Ο πίνακας που ξεσκεπάζει τη ρητορική φούσκα των κυρώσεων στη Ρωσία

Ο πίνακας είναι με στοιχεία του ΔΝΤ και δείχνει την οικονομική παρακμή της Δύσης με κριτήριο το ποσοστό που της αναλογεί στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά Αγοραστική Δύναμη (GDP PPP) έναντι του λοιπού κόσμου. Από το 63% το 1980 αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 39% μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, πτώση της τάξεως του 40%. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα την δραματική απομείωση του δυτικού μεριδίου στον παγκόσμιο πλούτο (άρα και την πτώση της δυτικής πολιτικής ισχύος) αρκεί να αναλογιστεί ότι στο πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν το 50% του παγκοσμίου. 

Κώστας Κουτσουρέλης fb

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το όπλο των οικονομικών κυρώσεων είναι άσφαιρο, πρόκειται για ρητορική φούσκα. Η Ρωσσία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ουσιώδες πρόβλημα, ήδη η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα αποκαταστήσει το 98% (!) του εμπορίου της έως το τέλος αυτής της χρονιάς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εφετινής ύφεσης θα καλυφθεί το 2023 και το 2024. Εδώ το Ιράν και η Βενεζουέλα επεβίωσαν των δυτικών κυρώσεων, θα κλονιστεί ο Πούτιν; 

Το πιο νόστιμο; Καθώς το εμπάργκο των Δυτικών έχει τινάξει τις τιμές στα ύψη, οι Ρώσσοι ενδέχεται με λιγότερες εξαγωγές να κερδίσουν περισσότερα χρήματα τους μήνες που έρχονται! Καθώς δε πάμπολλες χώρες εξαρτώνται από τις ρωσσικές εισαγωγές (η Βραζιλία λ.χ. από τα λιπάσματα, η Αίγυπτος από τα σιτηρά), η πολιτική επιρροή της Μόσχας λογικά θα ενισχυθεί προσεχώς, ιδίως μάλιστα αν έχουμε σιτοδεία στην Αφρική και αλλού.

Μετά από πολλές δεκαετίας παραγωγικής αποψίλωσης, στη Δύση είχε απομείνει ένας τομέας απόλυτης υπεροχής: το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η βάση του: το δολλάριο. Με τις ανόητες κυρώσεις της κατά του Πούτιν, προϊόν της αδυναμίας της να τον αποτρέψει στρατιωτικά, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο της αυτοαποκαθήλωσής της και εκεί. Ιδίως η δέσμευση (η κλοπή στην ουσία) των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσσικής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει σεισμικές συνέπειες.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail