Nordic Monitor: Η Τουρκία σηκώνει τους τόνους για τα νησία του ανατολικού Αιγαίου γιατί ετοιμάζει εισβολή!

Ένας καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.

Nordic Monitor - Abdullah Bozkurt/Stockholm / Παρουσίαση Freepen.gr

Μερικά από τα οδικά σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για να υποστηρίξει μια τέτοια εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει, έχουν παρατηρηθεί σε πρόσφατες ανακοινώσεις και παρατηρήσεις τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και σε στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη.

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν τα εξοπλίσει. Αλλά η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό στη δεκαετία του '60. …. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στις 10 Φεβρουαρίου 2022.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει κάποιες κινήσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να δικαιολογήσει μια πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Feridun Sinirlioğlu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος απεσταλμένος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα ανατολικά νησιά Αιγαίου.

Σε μια επακόλουθη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Sinirlioğlu παρείχε μια πιο λεπτομερή ανάλυση, με μια νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.

«Με την στρατιωτικοποίηση των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να διεκδικήσει την αντίθεση στην Τουρκία των συνθηκών που αναφέρονται παραπάνω και των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές», έγραψε.

Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατικοποίησής τους. Με επιστολή της προς το ΣΑΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, Μαρία Θεοφίλη, η Ελληνίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις.

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατιωτικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες, αυθαίρετες. και με κακή πίστη», ανέφερε.

Το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κρατήθηκε σκόπιμα στην εγχώρια ατζέντα της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, με αξιωματούχους, παρτιζάνους και προπαγανδιστές να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών και να απειλούν να εισβάλουν σε αυτά.

"Τι ήταν αυτό; Βλέπουν [οι Έλληνες] απειλή από την Τουρκία και γι' αυτό την παραβίασαν [την διάταξη αποστρατικοποίησης]. Υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη [εξοπλισμός των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Οχι! Ας υποθέσουμε πως υπάρχει απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτήν την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που θα βάλεις στα νησιά», είπε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε ένα άρθρο τον Ιανουάριο που δείχνει πώς οι φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας θα μπορούσαν να κολυμπήσουν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του ελληνικού νησιού Καστελλόριζο (Meis στα τουρκικά) σε βίντεο που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας στο Twitter. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε επίσης δηλώσει ότι οι δόκιμοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο, εξηγώντας ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν εντείνει την κάλυψή τους για τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες με αποσπάσματα από ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους και ιστορίες χωρίς υπογραμμίσεις. Αυτό υποδηλώνει πως οι ιστορίες τροφοδοτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης απευθείας από το γραφείο επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, που διευθύνεται από τον στενό του βοηθό Fahrettin Altun.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας άλλαξε ταχύτητα με τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 με προεδρικό διάταγμα. Η Αγία Σοφία άνοιξε ως τζαμί στις 24 Ιουλίου, την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε μεταξύ των Συμμαχικών δυνάμεων και της Τουρκίας, η οποία χάραξε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Αγίας Σοφίας χτίστηκε αρχικά ως ορθόδοξος χριστιανικός καθεδρικός ναός πριν μετατραπεί σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της σημερινής Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο Πρόεδρος Ερντογάν στις 24 Ιουλίου παρευρέθηκε στην πρώτη προσευχή της Παρασκευής.

Τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξανανοίξει τα Βαρώσια στα βόρεια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου, μια παραλιακή πόλη που ήταν περιφραγμένη και εγκαταλειμμένη από το 1974 όταν παρενέβη ο τουρκικός στρατός. Η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. Η κίνηση καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η Τουρκία προχώρησε στην εκπλήρωση της δημόσιας διακήρυξής της και άρχισε να θέτει τις βάσεις για ένα πιθανό άνοιγμα τμημάτων της πόλης.

Σύμφωνα με μια πηγή, ένα συγκρότημα που έπαιζε ηλεκτρονική μουσική στο πρώην ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι Παναγία Σουμελά στην Τουρκία σχεδιάστηκε επίσης από τις τουρκικές αρχές για να δείξει στην Ελλάδα ότι θα παίξει σκληρά. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε από την Ελλάδα ως «προσβλητικό» και «βεβήλωση» του μνημείου, το οποίο είναι υποψήφιο για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Σουμελά χτίστηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας τον 4ο αιώνα και λειτουργεί ως μουσείο από την τουρκική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στο μοναστήρι απαιτεί την άδεια των τουρκικών αρχών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail