Το ΝΑΤΟ διχάζεται για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία δημιουργεί νέα οικονομική πραγματικότητα

Εν μέσω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήγε στην Ευρώπη, όπου πραγματοποιήθηκε σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου.

Παρά τις προσπάθειες του Κιέβου να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία και να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η συμμαχία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την απροθυμία της να μπει σε στρατιωτική σύγκρουση με τον ρωσικό στρατό.
 
southfront.org - Απόδοση Freepen.gr
 
Αντίθετα, η συμμαχία αποφάσισε να ενισχύσει την άμυνα των δικών της εδαφών. Τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ των 40.000 στρατιωτών θα αναπτυχθούν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία σε μόνιμη βάση.

Ο Μπάιντεν προσέφερε στην Ουκρανία να επιλύσει τα εδαφικά ζητήματα με την ίδια τη Μόσχα, αλλά άφησε την ευκαιρία στη συμμαχία να χρησιμοποιήσει βία κατά της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρέμβει στη σύγκρουση σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων στην Ουκρανία. Δεδομένου του παραδείγματος των ψευδών επιθέσεων με χημικά όπλα στον πόλεμο στη Συρία, οι κίνδυνοι πρόκλησης από το καθεστώς του Κιέβου και η απειλή για πολίτες και στρατιωτικούς στο έδαφος της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί.

Η πρόταση της Πολωνίας για ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απορρίφθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Πολωνίας στον πόλεμο στην Ουκρανίας εκτός συμμαχίας. Η Βαρσοβία σκοπεύει να αναπτύξει το σώμα της στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας για να υποστηρίξει τον «αδελφό ουκρανικό λαό» και να μην χάσει την ευκαιρία να θέσει υπό το δικό της έλεγχο τα ιστορικά αμφισβητούμενα εδάφη. Προφανώς, αυτό θα είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μπάιντεν και Ντούντα στις 25 Μαρτίου.

Εάν ο Μπάιντεν επιτρέψει στην Πολωνία να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, πιθανότατα θα ωθήσει τη Λευκορωσία να εισέλθει στη σύγκρουση προκειμένου να πάρει τον έλεγχο των περιοχών Polesie και Volyn.

Οι αρχές του Κιέβου κατέστρεψαν εντελώς την κυριαρχία του κράτους και στις νέες πραγματικότητες, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει σχεδόν όλα τα εδάφη της και να πάψει να υπάρχει.

Ταυτόχρονα, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συμμετέχουν στη σύγκρουση μέσω της ανάπτυξης μισθοφόρων που αποστέλλονται στην Ουκρανία ως εθελοντές και μέσω προμηθειών όπλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν πως η ικανότητά τους να συνεχίσουν να προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό είναι επίσης περιορισμένη.

Στις 24 Μαρτίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στις κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου 6.000 πυραύλους, επιπλέον των 4.000 αντιαρματικών πυραύλων NLAW και Javelin που έχουν ήδη προμηθεύσει. Ο Τζόνσον δήλωσε πως είναι έτοιμος να εξετάσει το αίτημα του Ζελένσκι για μεταφορά τανκς και αεροσκαφών για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, συνειδητοποιώντας τους κινδύνους και την τιμή τέτοιων προμηθειών, παραπονέθηκε για κάποιες δυσκολίες με την επιμελητεία.

Η αντίδραση των δυτικών χωρών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με πολλούς τρόπους φτάνει στο παράλογο και επιβεβαιώνει ότι οι ηγέτες τους αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα της νέας αναδυόμενης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ζήτησε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το G20 παρά την έλλειψη υποστήριξης για μια τέτοια απόφαση από όλα τα μέλη του οργανισμού. Ζήτησε να προσκληθεί η Ουκρανία λαμβάνοντας τη θέση της Ρωσίας για να συμμετάσχει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε το θέμα και σημείωσε ότι η Μόσχα είναι σημαντικό μέλος της G20 και καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει άλλη.

Η Ευρώπη είναι εξοργισμένη που η Μόσχα λαμβάνει αντίποινα κατά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου «δεν θα επιτρέπεται να απαιτούν πληρωμή για τα καύσιμα σε ρούβλια» παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν πιο αποτελεσματικά μέσα πίεσης στις ρωσικές εταιρείες.

Η υστερία των δυτικών ηγετών σχετικά με τη μετάβαση της Ρωσίας στις πληρωμές για την προμήθεια ενεργειακών πόρων σε ρούβλια καταδεικνύει ότι η δυτική ηγεσία δεν μπορεί ακόμη να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα. Σήμερα, οι κραυγές της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών έχουν γίνει αντιληπτές μόνο ως ενοχλητικό τρίξιμο των δοντιών από τη Ρωσία, καθώς και από μια σειρά από παγκόσμια πολιτικά κέντρα.

Αρχικά, ο λόγος της όλης σύγκρουσης στην Ουκρανία ήταν οι προσπάθειες της Δύσης να λύσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα σε βάρος των ρωσικών πόρων. Οι οικονομίες των δυτικών χωρών κινούνται αργά αλλά σταθερά προς την κατάρρευση. Ένας από τους λίγους τρόπους εξόδου είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες φθηνής ενέργειας, φυσικών πόρων και τροφίμων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη διαίρεση της Ρωσίας σε πολλά μικρά τμήματα που βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης σύγκρουσης υπό τον έλεγχο της Δύσης.

Η Δύση έχει καταστρέψει ανεγκέφαλα σχεδόν όλα τα μέσα αλληλεπίδρασης, άρα και πίεσης στη Μόσχα από μόνη της.

Η δυναμική της ανάπτυξης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών διαδικασιών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει, στην καλύτερη περίπτωση, σε μια πανευρωπαϊκή στρατιωτική σύγκρουση στο άμεσο μέλλον. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail