Ο Ερντογάν βάζει πλώρη για μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω...μεταρρύθμισης του ΟΗΕ

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμιστούν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το σύστημα όπου η μοίρα των 193 χωρών μελών του ΟΗΕ καθορίζεται από πέντε χώρες είναι άδικο», είπε. «Το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ξανά».

«Όταν λέμε ότι ο κόσμος είναι περισσότερες από πέντε χώρες, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα κοινά συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας», συνέχισε ο Ερντογάν. «Δεν το κάνουμε για την επιδίωξη μόνο των συμφερόντων της χώρας μας», συνέχισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί κριτική στον ΟΗΕ. Δηλώνει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων σχεδόν κάθε χρόνο όταν ομιλεί στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αγκόλας σε μια επίσκεψη στη χώρα αυτή τον Οκτώβριο του 2021, είπε ότι η μοίρα της ανθρωπότητας δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας "χούφτας χωρών" που κέρδισαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας για την ανισότητα που επιμένει στο παγκόσμιο σύστημα, είπε ότι «ο κόσμος είναι πάνω από πέντε», αναφερόμενος στις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κέρδισαν το καθεστώς των νικητών στον πόλεμο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ερντογάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: "Η ευγλωττία του Προέδρου Ερντογάν είναι γνωστή και μιλάει ελεύθερα για διάφορα θέματα. Συμφωνώ μαζί του ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχουν δικαίωμα να υπαγορεύουν τη μοίρα του κόσμου, και δε φιλοδοξούν να το κάνουν».

«Φιλοδοξεί να έχει ακριβώς τις εξουσίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ», συνέχισε ο Λαβρόφ. «Ο χάρτης αντικατοπτρίζει τη συλλογική βούληση όλων των μελών της παγκόσμιας κοινότητας και τα πέντε μέλη φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την κατάσταση πραγμάτων στον κόσμο, κυρίως για την πρόληψη μιας παγκόσμιας σύγκρουσης».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail