Η κίνηση της ΕΕ για μπλοκάρισμα μέσων ενημέρωσης ως σημάδι αδυναμίας, απόγνωσης κι υποκρισίας

REUΤΕRS/Dadο Ruvic
Η απαγόρευση του RT και του Sputnik από την ΕΕ είναι απλώς λανθασμένη και η σκέψη πίσω από αυτήν είναι δρακόντεια. Τι περισσότερη απόδειξη χρειάζεστε για να δείτε ότι η ΕΕ είναι μια αντιδημοκρατική ελίτ που μισεί τη λογοδοσία. Ακόμα και στην Ουκρανία.

strategic-culture.org - Martin Jay / Παρουσίαση Freepen.gr

Παίζουν ρόλο τα ΜΜΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία; Και αν ναι, βοηθώντας τη μία πλευρά ή ακόμη και ενημερώνοντας ένα ευρύτερο διεθνές κοινό για τους σημαντικούς παράγοντες; Ή μήπως τροφοδοτούν το μίσος, παραπληροφορούν τις ελίτ και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και ωθούν τη Ρωσία και την Ουκρανία πιο μακριά από κάθε πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός και συνομιλιών;

Με εξέπληξε πρόσφατα η σχεδόν κωμική δήλωση του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell που είπε ότι το RT και το Sputnik πρόκειται να απαγορευθούν από το μπλοκ της ΕΕ. Οι λόγοι του, που στην πραγματικότητα μετέδωσε το RT προς τιμήν του, ήταν επειδή «είναι πρωταθλητές της χειραγώγησης πληροφοριών».

Η ειρωνεία εδώ είναι συγκλονιστική, δεδομένου πως ο ίδιος ο Borrell είναι πραγματικά πρωταθλητής της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και ξέρει τι λέει όταν χρησιμοποιεί φράσεις όπως αυτή ή μάλιστα «πλήρης πόλεμος προπαγάνδας». Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε δημοσιογράφος που έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες, διαπιστευμένος στην ΕΕ, θα σας πει ότι οι προσπάθειες δημοσίων σχέσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ –ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– ισοδυναμούν με μια κολοσσιαία χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης που καταλήγει σε ψευδείς ειδήσεις που διοχετεύονται σε μάζες σε όλο το μπλοκ κάθε μέρα, φέρνοντας σε επαφή τη σημασία και το καθεστώς της ΕΕ ως δημοσιογράφοι, ουσιαστικά αναπαράγουν πληροφορίες που τους τροφοδοτούνται με κουτάλι και ποτέ δεν αμφισβητούν την εγκυρότητά τους.

Η δήλωση του Borrell είναι ένας θρίαμβος και ειρωνείας και θράσους. Το νεύρο αυτού του σοσιαλιστή πολιτικού που ίσα που διαθέτει ένα ξεκάθαρο παρελθόν του στη χώρα του, είναι αρκετά εκπληκτικό δεδομένου ότι η ίδια η ΕΕ ξοδεύει δισεκατομμύρια για την επιδότηση του κόστους παραγωγής των τηλεοπτικών δημοσιογράφων και των ομάδων τους στις Βρυξέλλες για να αναφέρουν τις λεπτομέρειες της ημέρας. Ημερήσιες δραστηριότητες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ που αναγκάζουν τους δημοσιογράφους να μην «δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει» όταν πρόκειται για το ρεπορτάζ τους.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ευρωβουλευτές από ακροδεξιά ή λαϊκιστικά κόμματα να διογκώνουν τις τάξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ίδιο θεσμικό όργανο ψήφισε να βρει περισσότερα χρήματα για να αντλήσει στα σκληρά ευρωφιλικά πρακτορεία ειδήσεων που είναι πρόθυμα να κάνουν το παραπάνω μίλι στο αντιγραφή/επικόλληση της ζωοτροφής της ΕΕ που τροφοδοτείται καθημερινά στους δημοσιογράφους. Υπήρχε στην πραγματικότητα μια έκθεση το 2016, η οποία ψηφίστηκε και υποστηρίχθηκε, η οποία έγινε το πλαίσιο για τη δημιουργία μιας μυστικής μονάδας αντι-ρωσικών μέσων ενημέρωσης, αποτελούμενη από τρελούς ευρωβουλευτές που γαβγίζουν, με εμμονή με τη Ρωσία. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα όμως διατέθηκαν σε αυτό, ή ακόμα και τι κάνει συγκεκριμένα, αν και η άποψη του συγγραφέα είναι πως χρηματοδοτεί διαδικτυακά τρολ για να «ενημερώσει» το αφελές κοινό μέσω των ενοτήτων σχολίων των διαδικτυακών άρθρων και των ίδιων των μέσων υποστήριξης.

Ίσως πιο ανησυχητικό το γεγονός πως αυτή η εμμονή με το RT είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις μέσω «εκθέσεων δικής τους πρωτοβουλίας» για να χρηματοδοτήσουν πραγματικά φιλικά προς την ΕΕ μέσα ενημέρωσης με μετρητά. Το κοινοβούλιο δεν το έχει υποστηρίξει επίσημα, αλλά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η έκθεση του 2016 ήταν ένα μήνυμα για να χυθούν περισσότερα παράνομα χρήματα στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς με εγκαταστάσεις παραγωγής και κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί εάν ο ρωσικός «φύλακας» που δημιούργησαν οι ευρωβουλευτές το κάνει ήδη αυτό. Η ΕΕ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των δημοκρατικών αξιών, είναι τόσο διεφθαρμένη και καθυστερημένη που δεν θα αποκαλύψει καμία από τις λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα.

Τι λέει όμως η κίνηση της ΕΕ τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τη στάση της ΕΕ ως προς τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών της (αν υπάρχει); Θα υποστήριζα ότι η Δύση γενικά φοβάται τόσο πολύ μήπως χάσουν οι ελίτ της την εξουσία τους που πιστεύουν πως η εξάλειψη οποιασδήποτε κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης που δεν ανταποκρίνεται στην αφήγησή τους είναι η μόνη λύση που μπορούν να εφαρμόσουν. Η δήλωση του Borrell έδειξε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση, εάν χρειάζεται να σκύψει τόσο χαμηλά και να προσπαθήσει να καταστρέψει την κάλυψη και την προοπτική του RT για την Ουκρανία. Ο Μπορέλ θέλει η ΕΕ να ελέγχει τα μυαλά, ακριβώς με τον τρόπο που κατηγορεί τον Πούτιν και ότι είναι η «Αστυνομία Σκέψης» στην Ουκρανία, μέσω χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, και είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει να το πετύχει.

Το έχουμε δει να συμβαίνει ήδη στη Συρία. Τόσο οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της Ανατολής όσο και της Δύσης βρήκαν μεγάλη παρηγοριά σε ένα πολωμένο σύστημα κάλυψης των μέσων ενημέρωσης που δεν ενθάρρυνε τους δημοσιογράφους να «περάσουν τη γραμμή» προς την άλλη πλευρά για να εξισορροπήσουν το ρεπορτάζ τους. Το αποτέλεσμα είναι πως οι αναφορές και των δύο πλευρών είναι αλλοιωμένες στην καλύτερη περίπτωση και θορυβωδώς προκατειλημμένες στη χειρότερη. Αλλά τουλάχιστον οι αναγνώστες θα μπορούσαν να κοιτάξουν την κάλυψη και των δύο πλευρών και να προσπαθήσουν να γεμίσουν τα κενά οι ίδιοι – σχεδόν ένας ιδανικός τρόπος αναφοράς ή ανάγνωσης περίπλοκων συγκρούσεων, αλλά καλύτερα από το τίποτα.

Η απόφαση για την απαγόρευση του RT και του Sputnik είναι το μοντέλο του «τίποτα» που θέλει ο Μπορέλ. Στόχος του είναι να ξεκαθαρίσει οποιεσδήποτε άλλες απόψεις για ευρωπαίους πολίτες που αναζητούν γεγονότα και θέλουν να εξετάσουν την εκδοχή των γεγονότων από την άλλη πλευρά. Το να υποστηρίζεις ότι η οπτική γωνία του RT διαστρεβλώνεται επειδή αντιπροσωπεύει το Κρεμλίνο είναι ανόητο, αφελές και υποκριτικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρετια σε πολέμους με ένθερμη προκατάληψη των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, όπως το BBC έχει μια βρετανική γωνία ή το F24 μια γαλλική, ή ακόμα και οι Γερμανοί στη DW. Λοιπόν, γιατί είναι προκατειλημμένοι οι Ρώσοι;

Η Δύση, με την απαγόρευσή τους, δείχνει σε όλους μας πόσο φοβισμένοι και αναποτελεσματικοί είναι τέτοιοι θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν να υποβιβάζονται σε αυτούς που υποτίθεται ότι κοροϊδεύουν και περιφρονούν, δεν τους κάνει να δείχνουν το ίδιο; Το να λάβει η ΕΕ αυτήν τη θέση απλώς δηλώνει το προφανές. Θέλει να χειραγωγήσει τις ειδήσεις για τη δική της πολιτική ατζέντα και έμαθε στις Βρυξέλλες ότι αν εξαφανίσεις κάθε καταγωγή, μπορείτε να χειραγωγήσετε μια φάλαγγα δημοσιογράφων για να αναφέρετε τις απόψεις, τις ιδέες και τις φανατικές σας απόψεις και βασικά να φτιάξετε τις ειδήσεις χονδρικής. Από το 2005, όταν ήταν ο Γερμανός ερευνητής δημοσιογράφος Hans-Martin Tillack συνελήφθη –ναι, συνελήφθη– από τη βελγική αστυνομία με αμφίβολες κατηγορίες, απλώς και μόνο επειδή απέρριψε το μοντέλο που ακολουθούν σχεδόν όλοι σχετικά με το ρεπορτάζ για την ΕΕ, ούτε ένας δημοσιογράφος δεν έχει αναφερθεί επιμελώς για την ΕΕ και τη διαφθορά της έκτοτε.

Το μοντέλο «παραπληροφόρησης» που περιγράφει ο Μπορέλ όταν μιλά για τη Ρωσία, είναι ακριβώς, κατά γράμμα , ο τρόπος λειτουργίας που έχουν οι ίδιες οι Βρυξέλλες.

Η ΕΕ είναι, με λίγα λόγια, πρωταθλητής των ψεύτικων ειδήσεων και η αντίδρασή της με αυτόν τον τρόπο προς το RT είναι μια αντίδραση από μια ομάδα ηττημένης, διακατεχόμενης από ανασφάλεια, ζήλια και μιζέρια, που μισεί την ευθύνη όσο μισεί την αλήθεια. Τόσο τυπική η Ε.Ε. Παρακολουθήστε με έντονο βλέμμα τις οργανωμένες από την ΕΕ ανατρεπτικές πληροφορίες απευθείας από τις Βρυξέλλες, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα ξεκινήσουν σύντομα. Αλλά μην περιμένετε από αεροπορικές δηλώσεις δημοσιογράφων πως το ταξίδι τους χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, πιθανώς από τη μυστική ρωσική μονάδα «φύλακα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail