Η Ιαπωνία θέλει να αποδυναμώσει τη Ρωσία και να "κόψει ένα κομμάτι κρέας από αυτήν"

binmassam / pixabay
Freepen.gr - Η αποχώρηση της Μόσχας από το διάλογο για μια ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία, στην πραγματικότητα, είναι ένα μέτρο αντιποίνων, καθώς το Τόκιο έχει αλλάξει ριζικά την πολιτική του και ελπίζει ότι οι σκληρές δυτικές κυρώσεις θα οδηγήσουν σε διάσπαση στη Ρωσική Ομοσπονδία και τότε η Ιαπωνία «θα μπορέσει να σκίσει ένα κομμάτι κρέας» από μια αποδυναμωμένη Ρωσία, πιστεύει ο διευθυντής του Ινστιτούτου  για τη διεθνή πολιτική του Πανεπιστημίου Τζιλίν, Μπα Ντιαντζούν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα πως η Μόσχα, ως απάντηση στα εχθρικά βήματα του Τόκιο, αρνείται να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία, σταματά τα ταξίδια των Ιαπώνων πολιτών χωρίς βίζα στα νότια νησιά Κουρίλ και αποσύρεται από το διάλογο με την Ιαπωνία για την καθιέρωση κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων στις νότιες Κουρίλες. Η ιαπωνική πρεσβεία στη Μόσχα χαρακτήρισε αυτή την απόφαση λυπηρή και απαράδεκτη.

«Η τρέχουσα πολιτική της Ιαπωνίας έναντι της Ρωσίας έχει αλλάξει 180 μοίρες σε σύγκριση με την προηγούμενη, όπου υπήρχε η επιθυμία για ενεργή συνεργασία για την επίλυση εδαφικών ζητημάτων. Ελπίζουν πως με τον συγχρονισμό με τη Δύση ή ακόμη και το προσκήνιο για τις κυρώσεις, θα μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο της αποδυνάμωσης της Ρωσίας... για να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια τον στόχο της επιστροφής εδαφών και της μετατροπής σε παγκόσμια πολιτική δύναμη», δήλωσε ο Μπα Ντιαντζούν στο RIA Novosti.

Πρόσθεσε ότι, αν κρίνουμε από τις απαιτήσεις των διαδοχικών ηγετών της Ιαπωνίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το εδαφικό ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα των αιτημάτων τους.

"Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης είναι ευνοϊκή για την Ιαπωνία στην εφαρμογή της εξομάλυνσης των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την περιφερειακή οικονομική συνεργασία, τη διευθέτηση των πολιτικών σχέσεων και την κατασκευή ενός μηχανισμού ασφαλείας. Εάν η Ιαπωνία θέλει να παίξει ρόλο στην περιοχή, τότε αυτό είναι αναπόσπαστο από την επίτευξη της συμφιλίωσης στις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις», πιστεύει ο Ντιαντζούν.

Ο αναλυτής σημείωσε πως η Ιαπωνία προσπαθεί να κερδίσει την Ινδία στο πλευρό της, η οποία υποστηρίζει τη Ρωσία, είναι υπέρ της στέρησης της θέσης της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μολονότι ορισμένες από τις ενέργειες του Τόκιο φαίνονται γελοίες, όλα αυτά μας επιτρέπουν να δούμε ότι η πολιτική της Ιαπωνίας έχει αλλάξει.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία για το θέμα μιας συνθήκης ειρήνης είναι στην πραγματικότητα ένα αντίμετρο και σε κάποιο βαθμό σταμάτησε επίσης τις προετοιμασίες της Ιαπωνίας να χρησιμοποιήσει την πολιτική των καρότων και των ραβδιών κατά της Ρωσίας», είπε.

Κατά τη γνώμη του, από την πλευρά της Ιαπωνίας, εάν τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται από κοινού με τη Δύση οδηγήσουν σε διάσπαση της Ρωσίας, τότε «η Ιαπωνία θα έχει την ευκαιρία να σκίσει ένα κομμάτι κρέας» από τη Ρωσία.

Πιστεύει ότι εάν η Ιαπωνία δεν «προκαλέσει διάσπαση», τότε «μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης με το πρόσχημα της διατήρησης της ενότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση και η διαπραγμάτευση με έναν ασθενέστερο αντίπαλο θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες».

Κατά τη γνώμη του, «το γεγονός ότι η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία δεν σημαίνει καθόλου ότι η πόρτα είναι εντελώς κλειστή». Ο ειδικός πιστεύει πως «η Ιαπωνία δεν μπορεί ακόμα να ποντάρει τα πάντα στο γεγονός ότι οι δυτικές κυρώσεις θα οδηγήσουν» σε «διάσπαση στη Ρωσία». «Και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση, η Ιαπωνία εξακολουθεί να ελπίζει να αφήσει δρόμους για υποχώρηση», είπε.

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες ενέργειες της Ιαπωνίας εναντίον της Ρωσίας, στο μέλλον το Τόκιο μπορεί να βάλει τη Ρωσία σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση και, με το πρόσχημα της υποστήριξης της Ουκρανίας, να προσπαθήσει να σβήσει τη μιλιταριστική ιστορία της, να αποχαιρετήσει το καθεστώς της ως μια χώρα ηττημένη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να εκπληρώσει τις ελπίδες της.γίνε μια «κανονική» χώρα.

«Φυσικά, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας καθορίζονται από την τρέχουσα διεθνή κατάσταση και το πώς θα εξελιχθεί (η κατάσταση στην Ουκρανία ) ... θα έχει επίσης αντίκτυπο στη διεθνή κατάσταση, επομένως είναι πιθανό η Ιαπωνία να υιοθετήσει μια ελαφρώς προσαρμοσμένη πολιτική στο μέλλον», - θεωρεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail