Άρχισε τις πουτινιές ο κοντός - Κλείνει αγωγό πετρελαίου και τινάζει την μπάνκα στον αέρα

Από χθες αργά το βράδυ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου υπάρχει μια αναταραχή. Ο Πούτιν έκλεισε αγωγό πετρελαίου και όλοι ψάχνονται να δουν τι έγινε. Και το κύμα ανασφάλειας αμέσως επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω... 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες η Ρωσία έκλεισε τον μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου από τον οποίο διέρχονται ανά έτος πάνω από 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου που μεταφέρει τα πετρέλαια από τα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Κασπίας στη Μαύρη Θάλασσα. 

Πιο συγκεκριμένα, αργά χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε από τη Ρωσία ότι κλείνει για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα ο αγωγός CPC που συνδέει τα κοιτάσματα Ρωσίας - Καζακστάν στην Κασπία με το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στον Εύξεινο Πόντο. 

Η Κοινοπραξία Caspian Pipeline, ή CPC όπως είναι γνωστό ανακοίνωσε ότι λόγω "έντονων καιρικών φαινομένων" της 22ας Μαρτίου 2022 τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο από τις τρεις εξέδρες φόρτωσης που βρίσκονται ανοιχτά του Λιμένα Νοβοροσίσκ με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο ανεφοδιασμός των δεξαμενοπλοίων. Επίσης σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ενώ θεωρητικά η αποκατάσταση αυτών των ζημιών θα ήταν θέμα ημερών λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι αδύνατη η προμήθεια ανταλλακτικών συνεπώς τίθεται εκτός λειτουργίας ο CPC για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. 

Ο CPC μεταφέρει πετρέλαιο από ένα από τα λεγόμενα γιγαντιαία κοιτάσματα του κόσμου, το TENGIZ στο Καζακστάν προς τον Εύξεινο Πόντο. Ήδη το Καζακστάν, το οποίο πλήττεται άμεσα έχει ζητήσει τη διερεύνηση των όσων επικαλούνται οι Ρώσοι, ενώ οι οι μεγαλομέτοχοι της κοινοπραξίας Αμερικανικές Exxon και Chevron ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον επικαλούμενη ζημιά γιατί η Ρωσία δεν τους δίνει πρόσβαση στην περιοχή του Νοβοροσίσκ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αυτήn τηn στιγμή είναι διαθέσιμες έχει διακοπεί η ροή για περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Καζακστάν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ρωσία για ανακατεύθυνση της ροής μέσω της λεγόμενης βόρειας διαδρομής, δλδ τον αγωγό Atyrau-Samara, που όμως θα είναι καταστροφικό για την ποιότητα του πετρελαίου του Καζακστάν που θεωρείται από το κορυφαία σε καθαρότητα γιατί ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει χαμηλής ποιότητας (ultras) αργό με αποτέλεσμα η μίξη τους να μειώσει τα προσδοκώμενα οφέλη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail