Η Αυστρία βλέπει ότι η Ευρώπη πυροβολεί το κεφάλι της και λέει ΟΧΙ σε κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Fachdozent / pixabay
Freepen.gr - Η Αυστρία εμμένει στην αντίθεσή της στο να συμπεριληφθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg.

Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου OMV είναι ένας από τους εταίρους του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom στο έργο του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, το οποίο έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν είναι ακόμη λειτουργικό καθώς αναμένει έγκριση από τη Γερμανία και την ΕΕ. Η Αυστρία κατέχει το 31,5% της OMV και υποστηρίζει το έργο.

"Κάποτε το συνέκρινα με ένα αυτοκίνητο χωρίς κινητήρα. Δεν είναι καν λειτουργικό", δήλωσε ο Schallenberg στο Reuters σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη.

«Το να το συζητάμε δημόσια στην Ευρώπη σαν να ήταν ένα κεντρικό στοιχείο ενός αξιόπιστου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν έχει λογική για μένα», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η κρίση στην Ουκρανία θα παίξει ρόλο στη διαδικασία έγκρισης του έργου και ο Σάλενμπεργκ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν θα ήταν απαραίτητες.
 
Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

«Είναι αδιανόητο οι γερμανικές αρχές να χορηγούν την τεχνική έγκριση για επιχειρήσεις εάν πρόκειται για πράξη στρατιωτικής επίθεσης», είπε ο Σάλενμπεργκ.

Η Αυστρία, ωστόσο, θα «υποστηρίξει μια συναίνεση» σχετικά με τις κυρώσεις για το έργο, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτός από το ότι εξαρτάται από τη Ρωσία για το 80% του φυσικού αερίου της, η Βιέννη έχει κατοχυρωμένο συμφέρον στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, καθώς η χώρα είναι η μεγαλύτερη αγορά της αυστριακής δανείστριας Raiffeisen Bank International. Η Raiffeisen έχει συνολική έκθεση στη Ρωσία 22,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (26,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η περίπτωση της Αυστρίας αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα ότι η Ευρώπη εκβιάζοντας με τον Nord Stream 2 πυροβολεί τα πόδια της, αν όχι το κεφάλι της για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τις πανάκριβες εξαγωγές LNG. Μήπως τελικά αυτό αποτελεί και το κλειδί της κρίσης;

* πληροφορίες Ρόιτερς

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail