και Αρνταχάν;».

Υπενθυμίζεται ότι τσαρική Ρωσία είχε κατακτήσει τις επαρχίες Καρς και Αρνταχάν κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP), Μουσταφά Ντεστιτζί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο οποίος ζητά ακόμη και πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Μιλώντας για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, ο πρόεδρος της BBP δήλωσε ότι «εάν η Ρωσία δε σταματήσει σήμερα και αν πετύχει στην Ουκρανία, τότε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι οι τουρκικές επαρχίες του Καρς και του Αρνταχάν. Αν δείτε τη Ρωσία στα σύνορά μας αργότερα, μην εκπλαγείτε».

Να σημειωθεί ότι οι γνωστοί Γκρίζοι Λύκοι που πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '60, με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της γνωστής στην Ευρώπη επιχείρησης (Κόκκινη Προβιά) είναι, ανεπίσημα, η νεολαία τόσο του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) όσο και του BBP.

Ιστορικό σύμφωνο για να φύγει ο Ενρτογάν

Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, και εν μέσω αυξανόμενης λαϊκής δημόσιας δυσαρέσκειας για την επιδείνωση της οικονομίας και την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού, έξι μεγάλα τουρκικά κόμματα- εκτός από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP- υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τον ρόλο του Ερντογάν αναθεωρώντας του εκλογικούς νόμους και τους θεσμούς της χώρας.

Μεταξύ των ηγετών που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (İYİ), ο Τεμέλ Καραμολάογλου του ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), και οι δύο πρώην υπουργοί του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek).

Βασικός στόχος, με βάση τη διακήρυξη είναι κατάργηση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο ισχύει από το 2018 και δίνει τεράστιες εξουσίες στα χέρια του Ερντογάν, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν ότι θα εγγυηθούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, στην οποία ως γνωστόν έχει παρέμβει πολλάκις ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, τα έξι κόμματα δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις οποίες ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η υπογραφή της διακήρυξης αποτέλεσε τη δεύτερη κίνηση των έξι, οι οποίοι είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ αναμένεται να αποτελέσει την κεντρική αναφορά των έξι στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, είτε διεξαχθούν το 2023 είτε νωρίτερα, αλλά και μετά από αυτές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail