Ακολουθήστε το χρήμα: πώς η Ρωσία θα παρακάμψει το δυτικό οικονομικό πόλεμο

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υπερτονίζουν τις ρωσικές κυρώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και οι τεράστιες ελλείψεις εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Έτσι, μια κοινότητα των κορυφαίων ορειχάλκινων του ΝΑΤΟ που περικλείονται στους θαλάμους ηχούς τους στοχεύουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα με κυρώσεις και περιμένουν τι; Μπισκότα;

Πέπε Εσκομπάρ - The Cradle / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντ' αυτού, οι δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας προσέκρουσαν σε «ένα ειδικό καθεστώς καθήκοντος» - που σημαίνει ότι ο στόλος του Βορρά και του Ειρηνικού, η Διοίκηση Αεροπορίας Μεγάλης Εμβέλειας, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά και ολόκληρος ο ρωσικός πυρηνικός μηχανισμός τέθηκαν σε μέγιστη επιφυλακή.

Ένας στρατηγός του Πενταγώνου έκανε πολύ γρήγορα τα βασικά μαθηματικά σε αυτό, και λίγα λεπτά αργότερα, μια ουκρανική αντιπροσωπεία στάλθηκε για να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σε μια άγνωστη τοποθεσία στο Gomel της Λευκορωσίας.

Εν τω μεταξύ, στις υποτελείς σφαίρες, η γερμανική κυβέρνηση ήταν απασχολημένη «θέτοντας όρια σε πολεμοκάπηλους όπως ο Πούτιν» - ένα αρκετά πλούσιο εγχείρημα, δεδομένου ότι το Βερολίνο δεν έθεσε ποτέ τέτοια όρια για τους δυτικούς πολεμοκάπηλους που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, εισέβαλαν στο Ιράκ ή κατέστρεψαν τη Λιβύη κατά πλήρη παραβίαση του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

Ενώ διακηρύσσουν ανοιχτά την επιθυμία τους να «σταματήσουν την ανάπτυξη της ρωσικής βιομηχανίας», να βλάψουν την οικονομία της και να «καταστρέψουν τη Ρωσία» – απηχώντας αμερικανικά διατάγματα για το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και άλλους στον παγκόσμιο Νότο– οι Γερμανοί θα μπορούσαν να μην αναγνωρίσουν πιθανώς μια νέα κατηγορηματική επιταγή.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Τελικά απελευθερώθηκαν από το σύμπλεγμα ενοχής τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από κανέναν άλλον από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γερμανία είναι επιτέλους ελεύθερη να υποστηρίξει και να εξοπλίσει ξανά τους νεοναζί στο ύπαιθρο – τώρα της ποικιλίας του ουκρανικού τάγματος Azov.

Για να καταλάβω πώς αυτές οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ θα «καταστρέψουν τη Ρωσία», ζήτησα τη συνοπτική ανάλυση ενός από τα πιο ικανά οικονομικά μυαλά στον πλανήτη, του Michael Hudson, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, μιας αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου που πρέπει να διαβαστεί. Υπερ-ιμπεριαλισμός: Η οικονομική στρατηγική της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Ο Χάντσον παρατήρησε πώς είναι «απλώς μουδιασμένος από την σχεδόν ατομική κλιμάκωση των ΗΠΑ». Σχετικά με τη δήμευση των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων και την αποκοπή από το SWIFT, το κύριο σημείο είναι πως «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να θέσει η Ρωσία ένα νέο σύστημα, με την Κίνα. Το αποτέλεσμα θα τερματίσει οριστικά τη δολαριοποίηση, καθώς οι χώρες που απειλούνται με «δημοκρατία» ή επιδεικνύουν διπλωματική ανεξαρτησία θα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες των ΗΠΑ».

Αυτό, λέει ο Hudson, μας οδηγεί στο «μεγάλο ερώτημα: εάν η Ευρώπη και το μπλοκ του δολαρίου μπορούν να αγοράσουν ρωσικές πρώτες ύλες - κοβάλτιο, παλλάδιο, κ.λπ., και εάν η Κίνα θα προσχωρήσει με τη Ρωσία σε ένα μποϊκοτάζ ορυκτών».

Ο Hudson είναι ανένδοτος ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, φυσικά, έχει περιουσιακά στοιχεία ξένων τραπεζών για να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος για να υπερασπιστεί το νόμισμά της από τις διακυμάνσεις. Το ρούβλι έχει πέσει. Θα υπάρξουν νέες ισοτιμίες. Ωστόσο, εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει εάν θα πουλήσει το σιτάρι της στη Δυτική Ασία, που το χρειάζεται ή να σταματήσει η πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, τώρα που οι ΗΠΑ μπορούν να το αρπάξουν».

Σχετικά με την πιθανή εισαγωγή ενός νέου συστήματος πληρωμών Ρωσίας-Κίνας που παρακάμπτει το SWIFT και συνδυάζει το ρωσικό SPFS (System for Transfer of Financial Messages) με το κινεζικό CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), ο Hudson δεν έχει καμία αμφιβολία πως «το ρωσο-κινεζικό σύστημα θα εφαρμοστεί. Ο Παγκόσμιος Νότος θα επιδιώξει να ενταχθεί και ταυτόχρονα να διατηρήσει το SWIFT – μεταφέροντας τα αποθέματά του στο νέο σύστημα».

Θα αποδολαριοποιήσω τον εαυτό μου

Έτσι οι ίδιες οι ΗΠΑ, σε μια άλλη τεράστια στρατηγική γκάφα, θα επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση. Όπως είπε στους Global Times ο διευθύνων σύμβουλος της Bocom International Hong Hao, με το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να έχει αποδολαριοποιηθεί, «αυτή θα είναι η αρχή της αποσύνθεσης της ηγεμονίας του δολαρίου».

Είναι ένα ρεφρέν που άκουγε σιωπηλά η αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων οίκων όπως η JPMorgan και η Citigroup.

Ένα άρθρο του Bloomberg συνοψίζει τους συλλογικούς φόβους τους:

«Η εκδίωξη της Ρωσίας από το κρίσιμο παγκόσμιο σύστημα – το οποίο χειρίζεται 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα και χρησιμεύει ως σανίδα σωτηρίας σε μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου – θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, να στείλει τον πληθωρισμό υψηλότερα, να ωθήσει τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα και να θωρακίσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές από τον έλεγχο της Δύσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής λύσης στο SWIFT που θα μπορούσε τελικά να βλάψει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ».

Όσοι έχουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 50 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να έχουν καταλάβει πως η Ρωσία απλά δε θα μπορούσε να αποκλειστεί εντελώς από το SWIFT, αλλά ίσως μόνο μερικές από τις τράπεζές της: τελικά, οι Ευρωπαίοι έμποροι εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια.

Από την σκοπιά της Μόσχας, αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες είναι ήδη συνδεδεμένες με το σύστημα CIPS της Κίνας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με CIPS, η πληρωμή πρέπει να γίνει στο κινεζικό γουάν. Το CIPS είναι ανεξάρτητο από το SWIFT.

Επιπλέον, η Μόσχα έχει ήδη συνδέσει το σύστημα πληρωμών της SPFS όχι μόνο με την Κίνα αλλά και με την Ινδία και τα κράτη μέλη της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU). Το SPFS συνδέεται ήδη με περίπου 400 τράπεζες.

Με περισσότερες ρωσικές εταιρείες να χρησιμοποιούν SPFS και CIPS, ακόμη και πριν από τη συγχώνευσή τους, και άλλους ελιγμούς για να παρακάμψουν το SWIFT, όπως το ανταλλακτικό εμπόριο - που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το υπό κυρώσεις Ιράν - και τις πράκτορες τράπεζες, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπληρώσει τουλάχιστον το 50% των εμπορικών απωλειών.

Το βασικό γεγονός είναι ότι η φυγή από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ είναι πλέον μη αναστρέψιμη σε ολόκληρη την Ευρασία – και αυτό θα προχωρήσει παράλληλα με τη διεθνοποίηση του γιουάν.

Η Ρωσία έχει τα δικά της κόλπα

Εν τω μεταξύ, δε μιλάμε καν για ρωσικά αντίποινα για αυτές τις κυρώσεις. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε ήδη έναν υπαινιγμό: τα πάντα, από την έξοδο από όλες τις συμφωνίες πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ μέχρι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δυτικών εταιρειών στη Ρωσία, είναι στο τραπέζι.

Τι θέλει λοιπόν η «Αυτοκρατορία του Ψέματος»; (Ορολογία Πούτιν, στη συνάντηση της Δευτέρας στη Μόσχα για να συζητηθεί η απάντηση στις κυρώσεις)

Σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί, με τον υπέροχο τίτλο "Η Αμερική νικά τη Γερμανία για τρίτη φορά σε έναν αιώνα: το MIC, το OGAM και το FIRE κατακτούν το ΝΑΤΟ", ο Michael Hudson θέτει μια σειρά από κρίσιμα σημεία, ξεκινώντας από το πώς «το ΝΑΤΟ έγινε ο φορέας χάραξης εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης ως σώμα, ακόμη και σε σημείο κυριαρχίας των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων».

Σκιαγραφεί τις τρεις ολιγαρχίες που ελέγχουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ:

Πρώτον είναι το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο ο Ρέι ΜακΓκόβερν επινόησε μνημονιακά ως MICIMATT (δεξαμενή σκέψης ακαδημαϊκής κοινότητας πληροφοριών του Κογκρέσου από τις στρατιωτικές βιομηχανίες - Military-Industrial-Congressional-Intelligence-Media-Academia-Think-Tank).

Ο Hudson ορίζει την οικονομική τους βάση ως «μονοπωλιακό ενοίκιο, που λαμβάνεται πάνω απ' όλα από τις πωλήσεις όπλων του στο ΝΑΤΟ, στους εξαγωγείς πετρελαίου της Δυτικής Ασίας και σε άλλες χώρες με πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών».

Δεύτερος είναι ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στον οποίο ενώνεται η εξόρυξη (OGAM). Στόχος τους είναι «να μεγιστοποιήσουν την τιμή της ενέργειας και των πρώτων υλών ώστε να μεγιστοποιήσουν το μίσθωμα των φυσικών πόρων. Η μονοπώληση της αγοράς πετρελαίου της περιοχής του δολαρίου και η απομόνωσή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελεί βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, καθώς ο αγωγός Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία απείλησε να συνδέσει τις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης και της Ρωσίας.

Τρίτος είναι ο «συμβιωτικός» τομέας Οικονομικών, Ασφαλίσεων και Ακινήτων (FIRE), τον οποίο ο Hudson ορίζει ως «το αντίστοιχο της παλιάς μεταφεουδαρχικής αριστοκρατίας της Ευρώπης που ζει με ενοίκια γης».

Καθώς περιγράφει αυτούς τους τρεις τομείς rentier που κυριαρχούν πλήρως στον μεταβιομηχανικό χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό στην καρδιά του δυτικού συστήματος, ο Hudson σημειώνει πώς «η Wall Street ήταν πάντα στενά συγχωνευμένη με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου (δηλαδή, τους τραπεζικούς ομίλους Citigroup και Chase Manhattan)».

Ο Χάντσον δείχνει πώς «ο πιο πιεστικός στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ για την αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Εκτός από τη δημιουργία κερδών στο χρηματιστήριο για τις αμερικανικές εταιρείες, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα αφαιρέσουν μεγάλο μέρος του ατμού από τη γερμανική οικονομία».

Προειδοποιεί πώς θα αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων «με επικεφαλής το σιτάρι». (Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 25 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού). Από την σκοπιά του Παγκόσμιου Νότου, αυτό είναι μια καταστροφή: «Αυτό θα συμπιέσει πολλές χώρες της Δυτικής Ασίας και του Παγκόσμιου Νότου με έλλειψη τροφίμων, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο πληρωμών τους και απειλώντας με χρεοκοπίες του εξωτερικού χρέους».

Όσον αφορά το μπλοκάρισμα των εξαγωγών ρωσικών πρώτων υλών, «αυτό απειλεί να προκαλέσει διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού για βασικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου, του παλλαδίου, του νικελίου, του αλουμινίου».

Και αυτό μας οδηγεί, για άλλη μια φορά, στην ουσία του θέματος: «Το μακροπρόθεσμο όνειρο των νέων Ψυχροπολεμιστών των ΗΠΑ είναι να διαλύσουν τη Ρωσία ή τουλάχιστον να αποκαταστήσουν τη διαχειριστική κλεπτοκρατία της που επιδιώκει να εξαργυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις τους στην αγορά δυτικών μετοχών».

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Χάντσον βλέπει ξεκάθαρα πώς «η πιο τεράστια ακούσια συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ήταν να οδηγήσει τη Ρωσία και την Κίνα μαζί, μαζί με το Ιράν, την Κεντρική Ασία και χώρες κατά μήκος της πρωτοβουλίας Belt and Road».

Ας κατάσχουμε λίγη τεχνολογία

Συγκρίνετε τώρα όλα τα παραπάνω με την προοπτική ενός μεγιστάνα των επιχειρήσεων της Κεντρικής Ευρώπης με τεράστια συμφέροντα, ανατολής και δύσης, και που εκτιμά τη διακριτικότητα του.

Σε ανταλλαγή email, ο επιχειρηματίας μεγιστάνας έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για το εθνικό της νόμισμα, το ρούβλι, «το οποίο σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό καταστρέφεται από τη Δύση μέσω κυρώσεων και αγέλες λύκων που εκτίθενται πουλώντας ρούβλια. Πραγματικά δεν υπάρχει σχεδόν κανένα χρηματικό ποσό που να μπορεί να νικήσει τους χειραγωγούς του δολαρίου έναντι του ρουβλίου. Ένα επιτόκιο 20 τοις εκατό θα σκοτώσει τη ρωσική οικονομία χωρίς λόγο».

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει πως το κύριο αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων «θα ήταν η υποστήριξη των εισαγωγών που δε θα έπρεπε να εισαχθούν. Η πτώση του ρουβλίου είναι επομένως ευνοϊκή για τη Ρωσία όσον αφορά την αυτάρκεια. Καθώς οι τιμές εισαγωγής αυξάνονται, αυτά τα αγαθά θα πρέπει να αρχίσουν να παράγονται εγχώρια. Απλώς θα άφηνα το ρούβλι να πέσει για να βρει το δικό του επίπεδο που για λίγο θα είναι χαμηλότερο από αυτό που θα επέτρεπαν οι φυσικές δυνάμεις, καθώς οι ΗΠΑ θα το οδηγήσουν χαμηλότερα μέσω κυρώσεων και χειραγώγησης ανοικτών πωλήσεων σε αυτή τη μορφή οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας».

Αλλά αυτό φαίνεται να λέει μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Αναμφισβήτητα, το θανατηφόρο όπλο στο οπλοστάσιο των απαντήσεων της Ρωσίας έχει εντοπιστεί από τον επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSO), Βασίλι Κολτάσοφ: το κλειδί είναι η κατάσχεση της τεχνολογίας – όπως στη Ρωσία παύει να αναγνωρίζει Δικαιώματα των ΗΠΑ για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «απελευθέρωση αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας», ο Κολτάσοφ ζητά την ψήφιση ενός ρωσικού νόμου για τα «φιλικά και μη φιλικά κράτη». Εάν μια χώρα αποδειχτεί ότι είναι στη λίστα με μη φιλική διάθεση, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αντιγράφουμε τις τεχνολογίες της σε φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανία, μεταποίηση, ηλεκτρονικά, ιατρική. Μπορεί να είναι οτιδήποτε – από απλές λεπτομέρειες μέχρι χημικές συνθέσεις». Αυτό θα απαιτούσε τροποποιήσεις στο ρωσικό σύνταγμα.

Ο Κολτάσοφ υποστηρίζει ότι «ένα από τα θεμέλια της επιτυχίας της αμερικανικής βιομηχανίας ήταν η αντιγραφή ξένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις». Τώρα, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Κίνας με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές διαδικασίες παραγωγής της για την αντιγραφή δυτικών προϊόντων: η απελευθέρωση της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας θα προκαλέσει ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στο πρώτο στάδιο. Θα είναι καταστροφή για αυτούς».

Ως έχει, η στρατηγική ηλιθιότητα της ΕΕ προκαλεί πεποίθηση. Η Κίνα είναι έτοιμη να αρπάξει όλους τους ρωσικούς φυσικούς πόρους – με την Ευρώπη να έχει απομείνει ως θλιβερός όμηρος των ωκεανών και των άγριων κερδοσκόπων. Φαίνεται ότι μια συνολική διαίρεση ΕΕ-Ρωσίας είναι μπροστά – με ελάχιστες συναλλαγές και μηδενική διπλωματία.

Τώρα ακούστε τον ήχο της σαμπάνιας να σκάει σε όλο το MICIMATT.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail