Η ενεργειακή «απειλή» της Ρωσίας είναι στην πραγματικότητα μια μορφή στρατηγικής αυτοάμυνας

Πολλοί δυτικοί ειδήμονες χοροπηδούν από τη χαρά τους μετά τα σχόλια του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην υπουργού Ενέργειας Alexander Novak τη Δευτέρα ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τις εξαγωγές του Nord Stream I προς την ΕΕ ως απάντηση στην απαγόρευση του Nord Stream II από το μπλοκ. Θεωρούν αυτό ως την πολυαναμενόμενη «στιγμή» τους, με την οποία πιστεύουν πως η Ρωσία έδειξε επιτέλους ότι όντως «εργαλειοποιεί» την ενέργεια, παρά τα χρόνια που αρνούνταν οποιαδήποτε τέτοια στρατηγική. Χαμένος ανάμεσα σε αυτούς τους στρεβλωμένους «γιορτασμούς» είναι το γεγονός ότι ο Νόβακ ακολούθησε αμέσως το σχόλιό του επιβεβαιώνοντας πως η Ρωσία δεν το έχει κάνει ακόμη και ότι «κανείς δε θα ωφεληθεί» αν συμβεί. Προειδοποίησε επίσης πως το μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου που ενθαρρύνει η ΕΕ από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει καταστροφικά τις παγκόσμιες τιμές στα 300 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα μπορούσε αναμενόμενα να επιδεινώσει εν ριπή οφθαλμού το πολυδιαφημισμένο βιοτικό επίπεδο της ΕΕ.

Του Andrew Korybkο - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Νόβακ δεν «απειλούσε» την ΕΕ,  παρά τα δυτικά συστημικά ΜΜΕ (MSM) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «αναλυτές» που ισχυρίστηκαν ότι τα σχόλιά του είναι «θετική απόδειξη» για την υποτιθέμενη «εργαλειοποίηση» της ενέργειας από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, οι παρατηρήσεις του είναι μια μορφή στρατηγικής αυτοάμυνας υπενθυμίζοντας στην ΕΕ το περίπλοκο σύστημα οικονομικής αλληλεξάρτησης που ενώνει αυτούς τους δύο γίγαντες. Ακριβώς όπως η Ρωσία θα έχανε τεράστια ποσά από τα τόσο αναγκαία έσοδα μέσω ενός τέτοιου μοιραίου βήματος (είτε κλείσει μόνη της τη βρύση είτε η ΕΕ αποφασίσει να μποϊκοτάρει πρώτα τον εταίρο της) και θα κινδύνευε να καταστρέψει τη φήμη της ως αξιόπιστου προμηθευτή, το ίδιο θα συμβεί με την ΕΕ καθώς αντιμετωπίζει μαζικά αρνητικές συνέπειες, όπως αυτές που σχετίζονται με την πυροδότηση μιας δυνητικά άνευ προηγουμένου επιδείνωσης της συνεχιζόμενης οικονομικής της κρίσης. Ο μόνος που θα κερδίσει εκτός από κάποιους προμηθευτές της ΝΔ Ασίας είναι ο Αγγλοαμερικανικός Άξονας (ΑΑΑ).  

Αυτό το νεοαποικιακό ηγεμονικό δίπολο όχι μόνο εργάζεται ενεργά για να διαιρέσει και να κυβερνήσει την Ευρασία, ιδιαίτερα την ΕΕ και τη Ρωσία, αλλά ελπίζει να εκμεταλλευτεί τους ηπειρωτικούς «εταίρους» του στην επόμενη φάση της οικονομικής τους κρίσης σε περίπτωση που είτε αυτοί είτε η Ρωσία ξεκινήσουν μια σημαντική ενεργειακή διακοπή. Το μπλοκ πιθανότατα θα βυθιστεί στη φτώχεια, μετά την οποία η ΑΑΑ θα μπορεί να χορηγήσει δάνεια υψηλού επιτοκίου ή/και δεσμευμένα με όρους φτηνών ανταγωνιστικών εξαγορών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως αυτό θα ενίσχυε την ασφυξία τους στην ΕΕ και θα εξαλείψει κάθε ίχνος στρατηγικής αυτονομίας που ορισμένες από τις χώρες της όπως η Γαλλία μπορεί να έχει ακόμα. επίσης θα προωθούσε τη μεγάλη στρατηγική τάση του κόσμου να χωρίζεται όλο και περισσότερο σε «σφαίρες επιρροής» μεταξύ των τριών κορυφαίων Μεγάλων Δυνάμεων του κόσμου –ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία– παρόλο που καμία από αυτές δεν συμφωνεί με αυτόν τον όρο όταν χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους εταίρους τους.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή)

Για να είμαστε σαφείς, αυτή η φράση χρησιμοποιείται για λόγους απλότητας ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση του ευρύτερου κοινού αυτών των πολύ περίπλοκων γεωστρατηγικών διαδικασιών και δεν υπονοεί ότι οι εταίροι της Κίνας και της Ρωσίας έχουν τις άνισες σχέσεις μαζί τους που καθορίζουν τους δεσμούς μεταξύ του ΑΑΑ και άλλων. Έχοντας διευκρινίσει ότι, ο ΑΑΑ επιβεβαιώνεται στη Βόρεια Αμερική, σε μεγάλες περιοχές της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, και τώρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, συγκεντρώνει ως επί το πλείστον την επιρροή της στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αν και έχει επίσης μερικούς προνομιούχους εταίρους αλλού όπως το Ιράν και η Συρία στη Δυτική Ασία, η Αιθιοπία στην Αφρική, η Ινδία στη Νότια Ασία και το Βιετνάμ στη Νοτιοανατολική Ασία. Όσο για την Κίνα, είναι η πιο σημαντική χώρα στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου Νότου λόγω της Πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI).

Αυτό δε σημαίνει να αρνηθούμε την ύπαρξη πολύ στρατηγικά αυτόνομων χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Τουρκία, μεταξύ μερικών άλλων, αλλά απλώς επισημαίνουμε ότι σχεδόν όλα τα κράτη με εξαίρεση αυτά και μερικά άλλα μπορούν να περιγραφούν ως πιο κοντά σε μία από αυτές τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις. Η ΕΕ θεωρείτο μέχρι τώρα ως μια πολλά υποσχόμενη Μεγάλη Δύναμη από μόνη της, αλλά παρέδωσε οικειοθελώς την στρατηγική της αυτονομία στον ΑΑΑ μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Αυτή η εξέλιξη αντιπροσωπεύει μια από τις πιο δραματικές συλλήψεις οποιασδήποτε περιοχής του κόσμου στην ιστορία στο συντομότερο χρονικό διάστημα, χωρίς οι απαγωγείς να πυροβολήσουν ούτε μια βολή. Ήταν το απόλυτο αποτέλεσμα του μακροχρόνιου Υβριδικού Πολέμου του AAA για την ΕΕ και του συστήματος "διαίρει και βασίλευε" έναντι της Ρωσίας.

Επιστρέφοντας στο κύριο θέμα αυτής της ανάλυσης, τη δυνητική χρήση περιορισμών των εξαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία στην ΕΕ ως νόμιμη μορφή στρατηγικής αυτοάμυνας, η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα να ανταποκριθεί στις μονομερείς ενέργειες του μπλοκ που ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ και τις παράνομες κυρώσεις εναντίον της. Κάτι τέτοιο δε θα ισοδυναμούσε με τη λεγόμενη «εργαλειοποίηση» της ενέργειας, αλλά τη δικαιολογημένη υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας ως μια μορφή οιονεί συμμετρικής πίεσης που σκοπό έχει να αναγκάσει την ΕΕ να επανεξετάσει τη σοφία των αμοιβαία αντιπαραγωγικών οικονομικών περιορισμών της που απλώς προχωρούν τα συμφέροντα του ΑΑΑ. Όσοι στρεψοδικούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο σχεδόν πάντα παραλείπουν τις υπόλοιπες παρατηρήσεις του Νόβακ που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο και ως εκ τούτου είναι ενεργά συνένοχοι στον συνεχιζόμενο πληροφοριακό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail