Η Νότια Κορέα θα επωφεληθεί από το εμπόριο με τη Ρωσία στη μεταπολεμική περίοδο

Big_Heart / pixabay
Ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Yeo Han-koo εξασφάλισε εξαίρεση από τις εξαγωγικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, κάτι που θα μεταφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα στην Ανατολική Ασία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να θυσιάσει την πρόσβαση στην Ευρασία για να εξυπηρετήσει μια ατλαντική ατζέντα. Το Υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε στον ιστότοπό του πως οι εταιρείες της Νότιας Κορέας δε θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για άδειες εξαγωγής τεχνολογικών προϊόντων στη Ρωσία. Ωστόσο, οι περιορισμοί των εξαγωγών της Νότιας Κορέας θα είναι σύμφωνοι με τις κυρώσεις των δυτικών κρατών.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η αμερικανική πλευρά σημείωσε ότι οι εξαγωγικοί περιορισμοί της Δημοκρατίας της Κορέας έναντι της Ρωσίας αντιστοιχούν σε μέτρα της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησε να προσθέσει τη Νότια Κορέα στον κατάλογο των χωρών με εξαίρεση τον κανόνα του ξένου άμεσου προϊόντος», ανέφερε το υπουργείο. «Η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελέγχου των εξαγωγών σύμφωνα με τα παρόμοια μέτρα της διεθνούς κοινότητας και των ΗΠΑ».

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε έναν κανόνα ξένου άμεσου προϊόντος (FDPR) σχετικά με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, εταιρείες από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία στην κατασκευή θα χρειαστούν άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία. Τουλάχιστον 32 χώρες έχουν λάβει τέτοια εξαίρεση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι νοτιοκορεάτες κατασκευαστές έχουν αγωνιστεί για τα συμφέροντά τους, ώστε να μη χάσουν την πρόσβαση στη ρωσική αγορά, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη περιορίσει από το να κάνει. Αυτό που είναι προφανές είναι πως η θέση της Σεούλ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σαφής. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των ασιατικών χωρών πιθανότατα θα υποστηρίξει αυτή τη θέση καθώς βλέπουν τα γεγονότα στην Ουκρανία ως μακρινά και κάτι στο οποίο είναι καλύτερο να μην εμπλακούν, ειδικά στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας που μαίνεται στην περιοχή τους.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Η τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία στη Νότια Κορέα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση στη χώρα. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαρτίου και ο σημερινός πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δε θα είναι υποψήφιος καθώς κάθε άτομο μπορεί να εκλεγεί αρχηγός του κράτους της Νότιας Κορέας μόνο μία φορά.

Είναι ενδιαφέρον πως, παρά τις εκλογές στη Νότια Κορέα μόλις λίγες μέρες μακριά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλές διαφορετικές προτάσεις πολιτικής, καθώς κάθε υποψήφιος πρόεδρος έχει το δικό του όραμα, δε φαίνεται να υπάρχει αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η Ουκρανική Κρίση βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με τη σειρά προτεραιοτήτων της Σεούλ που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, πιστεύει ο καθηγητής Lee Sang-chung του Πανεπιστημίου Kunming ότι οι εταιρείες της Νότιας Κορέας θα συνεχίσουν να αναζητούν ευκαιρίες εξωτερικού εμπορίου, όπως έκαναν ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Οι εταιρείες μας θα είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις συναλλαγές εάν υπάρχουν αγοραστές πρόθυμοι να αγοράσουν τα προϊόντα τους», είπε.

Το σχόλιό του ήρθε καθώς άρχισαν να φιλτράρονται οι ειδήσεις ότι η Νότια Κορέα είχε αποκτήσει κάποιου είδους ασυλία από τις εξαγωγικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία - με αντάλλαγμα την επιβολή μέτρων ελέγχου των εξαγωγών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, το να μην εξαναγκαστεί κανείς σε κυρώσεις δε συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Νότια Κορέα, καθώς η παγκόσμια αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά δε θα παραμείνει για πάντα σε κενό, ειδικά καθώς αρχίζουμε να βγαίνουμε από την πανδημία COVID-19 και επειδή η κρίση στην Ουκρανία δεν θα συνεχιστεί για πάντα, ειδικά εάν η Ρωσία παραμείνει ειλικρινής στον ισχυρισμό της πως η στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία έχει μόνο στόχο στον αποναζισμό και αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.

Η Σεούλ δεν έχει ακόμη διαμορφώσει θέση για τις κυρώσεις, πιθανότατα λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Εξαιτίας αυτού, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα που θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο με τη Ρωσία.

«Οι μεγάλες εταιρείες θα προσπαθήσουν να λάβουν κάποια προπαρασκευαστικά μέτρα, αλλά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από όσο γνωρίζω, έχουν σταματήσει και βρίσκονται σε κατάσταση έντασης για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», εξήγησε ο καθηγητής Lee Sang-chung.

Η Νότια Κορέα μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει μόνο απαγόρευση εξαγωγής στρατηγικών υλικών. Ωστόσο, θα ανακοινωθούν σύντομα πρόσθετοι έλεγχοι εξαγωγών. Η Σεούλ έχει επιβάλει κυρώσεις κατά ορισμένων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Sberbank, VEB, Promsvyazbank, VTB, Otkritie, Sovcombank και Novikombank και των θυγατρικών τους, αλλά θα εξακολουθεί να της επιτρέπεται να πραγματοποιεί συναλλαγές που σχετίζονται με την προμήθεια γεωργικών, ενεργειακών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Ωστόσο, μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο μακρύς δρόμος προς την ομαλότητα συνεχιστεί ξανά, χώρες όπως η Νότια Κορέα και άλλα ασιατικά κράτη θα ωφεληθούν, καθώς η Μόσχα σίγουρα θα εμπιστευτεί περισσότερο τους ανατολικούς εταίρους που προτίμησαν να μην εμπλακούν στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail