Παράθυρο διακοπής παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη άνοιξε η Ρωσία

Δήλωση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ:

Δυστυχώς, είδαμε τη δήλωση Ευρωπαίων πολιτικών για ενεργειακά ζητήματα και τις εκκλήσεις για απόρριψη ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν και πάλι να μετατοπίσουν τα προβλήματα και τις αποτυχίες της δικής τους ενεργειακής πολιτικής των τελευταίων ετών στη Ρωσία.

Το αποτέλεσμα είναι η άνοδος των τιμών ενέργειας που γινόμαστε σήμερα μάρτυρες.

Μπορώ να πω με απόλυτη πεποίθηση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα αύξηση των τιμών και την αστάθεια στην αγορά.

Σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη καταναλώνει περίπου 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η Ρωσία παρέχει το 40% αυτού.

Η Ρωσία δεν είναι παρά ένας αξιόπιστος εταίρος για πολλές δεκαετίες.

Και η Gazprom συνεχίζει να ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις συμβατικές της υποχρεώσεις για προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Επιπλέον, οι παραδόσεις μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί μόνο μέσω της Ουκρανίας έως 109 εκατομμύρια κυβικά ΜΕΤΡΑ ημερησίως που ισοδυναμούν με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα διαμετακόμισης στους ευρωπαίους καταναλωτές· εκτελούμε τη σύμβαση 10 0%. Το αέριο παραδίδεται επίσης μέσω αγωγών Nord Strean 1, Yamal – Europe, TurkStream και Blue Stream.

Δεδομένου ότι, καθώς και των αβάσιμων κατηγοριών κατά της Ρωσίας σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την απαγόρευση του Nord Stream 2, γνωρίζουμε ότι δικαιούμαστε πλήρως να λάβουμε μια απόφαση «καθρέφτη» και να θέσουμε εμπάργκο στη διέλευση φυσικού αερίου μέσω Nord Strem 1 που προς το παρόν τρέχει στο 100 τοις εκατό χωρητικότητα.

Δεν έχουμε λάβει ακόμα αυτή την απόφαση.
Δεν θα έχει νικητές.

Παρόλο που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συνεχίζουν να μας ωθούν προς αυτό με τις δηλώσεις και τις κατηγορίες τους εναντίον της Ρωσίας.

Τώρα για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και πετροχημικών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η Ρωσία είναι μεγάλος προμηθευτής πετρελαίου για την Ευρώπη. Η Ευρώπη καταναλώνει περίπου 500 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, και η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 30% του, δηλαδή 150 εκατομμύρια τόνους, και 80 εκατομμύρια τόνους πετροχημικών επιπλέον.

Όπως πάντα, η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, παρακολουθώντας όλες τις παραγγελίες, εξάγοντας πετρέλαιο και πετροχημικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, μας ανησυχεί η συζήτηση και οι δηλώσεις που βλέπουμε σχετικά με ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και πετροχημικά, για τη σταδιακή κατάργηση τους.

Βλέπουμε τους εταίρους μας, τους εμπόρους, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται τεράστια πίεση.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες θα συγκλονίσουν μόνο την αγορά. Έχουμε ήδη δει τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν τα $130 ανά βαρέλι.

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι το πετρέλαιο και τα πετροχημικά που προμηθεύονται από τη Ρωσία είναι σήμερα τα πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις εκτεταμένες υποδομές αγωγών και τη θαλάσσια υλικοτεχνική υποστήριξη.

Είναι προφανές ότι η αποχώρηση του ρωσικού πετρελαίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά. Η αύξηση των τιμών θα είναι απρόβλεπτη, μέχρι $300 ανά βαρέλι, ή ακόμα περισσότερα.

Και είναι αδύνατο να βρεθεί γρήγορα αντικαταστάτης του ρωσικού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Θα χρειαστούν χρόνια και θα είναι ακόμα πολύ ακριβότερο για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Τελικά, θα πληγούν περισσότερο από αυτό το αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να ισοπεδώσουν με τους πολίτες και τους καταναλωτές τους σχετικά με το τι θα αντιμετωπίσουν, για το πώς θα εκτοξευθεί το κόστος της βενζίνης, του ηλεκτρικού Θα επηρεάσει και άλλες αγορές συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής.
Εάν θέλετε να διακόψετε τις προμήθειες ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, προχωρήστε, είμαστε έτοιμοι για αυτό.

Ξέρουμε πού θα επαναδρομολογήσουμε αυτούς τους τομείς. Το ερώτημα είναι - ποιος ωφελείται; Και ποιο είναι το νόημα;

Οι προσπάθειες να ξεκινήσουν συζήτηση για απαγόρευση εισαγωγής υπονομεύουν τα θεμέλια της αγοράς, δημιουργούν αβεβαιότητα και προκαλούν σημαντική βλάβη στους καταναλωτές.

Θα ήθελα επίσης να σχολιάσω την κατάσταση με τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.

Διάφοροι ψευδώς ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτίθενται στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.

Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά – η Ρωσία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό.
Είναι ψέμα.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται με τους Ουκρανούς ειδικούς που εργάζονται στο εργοστάσιο.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΔΟΑΕ και είμαστε πάντα έτοιμοι να παράσχουμε τεχνική υποστήριξη στους Ουκρανούς ειδικούς σχετικά με τη συντήρηση των φυτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σχεδιάζεται πρόκληση κατά του ουκρανικού συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Θέλω να προειδοποιήσω γι' αυτό εκ των προτέρων – αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να συμβεί αυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail