Σε αχαρτογράφητα νερά το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης

Προ ημερών γνωστός παράγοντας της αγοράς ενέργειας με διαχρονικές σχέσεις με τη Ρωσία σχολίαζε σε σχέση με την τρέχουσα κρίση ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις με ασφάλεια. "Μια ημέρα πριν τη ρωσική εισβολή θα στοιχημάτιζα ότι δεν πρόκειται ο Πούτιν να προχωρήσει" ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις από την τρέχουσα κρίση θα είναι πολύ πιο σοβαρές ακόμη και από την κρίση χρέους ή την κρίση της πανδημίας. "Ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί τίποτα" ήταν τα λόγια του. 

Από: capital.gr - Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι ακόμη και μετά τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, όποτε αυτός έρθει, οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας θα έχουν εισέλθει σε μια νέα πολύ πιο δύσκολη φάση. Μια Ευρώπη η οποία το 2021 εισήγαγε περίπου 160 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή αλλιώς περίπου το 40% της συνολικής της κατανάλωσης. 

Από την πλευρά της Ευρώπης, φαίνεται ότι η απόφαση για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Ενδεικτική των δραματικών αλλαγών που κυοφορούνται είναι και η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στον λιγνίτη και τον άνθρακα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ε.Ε. αρμοδιου για την πράσινη συμφωνία Φ. Τίμερμανς, ο οποίος αναφερόμενος στις χώρες που σχεδίαζαν να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και να στραφούν προσωρινά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια στις ΑΠΕ, τόνισε:  

"Αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι κάτι που μπορεί να βρίσκεται εντός των παραμέτρων που έχουμε ορίσει για την κλιματική μας πολιτική. Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας και πρέπει να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε", ανέφερε ο κ. Τίμερμανς σε συνέντευξή του στο BBC. 

Ουσιαστικά το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά της ενέργειας, με τις υψηλές τιμές αλλά και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν, δίνει το έναυσμα στις χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα να επιταχύνουν τη στρατηγική τους για την απεξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές. Με δεδομένη τη μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές της Ρωσίας, η Ευρώπη καλείται να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη εναλλακτική, ακόμη και τον "ενοχοποιημένο" τα τελευταία χρόνια άνθρακα και λιγνίτη. 

Την ίδια στιγμή για να μπορέσει η Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, κυρίαρχο ρόλο θα παίξει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, ενώ μεσοπρόθεσμα η Ευρώπη στοχεύει στην ταχύτερη απανθρακοποίηση και την αμεσότερη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα περιορίσουν δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου. 

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο έγγραφο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, γινόταν αναλυτική αναφορά στον ρόλο του LNG και στις δυνατότητες που προσφέρει για περιορισμό της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές.  Συγκεκριμένα στο έγγραφο που διέρρευσε περιλαμβανόταν ειδικό κεφάλαιο για την αγορά του φυσικού αερίου, και στον στόχο της περαιτέρω διαφοροποίησης των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και της καλύτερης αξιοποίησης των αποθηκευτικών χώρων του LNG. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι αύριο αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα ενεργειακά, οι οποίες και θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από τους σχεδιασμούς της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης: αφενός για την ασφάλεια εφοδιασμού και αφετέρου για τις υψηλές τιμές της ενέργειας που απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail