Ουκρανία: η ΕΕ καταλήγει σε συμφωνία για τέταρτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία του Συμβουλίου για την έγκριση τέταρτης δέσμης περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στη βάναυση επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Οι κυρώσεις αυτές θα συμβάλουν περαιτέρω στην αύξηση της οικονομικής πίεσης που ασκείται στο Κρεμλίνο και θα πλήξουν την ικανότητά του να χρηματοδοτεί την εισβολή του στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις είναι αποτέλεσμα συντονισμού με διεθνείς εταίρους, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι τα ακόλουθα:

  • Πλήρης απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής με ορισμένες ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς —το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου.
  • Απαγόρευση της εισαγωγής από την ΕΕ των προϊόντων χάλυβα που υπόκεινται επί του παρόντος σε μέτρα διασφάλισης της ΕΕ, η οποία αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων από εξαγωγές ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ για τη Ρωσία. Ως αντιστάθμισμα, θα κατανεμηθούν αυξημένες ποσοστώσεις εισαγωγής σε άλλες τρίτες χώρες.
  • Εκτεταμένη απαγόρευση νέων επενδύσεων σε ολόκληρο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, με περιορισμένες εξαιρέσεις για τη μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια και τη μεταφορά ορισμένων ενεργειακών προϊόντων πίσω στην ΕΕ.
  • Απαγόρευση εξαγωγών από την ΕΕ για είδη πολυτελείας (π.χ. αυτοκίνητα πολυτελείας, κοσμήματα κ.λπ.), ως άμεσο πλήγμα κατά των ρωσικών ελίτ.
  • Επιπλέον, έχει επεκταθεί περαιτέρω ο κατάλογος των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ολιγάρχες και επιχειρηματικές ελίτ που συνδέονται με το Κρεμλίνο, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατιωτικούς και αμυντικούς τομείς, οι οποίες στηρίζουν υλικοτεχνικά και υλικά την εισβολή. Υπάρχουν επίσης νέες καταχωρίσεις παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραπληροφόρησης.
  • Απαγόρευση της αξιολόγησης της Ρωσίας και ρωσικών εταιρειών από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΕ, καθώς και της παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης σε Ρώσους πελάτες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη λιγότερη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

Μη χορήγηση του καθεστώτος του μάλλον ευνοούμενου κράτους στη Ρωσία

Η ΕΕ, μαζί με άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συμφώνησαν σήμερα να αρνηθούν τη μεταχείριση του μάλλον ευνοούμενου κράτους στις αγορές της ΕΕ για ρωσικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, από τα μέλη της G7. Με τον τρόπο αυτό θα ανασταλούν τα σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Τα μέτρα αυτά κατά της Ρωσίας προστατεύουν τα βασικά συμφέροντα ασφάλειας της ΕΕ και των εταίρων της, λαμβανομένης υπόψη της απρόκλητης, προμελετημένης και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με τη βοήθεια της Λευκορωσίας. Είναι πλήρως δικαιολογημένα βάσει του δικαίου του ΠΟΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η σημερινή συμφωνία βασίζεται στις ευρείες και άνευ προηγουμένου δέσμες μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ ως απάντηση στις επιθέσεις της Ρωσίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και στις κλιμακούμενες φρικαλεότητές της κατά αμάχων και πόλεων στην Ουκρανία. Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της επιβολής των κυρώσεων της ΕΕ σε όλη την Ένωση. Σύσσωμη η EE στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων με πρόσθετη πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail