Ιταλικά όπλα στην Ουκρανία, η μυστική προμήθεια που όλοι γνωρίζουν

twitter.com/Esercito

Η Ιταλία κατέληξε στη λίστα με τις εχθρικές προς τη Ρωσία χώρες. Μετά από δεκαετίες συνεργασιών και εμπορικών ανταλλαγών, η Ιταλία γύρισε την πλάτη της στη Ρωσία, ακολουθώντας τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό και ταυτόχρονα αποφάσισε να ενισχύσει το στρατιωτικό της σώμα στις χώρες της Βαλτικής.

southfront.org - Piero Messina / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επιλογή της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται στα άρθρα 3 και 4 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, τα οποία επιτρέπουν στα μέρη να αλληλοβοηθούνται για να αυξήσουν «την ατομική και συλλογική τους ικανότητα να αντισταθούν σε ένοπλη επίθεση». Όπως είπε ο Winston Churchill, η κατάσταση στην Ιταλία είναι πάντα πολύ σοβαρή αλλά ποτέ δεν είναι σοβαρή. Η ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι (τραπεζίτης, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) χαρακτήρισε ως άκρως απόρρητο το διάταγμα που δίνει το πράσινο φως για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Λόγοι εθνικής ασφάλειας και εμπιστευτικότητας: «Πρέπει να έχω τη σωστή εμπιστευτικότητα σχετικά με τους επιχειρησιακούς τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε και θα εκπληρώσουμε το καθήκον υποστήριξης προς την Ουκρανία. Σήμερα η Βουλή κάλεσε και δέσμευσε την κυβέρνηση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Υπέγραψα διυπουργικό διάταγμα, το οποίο υπογράφεται και από άλλους υπουργούς, το περιεχόμενο είναι απόρρητο», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Λορέντζο Γκουερίνι, μιλώντας στον Τύπο.

Αλλά στην Ιταλία δεν υπάρχει ποτέ τίποτα μυστικό. Αρκούσε να ακολουθηθούν τα ίχνη ραντάρ της ιταλικής στρατιωτικής αεροπορίας για να εντοπιστούν τα Lockheed C-130 που πραγματοποίησαν τις πρώτες προμήθειες όπλων. Τα ιταλικά αεροσκάφη συνοδεύτηκαν στους ουρανούς με drones που εκτοξεύτηκαν από τη βάση της Σικελίας Sigonella. Από την άλλη, η αερομεταφορά για παράδοση ανατίθεται στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχουν μυστήρια σχετικά με το κληροδότημα που παραδόθηκε στο Κίεβο. Η πρώτη προμήθεια αποτελείται από αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, αντιαρματικούς πυραύλους Spike, πολυβόλα και πυρομαχικά «προς τις κυβερνητικές αρχές». Στο πακέτο που φτάνει από τη Ρώμη, οι Ουκρανοί θα βρουν μερικές εκατοντάδες βλήματα ικανά να εξουδετερώσουν τανκς ή αεροπλάνα, χιλιάδες ελαφρά και βαριά πολυβόλα, πυρομαχικά και, χωρίς να αποκλείονται, ακόμη και αντιαρματικές νάρκες. Παράλληλα με τους πυραύλους, η Ιταλία θα στείλει στη συνέχεια χιλιάδες πυροβόλα όπλα, όπως τα βαριά πολυβόλα Browning και τα ελαφρύτερα MG. Όλα τα όπλα θα φτάσουν στην Ουκρανία με τα σχετικά πυρομαχικά.

Αλλά το ότι η Ιταλία αποφάσισε να πάει σε «πόλεμο» φαίνεται και από την ενίσχυση του στρατιωτικού μηχανισμού στις περιοχές κρίσης. Η Ρώμη ενισχύει τις τρεις αποστολές του ΝΑΤΟ που ήδη δραστηριοποιούνται στο ανατολικό μέτωπο. Τα δύο πρώτα από τα τέσσερα ιταλικά αεροσκάφη Eurofighter που θα διπλασιάσουν την ανάπτυξη της αεροπορίας σε αυτό το μέτωπο έχουν ήδη προσγειωθεί στη βάση Kogălniceanu στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Δύο ακόμη πτήσεις θα αγγίξουν το έδαφος τις επόμενες ημέρες. Αυτή τη στιγμή 3.400 Ιταλοί στρατιώτες κινητοποιούνται στις τρεις αποστολές. Οι πρώτοι 1.350 θα είναι επιχειρησιακοί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στη Ρουμανία θα ενεργοποιηθεί μια νέα πολυεθνική ομάδα μάχης υπό την ηγεσία της Γαλλίας, αποτελούμενη από 1.500 στρατιώτες, η πέμπτη μετά από αυτές που ιδρύθηκαν στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία μετά την απόφαση που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016. Η Ομάδα Μάχης θα ενταχθεί στη μοίρα «Striker» του Αμερικανικού Στρατού στη Ρουμανία στο δρόμο για μεταφορά από τη γερμανική βάση Vilseck.

Η Ιταλία λαμβάνει μέρος στον αντιρωσικό μηχανισμό «αποτροπής» με την Ομάδα Εργασίας της Βαλτικής που αναπτύσσεται στη Λετονία ως μέρος του πολυεθνικού τάγματος έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Καναδά και το οποίο περιλαμβάνει επίσης την Αλβανία, την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Ισπανία.

«Αντιμετωπίζοντας μια επιδεινωμένη αντίληψη για την ασφάλεια και μετά από συγκεκριμένο αίτημα των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, το ΝΑΤΟ έκρινε σκόπιμο να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά του ευρωατλαντικού χώρου, ξεκινώντας μια ενισχυμένη Εμπρός Παρουσία (eFP)", εξήγησε το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας πως "Το eFP είναι ένα μέτρο αμυντικού χαρακτήρα, αναλογικό και πλήρως σύμφωνο με τη διεθνή δέσμευση του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπεύει ένα σαφές παράδειγμα της αποφασιστικότητας για την εκτέλεση της πρωταρχικής αποστολής της συλλογικής ασφάλειας για την ευρωατλαντική εδαφική ακεραιότητα έναντι κάθε πιθανής επιθετικότητας και απειλής, καθώς και την επαναβεβαίωση της συνοχής και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών."

Η ιταλική Πολεμική Αεροπορία κλήθηκε επίσης να κάνει αυτό που της αναλογεί κατά της αρκούδας της Μόσχας. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2021, στη Ρουμανία, τέσσερα μαχητικά αναχαίτισης Eurofighter 2000 τέταρτης γενιάς επιχειρούν στη βάση «Mihail Koglnicean» στην Κωνστάντζα με πληρώματα πτήσης από την 4η πτέρυγα του Grosseto, από την 36η του Gioia del Colle, από την 37η Τράπανι. -Birgi και από την 51η Istrana.

Τους τελευταίους μήνες, οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες προηγμένης προβολής στην ανατολική Μεσόγειο των πολεμικών μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού έχουν πολλαπλασιαστεί, τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και σε συμφωνία με τα ναυτικά των χωρών εταίρων. Η τελευταία επιχείρηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες (Neptune Strike), με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Cavour», ναυαρχίδα του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων, του «Uss Harry Truman» Of the Αμερικανικό Ναυτικό και του γαλλικού «Charles de Gaulle». Από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου ήταν η σειρά της «Dynamic Manta 2022», των πολεμικών αγώνων του ΝΑΤΟ, στα οποία μαχητικά βομβαρδιστικά, σκάφη περιπολίας και ναυτικές μονάδες θα κυνηγήσουν πυρηνικά και ικανά υποβρύχια βυθισμένα στο Στενό της Σικελίας και στο Ιόνιο. Εν ολίγοις, όλα ήταν ευρέως αναμενόμενα εδώ και αρκετό καιρό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail